Forum

Radioodbiornik Retekes V115

Audio

markus1234

#1 ·

Witam. W tym wątku będziemy wyrażać swoje opinie na temat odbiornika Retekes V115. Ja jeszcze tego odbiornika nie mam, miał do mnie dzisiaj dojść, ale nie doszedł, więc najprawdopodobniej będę go miał jutro. Tworzę ten wątek, żeby w Księdze Pochwał nie robić offtopu.

markus1234

#2 ·

Właśnie jestem szczęśliwym posiadaczem tego odbiornika. Powiem tak: Dzisiaj go testowałem, i jeśli chodzi o czułość, to w domu spisywał się średnio, bo mamy mieszkanie, na którym jest blacha. Ale kiedy wyszedłem na dwór, to zauważyłem, że łapie więcej stacji, nawet stacje z Lublina, typu VOX FM, Eska i inne. Nawet, o dziwo, złapał Radio Free. Myślałem, że tego radia nie złapie, ale kiedy usłyszałem jingiel Radia Free, to mnie to bardzo zaskoczyło. Moja wersja ma USB C, więc jest chyba nowsza. Dobrze, że nie trafiła mi się wersja z MicroUSB, bo miała więcej błędów. Mam nadzieję, że to radio będzie mi długo służyło.

markus1234

#3 ·

Edited
Jedyną wadą tego odbiornika, którą zauważyłem, to jest taka, że w trakcie odtwarzania plików z karty pamięci, są odwrócone kanały stereo. Nie wiem, czy to jest kwestja mojego egzemplarza, czy wszystkie egzemplarze tak mają, bo wczoraj to testowałem. Dodam, że na wejściu liniowym, jak i na radiu, te kanały stereo są normalnie, więc nie wiem, czy to jest kwestja mojego egzemplarza, czy wszystkie tak mają, że na karcie kanały stereo są odwrotnie.

sanklip

#4 ·

Duże to jest?
Sygnatura:

Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.

Heilung -
"Norupo".

markus1234

#5 ·

To jest wielkości kasety magnetofonowej, tak mówili w podcaście.

misiek

#6 ·

Mam zamiar nabyć, u mnie tuner sprawował się lepiej jak w Sencor srd215, a do tego ma nagrywanie na usb i jeszcze parę funkcji więcej od Sencora. Od Sencora jest lekko mniejszy i chudszy, wielkości małego aparatu cyfrowego. Z tą kasetą to bym nie przesadzał.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

markus1234

#7 ·

Ten odbiornik nie nagrywa na USB, tylko na karty MicroSD do 32 GB, ale w tyflopodcaście było mówione, że i większe karty da się tam włożyć, tylko, że mojej karty 128 GB już nie chciał zobaczyć, a w Zoomie jest normalnie widoczna. Nie wiem, może to kwestja formatowania, bo ta karta 128 GB jest sformatowana w systemie Exfat.

misiek

#8 ·

Zapewne tak
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

daszekmdn

#9 ·

Edited 1 likes
Nie wypowiadałem się tutaj, a myślę, że warto.
Używałem do puki nie padło zasilanie czy coś.
Jest to jak dla mnie najlepszy odbiornik z wbudowanym nagrywaniem z radia z tego co widziałem, a trochę ich się przez moje łapska przewinęło.
Nagrywa w MP3 320KBPS. Ma również mikrofon i chociaż w specce chyba nie napisano, może robić za pełnoprawną kartę dźwiękową, TJ. głośnik i mic.
Sam mikrofon nie jest wybitny, ale zdatny. Tecsun Q3 miał lepszy to fakt, ale tam były inne problemy.
Dodatkowo posiada wejście liniowe, z którego także możemy nagrywać.
Na FM ma mniej wysokich tonów niż przy odtwarzaniu z karty. Najpewniej domyślnie wykorzystywana preemfaza z Ameryczki a nie Europy.
Tuner przeciętny, ale dostateczny. DX-a na tym nie zrobimy, tak jak i nie odbierzemy w komfortowy sposób słabszej stacji, aale... Jako radyjko na wyjazdy sprawdzi się świetnie.
Obsługiwane zakresy zgodnie ze specką:
• FM: 87-108 MHz
• AM: 522-1710 kHz
• SW: 4.75–21.85 MHz
SW też jest podstawowe i niestety zbiera zakłócenia od wyświetlacza.
To takie typowe małe radyjko wszystko mające. Nie wyróżnia się super jakością tunera, ani jakością dźwięku. Od, przeciętniak w idealnej cenie. Jest ona istotnie rozsądna względem możliwości. Nie przepłacamy, a nawet powiem, że dostajemy trochę więcej niż w takim Tecsunie gdzie sporo marży idzie za markę.
Mogę go z pewnością polecić każdemu. Nie wymagajcie cudów, ale na pewno korzystać się będzie przyjemnie.
Na koniec, jeśli ktoś ciekawy nagrywania, które sprawdziłem dogłębnie, tu kilka próbek z różnych źródeł zrobionych parę lat temu:
https://miaucznik.co.pl/public/ProbkiNagranZRetekessV115.rar
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

misiek

#10 ·

Nowa wersja jest. Ale czemu do Tecsuna porównujesz? Do Sencora 215 co najwyżej

daszekmdn

#11 ·

Do Tecsuna Q3, to odbiornik podobnej klasy jak i Sencor. Jest nowa wersja ale ma dużoproblemów.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

misiek

#12 ·

Jakich?

zywek

#14 ·

Przcież fm deviation czy któryś w stanach ma więcej góry niż w europce, a jeśli nie to w takim razie mam źle ustawionego tefa xD

DJGraco

#15 ·

W Stanach jest 75 mikro sekund, w Europie jest 50 mikro sekund, a niektóre odbiorniki jeszcze w ogóle pozwalają to wyłączyć, że heja nie zwracaj mi tu ówagi na deemfazę, wtedy mamy piękną górkę.

zywek

#16 ·

Dlatego jak przestawiałem na 75 to było więcej góry jak dla mnie.

zywek

#17 ·

Albo może nie pamiętam i było mniej.

daszekmdn

#19 ·

Edited
A czy ja Ci wyglądam na kogoś, kogo to interesuje? :D Podrzuciłem linki do Reddita, wyczytasz z nich to samo co powiedziałem w TP.