EltenLink

Jakie kanały na Youtube oglądacie?

Back to Integracja Eltenowiczów

#1 daszekmdn

Zainspirowany postem z księgi pochwał, gdzie Monte opisywała odkryte kanały na YT, stwierdziłem, że fajnie by było mieć taki wątek. A jako, że go nie ma, to od teraz już jest.
Widział bym to w formie opisów i polecajek kanałów czy materiałów :).
Tak więc: Co lub kogo oglądacie na Youtube?
Moja lista jest pokaźna, więc trochę na nią poczekacie.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2026-01-10 22:18

#2 Paulinux

Moja w miarę też, ale w sumie wrzucę na razie to co mi się pokaże na głównej, pomijając kanał 0, bo tego nie trzeba nikomu przedstawiać
Komputer Świat - głównie oglądam szpany i dzbany, czyli serię podsumowującą wydarzenia w techu w krótkiej formie, te filmy mają koło 10 minut
Copernicus - głównie oglądam serię Czytamy Naturę, gdzie Łukasz Lamża omawia newsy ze świata nauki oraz artykuły publikowane w cenionych czasopismach naukowych, ale są tam też bardzo fajnie zrealizowane filmy dokumentalne, popularno-naukowe, rozmowy itp.
Kolega Ignacy - ostatnio się zepsuł chyba trochę, ale potrafił mieć naprawdę fajne, rozkminowe filmy
This Is IT - Maciej Kawecki - rozmowy z mózgami technicznymi, naprawdę mocno inspirujące
jaroslawgibas.com - miniwykłady nt. zjawisk społecznych oraz seria niewidzialne książki, w której gość czyta fragmenty książek, które nie ukazały się w języku polskim ale tłumaczy te fragmenty i je omawia, głównie psychologia/socjologia/rozwój osobisty
KAROL MODZELEWSKI - kanał oficjalny - seria newsy bez wirusa, czyli podsumowanie tygodnia podane z humorem. Nie to co dawniej, ale oglądam bo już się przyzwyczaiłam i dobrze mi się zasypia przy znanym głosie
BadzmyPowazni - omawianie memicznych zjawisk/osób i opisywanie memów na ich temat, spoko opcja żeby uzupełnić swoją wiedzę popkulturową jak komuś się nie chce zanadto angażować w śledzenie tego całego tałatajstwa
Super Express - playlista komentery, Adam Feder łazi po placah i pyta starszych ludzi o politykę, no beka w luj xD
RMF FM - seria historia dla dorosłych, czyli wydarzenia historyczne podane w śmiesznej formie
przy okazji Radiowcy bez cenzury czyli ta sama trójca omawia tydzień w humorystyczny sposób
Bunkier Nauki - inicjatywa AGH, głównie wywiady o tematyce szeroko naukowej
podobny kanał Radio Naukowe
Praktycznie o pieniądzach podsumowania tygodnia z branży finansów/geopolityki oraz analizy krajów/spółek/zjawisk finansowych
Wojna idei i Szymon mówi, kanały Szymona Pękali, dużo rozkmin społecznych, politycznych, analiz popkulturowych i rozmowy z ciekawymi ludźmi
ORB - lekko podany skrót z najważniejszych wydarzeń politycznych
Nagrania z Call-TV - transmisje jedynej telegry prowadzonej w Polsce na kanale Polonia1 co sobotę o 21, a także fragmenty archiwalnych telegier
i wiele innych

Happy hacking
2026-01-10 22:43

#3 Monte

Zdarzyło mi się oglądać kanał Historia bez cenzury, bo śmieszny.

Give me a sign.
2026-01-10 22:46

#4 Monte

Kanały, które oglądam regularnie:
Rozrywkowe: Waksy (kiedyś oglądałam Reżyser życia).
Językowe: Mówiąc inaczej, podcast Innymi słowy.
Pogodowe: Łowcy Burz Paweł i Marta.
Katastroficzne: Prawdziwy horror, Czarna Seria (podcast katastroficzny), Nad horyzontem zdarzeń.
Kryminalne: Sonder - Nieznane historie, Kryminatorium, Karolina Anna, Historie na faktach - Podcast kryminalny, Stanowo, czasami kanał Szkic Kryminalny.
Śledzę jeszcze kanał Strachstorry, to kanał prowadzony przez Marcina Myszkę, twórcę podcastu Kryminatorium, gdzie autor opowiada straszne historie z życia słuchaczy.

Give me a sign.
Edited 2026-01-10 23:01

#5 Monte

Kiedyś oglądałam Kanał kryminalny i Kod, ale już nie oglądam z powodu lektorów.

Give me a sign.
2026-01-10 23:02

#6 Zuzler

Jeszcze polecam "Didaskalia" i "Radio naukowe"

2026-01-11 01:10

#7 balteam

Jest już sobie wątek fajne kanały na youtube.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2026-01-11 11:14

#8 djsenter

Tak, coś podobnego jest na pewno, w każdym razie pozwolę sobie zapytać, czy ktoś z tutaj obecnych kojaży kanał abstrachuje i czy śledzi jeszcze poczynania Czarka? Mi się bardzo podobają te proste formaty jego ostatnich filmików zwłaszcza, że często ich treść jest w punkt.

Senter San
2026-01-11 16:37

#9 Zuzler

Ło matko, to to jeszcze istnieje? Ten kanał był popularny dobre 10 lat temu, gdy chodziłam do liceum. :D

2026-01-11 21:26

#10 djsenter

No pewnie, chociaż w skromniejszym składzie, właściwie to pozostał Czarek i jacyś jego kumple, którzy występują w jego filmikach gościnnie.

Senter San
2026-01-12 17:43