Nowa appka, Seeing Assistant Go
Back to inne#81 balteam
No, ale chyba z kompasu korzystasz jak mówi ci, że masz iść np. w lewo, to on też to zbiera z kompasu, więc i tak korzystasz.
#82 Julitka
Już to, mój drogi, dawno zrobiłam. I monitoruje troszkę za rzadko. A ja bym np. chciała oblukać, co mam na galerii Dworca Gdańskiego.
-- (papierek):
Julitka, najlepiej zainstaluj i sprawdź co i jak. Zajmie ci to chwilkę. Ale generalnie jest monitorowanie.
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#83 zywek
Nie da się wypowiedzieć wszystkiego, co mijasz, bo żaden z komunikatów nie wygenerowałby się do końca.
#84 papierek
Ustawienia, ustawienia zaawansowane, zakładka monitorowanie i ustaw na 5 sekund.
-- (Julitka):
Już to, mój drogi, dawno zrobiłam. I monitoruje troszkę za rzadko. A ja bym np. chciała oblukać, co mam na galerii Dworca Gdańskiego.
-- (papierek):
Julitka, najlepiej zainstaluj i sprawdź co i jak. Zajmie ci to chwilkę. Ale generalnie jest monitorowanie.
--
--
#85 papierek
Przy czym pamiętaj, że w budynkach, podziemiach nawigacja działa tak sobie o, bardzo średnio.
#86 Julitka
Tak tak, wiem. Chciałam tak bardzo orintacyjnie.
-- (papierek):
Przy czym pamiętaj, że w budynkach, podziemiach nawigacja działa tak sobie o, bardzo średnio.
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#87 adelcia
szkoda, że się w tym temacie tutaj narazie nic nie dzieję.
-- (Numernabis):
Tylko faktycznie brakuje jakiegoś potwierdzenia, że kalibracja została przeprowadzona pomyślnie.
--
#88 daszekmdn
Zanim odpowiem, to zacznę od tego, że dzięki tej świetnej appce finalnie zacząłem chodzić z nawigacją.
Odnoszę się do kilku postów w jednym jak coś.
-- (papierek):
Mi troszkę brakuje możliwości dodania punktu do wykluczonych jeśli wiem, że nie chcę przechodzić przez jakieś skrzyżowanie, żeby mi wyznaczył trasę, która mi to omija.
--
Oj mi też.
-- (Numernabis):
2. skąd do cholery mam wiedzieć gdzie jest kierunek półnozny zachód, skąd mam wiedzieć gdzie akurat jest północ czy południe nic nie widząc.
3. Dokładność pozycjonowania średnio 20 - 30 metrów, to dość kiepska dokładność.
--
Co do punktu pierwszego to raczej coś w Twoim telefonie. U mnie jest OK.
Jak chodzi o drugi, to mi właśnie to ułatwia. Pierwsza nawigacja, którą rozumiem i wiem, co aktualnie chce mi przekazać. Jeśli się pogubię, to zawsze jest kompas. Generalnie na początku zanim ruszę odpalam kompas i jeśli mówi mi np, że najpierw mam iść 30 m na północny-wschód, to sprawdzam, gdzie on będzie, aby się dobrze ustawić.
3. U mnie jest tak w gęstych zabudowaniach. W bardziej otwartej przestrzeni, ogólnie na powietrzu, na ulicy mam koło 11/20m.
-- (papierek):
Prościej mówiąc przud telefonu to nie jest przud człowieka, bo gdyby tak było, to idąc trzeba by było mieć telefon ciągle w jednej pozycji, żeby dostawać poprawny kierunek.
--
Ja właśnie tak robie.
-- (balteam):
Polecam czasami wybrać trasę najkrótszą zamiast optymalnej, na jednej trasie optymalna mi każe z 5 razy przejść z jednej strony ulicy na drugą, no ale najkrótsza trasa też podobno może czasami źle wyznaczać, w każdym razie jeśli jakaś trasa wam się źle wyznacza, zobaczcie czy pomoże wybór najkrótszej trasy. Może Numerabis właśnie to rozwiąże twój problem.
A gdzie to znajdę? Pewnie w settingsach, ale ja z telefonami to średnio ;).
-- (tomecki):
A propos kalibracji kompasu to dość często na początku podróży kalibruję go na wszelki wypadek, bo rozkalibrować się dość łatwo może.
--
Mi się jeszcze nie zdarzyło.
#89 adelcia
Zanim odpowiem, to zacznę od tego, że dzięki tej świetnej appce finalnie zacząłem chodzić z nawigacją.
ooooo i to jest to o cowłaśnie chodzi, i tak to ma wyglądać, brawo.
#90 zywek
@daszekmdn jak chcesz zmienić parametry trasy to na konkretnym punkcie dajesz palec w dół i masz wyznacz trasę, tam masz cały kreator. Tylko pamiętaj, że jak raz tam ustawisz najkrótszą, to potem samo kliknięcie w punkt będzie generowało najkrótszą.
#91 midek
no i to chyba wlasnie najbardziej lubie, ze program zapamietuje decyzje;-)
#92 midek
Zacznijmy od tego, że podstawową rzeczą jest słuchanie apki. jeżeli punkt 1 jest przed nami, punkt 2 lekko w lewo, punkt 3 przed nami, punkt 4 przed nami to ten drugi można spokojnie olać, zwłaszcza jeśli między punktami jest nieduża odległość. co do tras najkrótszych pamiętajmy, że to są trasy o tyle fantastyczne co czasem karkołomne. ja je uwielbiam, ale już kilka razy mi się zdarzyło, że przepuściły mnie na dzikusa przez ulicę. one mają być najkrótsze, i takie są;-)
#93 papierek
No ja też wcześniej nie chodziłem z nawigacją i zacząłem. Nie wiem tylko, czemu u mojej dziewczyny na iphone SE czy tam SE2 podaje pułnoce, południa zamiast podawać kierunki naturalne, ale musimy sprawdzić, czy ma najnowszą wersję z app store.
Chyba, że iphoney mają aż tak beznadziejny kompas czy tam gps.
Skoro jej podaje dokładność 5M gps, co jest nierealne żadną miarą gdy jesteśmy w budynku.
-- (daszekmdn):
Odnoszę się do kilku postów w jednym jak coś.
-- (papierek):
Mi troszkę brakuje możliwości dodania punktu do wykluczonych jeśli wiem, że nie chcę przechodzić przez jakieś skrzyżowanie, żeby mi wyznaczył trasę, która mi to omija.
--
Oj mi też.
-- (Numernabis):
2. skąd do cholery mam wiedzieć gdzie jest kierunek półnozny zachód, skąd mam wiedzieć gdzie akurat jest północ czy południe nic nie widząc.
3. Dokładność pozycjonowania średnio 20 - 30 metrów, to dość kiepska dokładność.
--
Co do punktu pierwszego to raczej coś w Twoim telefonie. U mnie jest OK.
Jak chodzi o drugi, to mi właśnie to ułatwia. Pierwsza nawigacja, którą rozumiem i wiem, co aktualnie chce mi przekazać. Jeśli się pogubię, to zawsze jest kompas. Generalnie na początku zanim ruszę odpalam kompas i jeśli mówi mi np, że najpierw mam iść 30 m na północny-wschód, to sprawdzam, gdzie on będzie, aby się dobrze ustawić.
3. U mnie jest tak w gęstych zabudowaniach. W bardziej otwartej przestrzeni, ogólnie na powietrzu, na ulicy mam koło 11/20m.
-- (papierek):
Prościej mówiąc przud telefonu to nie jest przud człowieka, bo gdyby tak było, to idąc trzeba by było mieć telefon ciągle w jednej pozycji, żeby dostawać poprawny kierunek.
--
Ja właśnie tak robie.
-- (balteam):
Polecam czasami wybrać trasę najkrótszą zamiast optymalnej, na jednej trasie optymalna mi każe z 5 razy przejść z jednej strony ulicy na drugą, no ale najkrótsza trasa też podobno może czasami źle wyznaczać, w każdym razie jeśli jakaś trasa wam się źle wyznacza, zobaczcie czy pomoże wybór najkrótszej trasy. Może Numerabis właśnie to rozwiąże twój problem.
A gdzie to znajdę? Pewnie w settingsach, ale ja z telefonami to średnio ;).
-- (tomecki):
A propos kalibracji kompasu to dość często na początku podróży kalibruję go na wszelki wypadek, bo rozkalibrować się dość łatwo może.
--
Mi się jeszcze nie zdarzyło.
--
#94 adelcia
hejcia, no i na jakim etapie są te tłumaczenia prawie po miesiącu?
-- (Siciliano):
Cześć, chętnie bym przetłumaczył appkę dla obu systemów na czeski i słowacki. W razie czego proszę o wiadomość prywatną, to ustalimy szczegóły. Wierzę tylko, że tłumaczenie jest jedno dla obu systemów, a nie osobno dla iOS i Androida, jak ponoć ma Move.
--
#95 adelcia
załóżmy że ktoś z was ma tel w j polskim ale go chciał by mieć w angielskim.
podobno te języky można przełączyć w informacjach oaplikacji, tam gdzie pamięć bateria itp, ale np u mnie na redmi13 tego nie ma, więc ja sobie języka nie przełącze.
a u was to jest wydoczne?
#96 misiek
Języki na pasku?
#97 adelcia
nie na pasku tylko w informacjach o apce.
-- (misiek):
Języki na pasku?
--
#98 Siciliano
Na razie nie mogę się tym zająć, bo mam inne obowiązki na studiach. Po połowie czerwca powinienem mieć więcej czasu.
-- (adelcia):
hejcia, no i na jakim etapie są te tłumaczenia prawie po miesiącu?
-- (Siciliano):
Cześć, chętnie bym przetłumaczył appkę dla obu systemów na czeski i słowacki. W razie czego proszę o wiadomość prywatną, to ustalimy szczegóły. Wierzę tylko, że tłumaczenie jest jedno dla obu systemów, a nie osobno dla iOS i Androida, jak ponoć ma Move.
--
--