EltenLink

Time4BUS - dostępna aplikacja, ułatwiająca korzystanie z komunikacji miejskiej

Back to inne

#21 balteam

Każdy używa co mu się podoba, jak dla mnie to mega duży błąd utrudniający mi życie w nieznanych miejscach, no i mpk mi wystarcza, więc raczej przy niej zostanę, jakoś składniej podaje te informacje.
Fajnie mieć alternatywę w razie co.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2024-07-22 21:35

#22 Numernabis

Jak pisałem, rozkład taki jak w Mobile MPK jest w zakładce Statyczny rozkład jazdy i praktycznie niczym się nie różni od tego w Mobile MPK i wszystko w obrębie tej samej apki.
Ale każdy używa to co chce. Dla mnie właśnie Mobile MPK jest mało komfortowy, kiedy potrzebuję sprawdzić kiedy co odjeżdża i muszę sprawdzić kilka lini w obrębie jakiegoś węzła komunikacyjnego to jest spory problem bo się trzeba przełączać, skakać między tymi liniami, potem wybierać przystanek i dopiero godzina odjazdu, a na to schodzi trochę czasu i potem nie ma już czasu na wybór.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2024-07-22 21:52

#23 balteam

no ale statyczny jak rozumiem powie ci od rana autobusy, a nie od np. tej godziny która jest teraz?

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2024-07-22 21:54

#24 Numernabis

Przecież statyczny rozkład jazdy to cały rozkład, sam wybierasz którą godzinę chcesz sprawdzić, wybierasz linię, kierunek, przystanek dzień domyślnie jest aktualny i sprawdzasz sobie odjazdy danej godziny, tak jak w Mobile MPK, dokładnie tak samo.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2024-07-22 22:41

#25 balteam

a no to właśnie do dupy, bo często muszęteraz wyszukać połączenie i jak jest to nowa trasa to nie wiem czy ten przystanek kierunek a wybrać czy kierunek b.

2024-07-22 23:01

#26 zywek

Nic nie jak w mobile mpk. Jak wybierasz w mobile mpk linie, potem przystanek który CIę interesuje na trasie tej linii to pierwsze co masz to odjazd za 5 min, 10 min +5, 15 min +2, a dopiero potem godziny odjazdów ze statycznego.

2024-07-23 17:21

#27 romanro

Ludki. No nie chodziło mi o zrobienie nowej MMPK. Paru rzeczy z tamtej appki tu nie będzie, za to będą inne. I tak powinna wyglądać wolność wyboru. Gdyby jeszcze wersja MMPK na IOS była choć elementarnie dostępna, mógłbym podjąć dyskusję.
Sprawa wielu odjazdów z przystanków krańcowych też mnie irytuje. Będę szukał rozwiązania tego problemu.
Użytkownicy Commentary mają wszystkie menu dostępne po 2x stuknięciu z przytrzymaniem. Tak standardowo dla Androida.

2024-07-23 22:43

#28 Numernabis

Jak dla mnie MMPK nie dorasta do pięt Time4Bus.
Kwestia przestawienia myślenia, aplikacja Time4Bus daje znacznie większe możliwości, szybszy dostęp do rozkładów i co ważne śledzenie wybranych lini, nie musimy dzięki temu skakać po rozkładach.
Ma też ciekawą funkcję prowadzenia do przystanku co znacznie ułatwia zlokalizowanie tego właściwego kiedy w pobliżu jest ich więcej.

2024-07-23 23:23

#29 balteam

Jeśli ktoś potrzebuje więcej funkcji, to tak, t4bus ma ich więcej, ale nie rozumiem tego o dostępności mmpk, korzystałem na androidzie kilka lat, teraz na ios, dodawanie do ulubionych jest, wyszukiwanie połączeń też działa, reszty funkcji nie testowałem, ale pewnie patrzenie po lini czy przystankach też ok...
Co ciekawe mój kolega korzystał chwilę z t4bus, potem z mmpk i powiedział, że mmpk jest bardziej dokładne, korzystał we Wrocku, ale nie wiem na ile to fakt, jak ktośchce testować, to śmiało.

2024-07-23 23:58

#30 Piotr

W Mmpk na Ios, jest np. bardzo często głupi błąd, który po kliknięciu w daną linię, nie rozwija kolejnych przystanków na jej trasie, co ciekawe, dzieje się to losowo, raz działa, raz nie, a w nowym mieście, jest to bardzo przydatna funkcja i tu bardzo pomocny byłby dla mnie Time4bus, ale niestety nie ma Kielc.
My bus np. ma w Kielcach dobre rozkłady, ale niestety nie ma takiej opcji, żeby podglądać kolejne przystanki na trasie.

2024-07-24 11:21

#31 tomecki

Dołączam się do prośby o uporządkowanie wyboru kierunku. Rzeczywiście bywa tego sporo i nie znając domyślnej trasy można sporo czasu spędzić na odgadywaniu w co trzeba stuknąć żeby pokazało się, co trzeba.

2024-07-24 11:52

#32 bratczyk96

Pozdrawiam
2024-07-24 19:15

#33 Zuzler

A czy szanse jakieś są, żeby pojawiło się więcej miast?

2024-07-24 21:28

#34 Numernabis

Już kiedyś było o tym pisane, sami z siebie nie dodaja miast, dodają te, które są zgłaszane rpzez ludzi.

2024-07-25 00:06

#35 Zuzler

Ciekawe, kto wymyślił zgłoszenie tak istotnych metropolii jak Piecki czy Działdowo. :D I dlaczego nie ma jeszcze choćby tych Kielc - nie da się czy po prostu nikt nie zgłosił.

Edited 2024-07-25 01:52

#36 romanro

Producent aplikacji Time4BUS sprzedaje także system zarządzania kierowcami, autobusami, pozwalający także układać rozkłady jazdy.
Tam gdzie sprzedają swoje usługi, automatycznie włączają taką gminę czy miasto do aplikacji. Dlatego są właśnie Piecki, Ekspres Wschód, czy inne (nomen omen moje rodzinne) Szczytno.
Kielc nie ma, bo kielce nie mają danych w formacie GTFS RT.

2024-08-19 12:30

#37 romanro

Zdradzę wam natomiast, że w ostatniej fazie testowej jest wersja aplikacji, w której możemy dodać przystanek do ulubionych, a następnie zaznaczyć tylko interesujące nas na nim linie. Podobnie z grupą przystankową. To już za kilka dni.

2024-08-19 12:33

#38 romanro

Dziś ogodz. 19 będę w tyflopodkaścir opowiadał o aplikacji. Zapraszam

2024-08-29 18:17

#39 Piotr

-- (romanro):
Producent aplikacji Time4BUS sprzedaje także system zarządzania kierowcami, autobusami, pozwalający także układać rozkłady jazdy.
Tam gdzie sprzedają swoje usługi, automatycznie włączają taką gminę czy miasto do aplikacji. Dlatego są właśnie Piecki, Ekspres Wschód, czy inne (nomen omen moje rodzinne) Szczytno.
Kielc nie ma, bo kielce nie mają danych w formacie GTFS RT.

--
Takie może naiwne pytanie, ale co tam zaryzykuję.
Czy byłaby to duża trudność dla owych Kielc, gdyby mieli udostępnić dane we wspomnianym formacie?
Pytam, bo zastanawiam się, czy by gdzieś nie podziałać w temacie na szczeblu miasta i przetsiębiorstwa komunikacyjnego.
Pozdrawiam

2025-08-04 23:31

#40 Numernabis

I tak rozmowy, ich finał zależy od otwartości ludzi odpowiedzialnych, w Krakowie są betony i nie chcą ustąpić ani o krok i wciąż udostępniają dane co 30 sekund, tak, bo tak. Pomijam już inne kwestie.

2025-08-05 17:50