EltenLink

Lektorzy i ich niedoróbki

Back to Literatura

#1 Numernabis

Nie wiedziałem jak nazwać wątek.
Wrzucam tutaj link gdzie na kanale zero pokazują braki lektorów, między innymi Marcina Poprzyńskiego, pada kilka przykładów, ale jest to proceder nierzadki niestety i nikt tego nie weryfikuje, a powinni, bo przecież za te audiobooki ludzie płacą.
https://youtu.be/qw4NHoAHKu8?si=jMk6tH0mO_nSyY7N

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-09-14 22:33

#2 MarOlk

Czytałem akurat ostatnio Vaterland z Popczyńskim, cóż, akurat ten przypadek mnie jakoś nie raził. Ten drugi podany przez Mazurka to już większy kaliber partactwa

2025-09-15 20:51

#3 tomecki

Dużo zależy od wydawnictwa. Widziałem nie raz, że dla lektora była wysyłana książka bez ostatnich poprawek. jakaś wersja częściowo roboocza.

2025-09-15 22:26

#4 Numernabis

Tu nie chodzi o to czy razi czy też nie, ale o to, że lektorzy powinni sprawdzać jak dane nazwisko czy nazwę prawidłowo się wypowiada.
-- (MarOlk):
Czytałem akurat ostatnio Vaterland z Popczyńskim, cóż, akurat ten przypadek mnie jakoś nie raził. Ten drugi podany przez Mazurka to już większy kaliber partactwa

--

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-09-16 16:12

#5 MarOlk

@Numernabis, niby tak, a w sumie nie niby tylko racja. Jednak Globocnik przez "k" to dla mnie mniejszy kaliber błędu. Nie pamiętam jaka to była książka, ale pamiętam, że lektor czytał ją jakby sam się uczył dopiero czytać. Intonacja jego głosu, a zwłaszcza to, że nie myślał z wyprzedzeniem co czy ta sprawiała właśnie takie wrażenie. czyta na przykład zdanie intonując w połowie jakby się właśnie skończyło, po czym orientuje się, że jeszcze parę wyrazów zostało w zdaniu, więc krótka pauza, zawiecha i ni z gruchy ni z pietruchy dodaje resztę. Przytoczony Vaterland był też w DZDN w interpretacji niejakiego J. Zawady, ale maniera głosu akurat tego lektora była dla mnie nie do przejścia. Ale tak, masz rację. Czytanie Rimbaud jak w języku polskim, jak to przytoczył Mazurek, to zbrodnia na języku i uszach.

2025-09-16 17:14

#6 Numernabis

Tak, tak, zgadzam się, że to mniejszy kaliber błędu.
Ja dlatego lubię Gosztyłę czy Kosiora, Oni najwyraźniej wcześniej czytają z wyprzedzeniem, bo potem właściwie interpretują, nawet dobrze głosem modulują dla każdej z postaci.
Dobry lektor to połowa sukcesu, może być słaba pozycja, a dobry lektor i przyjemnie się słucha, a może być świetna pozycja, ale kiepski lektor i mamy po lekturze, przynajmniej ja tak mam, sięgam wówczas po txt, teraz konwertuję sobie głosem Marka do audio i gra gitarra.

2025-09-16 18:09

#7 Zuzler

TYlko, widzicie, nie tylko od lektora to zależy. Osoba nagrywająca go również powinna zwracać na to uwagę, ale nie zawsze wydawnictwo szczególnie kogokolwiek o to ciśnie.

2025-09-16 21:28

#8 Numernabis

O tym przecież pisałem w pierwszym poście.

2025-09-16 22:06

#9 Zuzler

Tylko, widzisz, jak będą niedoróbki, a poza tym słuchać się będzie znośnie, to ludzie i tak zapłacą. Nie, żeby mi się to podobało, osobiście to bym osobny kociołek w piekle dla takich wydawców proponowała wydzielić, ale też widzę jak jest. Kasa się zgadza, więc w sumie o co chodzi.

2025-09-17 01:57

#10 cinkciarzpl

Dla tego tak bardzo urzekł mnie Gosztyła i jego interpretacja prozy Severskiego, gdzie śpiewa autentycznie rosyjskie i kozackie pieśni. I z tego, co jakieś znam, to sporo tam się zgadza. Zresztą on sam kiedyś mówił, że przed nagraniem czyta książki. Przynajmniej robił tak wtedy i to czuć.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2025-12-24 22:17