Systemy (Windows)

windows 11: stare menu kontekstowe, jak przywrucić?

Started by patricus 9 posts last post 26 days ago

Banned

witam, jak w tytule.
da się to zrobić?

#2 1 like Edited

Tak, wystarczy zastosować wpis do rejestru z załącznika.
Po ponownym uruchomieniu komputera powinno pojawić się już klasyczne menu kontekstowe.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Banned

thx, sprawdze czy działa.

Banned

rozwiązane

O, dzięki ardzo za ten klucz rejestru. Zaraz go sobie zastosuję, bo bardziej wolę to stare menu kontekstowe. To nowe mi się nie podoba.
A takie jeszcze jedno pytanie. Jak przywrócić nowe menu kontekstowe? Też jakimś kluczem rejestru? Za bardzo w rejstrze nie grzebałem, i raczej tego nie będę robił.

Wystarczy zastosować klucz rejestru z załącznka.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Ten klucz rejestru przywracający klasyczne menu kontekstowe mi nie chce zadziałac.
Klikam na niego, Windows się pyta, czy zainportować, daję tak, restartuję laptopa, a po zrestartowaniu nadal mam nowe menu kontekstowe zamiast klasycznego.

Nie wiem o co chodzi, bo to działało, u siebie sprawdziłem i teraz też nie działa, myślałem, że to brak klamry, bo to błąd, ale dopisałem klamrę i nadal to samo.
Panowie z Redmond krzyczeli, że będą blokować zmianę menu na klasyczne i może to taka nieudana próba :)
Zastosowałem opcję w wierszem poleceń i ten zadziałał:

Wciskamy WinKey+R i wpisujemy:
cmd
W otwartym oknie wiersza poleceń wklejamy poniższe:

reg add "HKCU\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32" /f /ve

Klikamy Enter i zamykamy okno wiersza poleceń.
Teraz po restarcie powinno pojawić się klasyczne menu kontekstowe.

A ten?
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P