EltenLink

Jaki telefon aktualnie posiadasz?

Back to android

#101 misiek

Nabyłem Sony xperia pro 1, ale Na konfiguracji Talkback mi zamilkł po wybraniu polskiego i przełączeniu się z powrotem dalej na angielski dalej milczy. Co mogę jeszcze zrobić?

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2025-08-13 18:57

#102 djdenismusic

Sony to najgorszy wybór jeśli chodzi o dostępność, i ogólnie o androida. Krótkie wsparcie, domyślny launcher niedostępny, niektóre rzeczy niepoetykietowane w ustawieniach. no można by tak sporo wymieniać.

2025-08-13 22:05

#103 misiek

Domyślny launher bardzo dostępny, w ustawieniach nic niezaetykietowanego puki co nie widziałem. Gesty działają jak trzeba, powiadomienia też. Z resztą będzie nagranie u mnie jak wszystkiego już będę pewien. Jedyny problem puki co to była ta wstępna konfiguracja, ale metodami prób i błędów w końcu się udało. No wsparcia nie ma już fakt, ale komu to potrzebne, skoro wszystko działa dobrze? Znaczy łatki bespieczeństwa to ma, tylko Android zatrzymał się na 13, a tu jakby więcej opcji jak w nowym 15.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2025-08-14 04:05

#104 djdenismusic

Skoro nie ma nowego androida, to łatki zapewne też niedługo wygasną. Niestety sony pieniądz wyrzucony jak to się mówi.

2025-08-14 08:57

#105 pates

Muszę się z Denisem zgodzić. O ile Sony robi świetne sprzęty bo bardzo nietypowe, dalej z jackiem itd, to niestety ich wsparcie nigdy nie było i dalej nie jest jakieś świetne. A szkoda, bo to solidny sprzęt.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2025-08-14 13:17

#106 misiek

A jeśli nawet wygasną to co?
-- (djdenismusic):
Skoro nie ma nowego androida, to łatki zapewne też niedługo wygasną. Niestety sony pieniądz wyrzucony jak to się mówi.

--

2025-08-14 18:39

#107 djdenismusic

Może dla ciebie nic, ale z perspektywy normalnie myślącej osoby, telefon bez wsparcia producenta za pewnie nie małą kasę to źle wydane pieniądze. Poza tym przezorny zawsze ubezpieczony. Lepiej mieć najnowsze aktualizacje zabezpieczeń niż potem narzekać, że coś się spierniczyło.

2025-08-14 18:45

#108 Numernabis

Wygasa wsparcie to i niejednokrotnie nie ożna zainstalować jakiejś apki, to raz, a dwa, ja bałbym się na telefonie bez wsparcia korzystać z bankowości.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-08-14 20:46

#109 misiek

Po 10 latach i więcej to może i tak, a ładnie się Sklep Play zaktualizował do najnowszej wersji.
-- (Numernabis):
Wygasa wsparcie to i niejednokrotnie nie ożna zainstalować jakiejś apki, to raz, a dwa, ja bałbym się na telefonie bez wsparcia korzystać z bankowości.

--

2025-08-15 04:11

#110 misiek

Jeśli masz głowę na karku i nie instalujesz byle czego i nie wchodzisz byle gdzie wątpliwe by miało coś się stać. Wszelkie nowe chinole dalej mają wsparcie 2 lata max a i Samsung dopiero łaskawie obudził się rok temu i za pewne pod naciskami dał wsparcie 7 lat.
Powiedziała osoba myśląca nienormalnie.-- (djdenismusic):
Może dla ciebie nic, ale z perspektywy normalnie myślącej osoby, telefon bez wsparcia producenta za pewnie nie małą kasę to źle wydane pieniądze. Poza tym przezorny zawsze ubezpieczony. Lepiej mieć najnowsze aktualizacje zabezpieczeń niż potem narzekać, że coś się spierniczyło.

--

2025-08-15 04:16

#111 misiek

Czy Pani Zosia emerytka kupująca tel za 1 zł, która ma w głębokim poważaniu aktualizacje i zabespieczenia też nie jest osobą normalnie myślącą? I proszę nie wyjeżdżać z telefonami z klawiaturą dla seniorów, to już nie te czasy.

2025-08-15 04:20

#112 Numernabis

Nie rok, a już prawie 2 lata temu, bo to był styczeń 2024, poza tym trudno nazwać to pobudką, bo od lutego 2022 roku było to 5 lat wsparcia więc wcale nie mało.
-- (misiek):
Jeśli masz głowę na karku i nie instalujesz byle czego i nie wchodzisz byle gdzie wątpliwe by miało coś się stać. Wszelkie nowe chinole dalej mają wsparcie 2 lata max a i Samsung dopiero łaskawie obudził się rok temu i za pewne pod naciskami dał wsparcie 7 lat.
Powiedziała osoba myśląca nienormalnie.-- (djdenismusic):

--

--

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-08-15 10:06

#113 djdenismusic

Dokładnie. Poza tym jaką przewagę ma jakaś nic nieznacząca w dzisiejszych czasach xperia, nad samsungiem?

2025-08-15 10:23

#114 guliwer

Po co tak się wszyscy jarają tym 5 czy 7-letnim wsparciem? Kto z was będzie siedział na jednym telefonie 5 czy 7 lat?
Po 3 czy 4 na bank wymienicie:)
Tak wiem że są osoby które będą siedzieć 5 czy 7 lat na jednym telefonie, ale ile ich jest?
Pewnie mogą to być osoby starsze.

2025-08-15 12:09

#115 Numernabis

Ja, poprzedni Galaxy S8 używałem 6 i pół roku, a po mnie syn, teraz ja siedzę na Flip 6, a syn na Flip 4 i oboje nie zmieniamy telefonów co rok choć akurat teraz zmieniłem Flipa 4 na 6, ale tylko dlatego, że syn chciał kupować jakiś badziew do tysiąca zł, bo po 8 latach głośniczek w Galaxy S8 zaczął mu nieco harczeć więc kupiłem Flip 6, a On ostał moją czwórkę.

Niby po co zmieniać telefon kiedy ten działa prawidłowo i bez zamuleń.

Edited 2025-08-15 12:20

#116 djdenismusic

Dokładnie. mnie przestało jarać ciągłe wymienianie sprzętów na nowe. Teraz chcę posiedzieć na obecnej konfiguracji conajmniej kilka lat.

2025-08-15 12:53

#117 pates

Jeśli coś działa dobrze to w gruncie rzeczy po co wymieniać? Lubię nowości, testować i zmieniać, ale nie mam parcia zwłaszcza na sprzęt na daily, albo telefon właśnie. A co do wsparcia no to jest to jednak dość ważne. I nie Miśku, Chinole jak je nazywasz też mają teraz często minimalnie 3 lata wsparcia, bo to są nowe wymogi.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2025-08-15 14:10

#118 guliwer

Zobaczymy kto pierwszy z was coś zmieni;)
Pewnie że testować można, tylko po co potem zmieniać telefon który dobrze działa na coś testowanego?
No właśnie o to się rozchodzi o to zamulanie.
Flagowce mogą nie zamulać, ale weźcie takie telefony za tysiaka czy za 1,5 ciekaw jestem jak one będą działać po 6 czy 7 latach...
Muszę wziąć mojego S21 na Snapie dla testów i sprawdzić. Ciekaw jestem jaki on w ogóle ma Android i jak działa, ale pewnie nie będzie mulił, bo to był flagowiec.
No ale jak napisałem, ciekaw jestem kto pierwszy coś zmieni:)
Mam swój typ, zobaczymy czy dobrze myślę:)

2025-08-15 16:29

#119 mucha

S21 jest na eksynosie jeszcze, brat miał do tego roku S21 i gdyby nie to, że zaczął się już grzać to by nie zmieniał. Po czterech latach dalej jest to świetny telefon, który działa i działać będzie długi czas.

2025-08-15 16:57

#120 balteam

Ja sobie miałem nokię 4.2 przez prawie 2 lata, kosztowała 400 zł z groszami. Jakbym nie miał dofinansowania na telefon i chciałbym iść w oszczędzanie, pewnie starałbym się celować w telefony za 100, może 1500 zł i niech trzymają te 2 lata z hakiem minimum, potem nowy można kupować. Telefony z 4 czy 5 kafli wytrzymują więcej, ale nie 3 razy w więcej. No i oczywiście czasami możemy go zgubić albo zniszczyć jakąś część, że nawet drogi telefon nie opłaca się naprawiać.
Kilka osób znam, które mają telefony z 5 lat, myślę, że ta tendencja będzie się zwiększać, modele są na tyle dobre, że większości ludzi nic do szczęścia nowy produkt nie da.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2025-08-15 17:14