EltenLink

nowa klawiatura do pisania brajlem na androida

Back to android

#1 balteam

Przeklejam post Picioka z dostępnego androida, dobrze napisał, to się nie będę produkować.
Opcja dla odważnych: trwają testy nowej klawiatury brajlowskiej!
Advanced Braille Keyboard to kolejna aplikacja do wprowadzania brajla na ekranie naszego smartfona. Jest natomiast parę różnic w stosunku do Soft Braille'a:
1. Istnieje m.in. tryb ręczny pozwalający na samodzielne ustalenie położenia każdej z kropek.
2. Można wprowadzać emoji.
3. Można wprowadzać własne skróty słów, które będą automatycznie rozwijane.
4. Istnieje system skrótów do różnych akcji np. spacja, enter, usuwanie itp. wywoływanych przez przytrzymanie jednej lub większej ilości kropek. O tym, które to kropki możemy decydować sami. Ta część jest trochę denerwująca, bo po każdym słowie trzeba coś przytrzymywać.
5. Aby wpisywać cyfry i interpunkcję trzeba też włączyć jakiś specjalny tryb.
6. Jest tryb jednoręczny, ale jeszcze nie odkryłem jak używać.
7. Dla ludzi, którym się nudzi: można podpiąć klawiaturę Bluetooth i pisać brajlem. Litery f, d i s to punkty 1, 2 i 3; j, k i l to 4, 5 i 6. Pewne inne litery przejmują w tym trybie inne opcje.
Jest polska tablica brajlowska, nadal trzeba wyłączać Talkbacka, a aplikacja kosztuje 10 zł.
link do pobrania
https://lm.facebook.com/l.php?u=https://play.google.com/store/apps/details?id=abk.keyboard&fbclid=IwAR1yUnSSJCBeeR3wr4XIIdnFYsbB8A_ugpPFoFI-H3ptRVR98XRmBJfu4ig&h=AT0ioBcxeiKmUt4v-MPiwHXgzbdr15cvFtDJX-CaAt6Ia-8PAFSayYRoSg8Wu7c77v5_lxFG_Jieid8CBgm9jWD4e0fsQILM4TT7R_SWR54p8lc_-VBjw4r7rbcnDYcBLJusXg6N1iE

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2018-12-08 12:16

#2 Lowca_Androidow

Dobrze, że ktoś sie w tym kierunku udziela, że powstająnowe apki, ale nie rozumiem jednego, dlaczego te klawiatury wymagają wyłaczania wbudowanego gadacza, dlaczego nie mają opcji automatycznego przełączania gadacza lub nie ma opcji korzystania z wbudowanego, rzecież to oczywiste, że jeśli ktoś korzysta z klawiatury brailowskiej to znaczy, że ma problemy ze wzrokiem i korzysta z gadacza w telefonie więc wbudowany w klawiaturę na sztywno to błąd.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2018-12-08 13:01

#3 pates

dacie linka do tego dostępnego androida jako grópy?

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2018-12-08 13:29

#4 balteam

chyba łowca daltego, że włączenie lub wyłączenie talkbacka wymaga specjalnych uprawnień dla aplikacji i klawiatura tegobez zrutowania nie może mieć,

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2018-12-08 13:34

#5 balteam

2018-12-08 13:40

#6 Lowca_Androidow

No dobra, więc nie musi wyłączać, po prostu w opcjach klawiatury ustawiamy czy korzystamy z wbudowanego gadacza w klawaiturę czy zaktualnie używanego gadacza w telefonie, wybieramy gadacza w telefonie i gadacz z klawitury zostaje wyłączony, a całośćprzejmuje gadacz telefoniczny.
Aktualny model stosowany u pisarzy tych klawaitur sprawia, że te klawiatury są mało przyjazne, za każdym razem kiedy chcemy cokolwiek napisać musimy się przełączać z gadacza w telefonie na gadacza w klawiaturze, zupełnie bez sensu i niewygodnie.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2018-12-08 14:17

#7 balteam

Ale klawiatura sama z siebie nie może wyłączyć talkbacka ani go uruchomić, musi zrobić to użytkownik, na soft braille keyboard możesz ustawić tą samą gadaczkę co masz w talkback tak swoją drogą.

2018-12-08 14:19

#8 Lowca_Androidow

OK, a link do tej klawiatury, ale nie na FB, nie mam konta
Dodam jeszcze do tego co napisałeś.
Nie wymagam, aby klawiatura sama wyłączała gadaczkę, ale uważam, że domyślną gadaczką powinna być ta w telefonie, a jeśli ktoś chce to włącza tą w klawiaturze, przecież z brailowskiej korzystająniewidomi czyli mają już w telefonie włączoną gadaczkę więc po co ta w klawiaturze?

2018-12-08 17:14

#9 balteam

To nie istotne, moża zmienić, tak czy tak trzeba niestety talkback zawieszać

2018-12-08 18:01

#10 grzegorzm

Android nie pozwala na nadanie uprawnień klawiaturze żeby przejmowała mowę więc musi mieć oddzielny głos czy jakoś tak, ale to nie istotne po za tym, że wolniej działa, ale generalnie sprawdziłem klawiaturę i działa fajnie jak narazie. Problem jest taki, że np. jak chce się usunąć zdanie albo literę to trzeba przytrzymać konkretne punkty na tej klawiaturze i to trochę zpowalnia pisanie. Z tym mogli by coś z robić.

2018-12-08 18:19

#11 balteam

no, ale papierek mówił, że jak się pisze, to nie czyta tego co piszemy, bo syntezy nie ma w klawiaturze, czy jednak jest?

2018-12-08 18:23

#12 Lowca_Androidow

Z tymi uprawnieniami w androidzie to nie do końca jest tak jak piszecie, jakoś każda inna klawiatura zainstalowana korzysta z wbudowanego gadacza w telefonie, czli jest to możliwe, dlaczego więc nie potrafi tego klawiatura brailowska?

2018-12-08 19:19

#13 denis333

To gadacz potrafi ją odczytywa. Łowco mylisz pojęcia.
Po za tym kontrola nad ustawieniami dostępności to troszkę co innego i nad tym żadna aplikacja zewnętrzna bez roota kontroli raczej mieć nie będzie.

2018-12-08 19:21

#14 grzegorzm

Czyta jak się wpisuje. Mi na początku nic nie czytała, ale jak przestawiłem coś już nie pamiętam co musiał bym sprawdzić to zaczęła czytać.

2018-12-08 19:36

#15 Lowca_Androidow

Denis dla mnie nie ma znaczenia co odczytuje, czy klawiatura gadaczkę czy gadaczka klawiaturę, instaluję klawiatrurę ze sklepu i nie mam roota i gadaczka widzi klawiaturę i ją odczytuje, tak samo powinno to wyglądać przy klawiaturze brailowskiej, po co dodatkowa gadaczka w takowej?, to czytnik ekranu w telefonie powinien zachowywać się tak samo jak przy klawiaturze standardowej.

2018-12-08 20:07

#16 denis333

Ale programistycznie nie da się tego inaczej rozwiązać.a

2018-12-08 20:16

#17 daszekmdn

@Łowca nie da się inaczej, ponieważ kłóciło by się to z Talk backiem. W TB mamy gesty. W IOS klawiatura jest natywna, tu jej brak, więc gesty będą sprawiać problem przy pisaniu, bo będą się aktywować.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2018-12-09 05:05

#18 tomecki

Problem chyba właśnie polega na dostępie do ekranu. Talkback nie wpuszcza np. pojedynczego palca na ekran, bo przecież użytkownik musi wiedzieć co ma pod palcem. Inna rzecz, że np. Gboard jakoś to rozwiązał więc hm... Może rzeczywiście tu o gesty chodzi? Talkback ma swoje i chyba trudno go przekonać, że może se tu odpuścić. W Iphone deweloper może zdefiniować obszar, na którym VO się nie wtrąca, w TB chyba takiej możliwości nie ma więc i trzeba to to zamykać.

2018-12-09 10:54

#19 pates

gboard to też od googla więc jakoś więcej może myślę.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2018-12-09 12:56

#20 tomecki

No to w takim razie z tego co pamiętam to coś z Dragonem do dyktowania też tak działało. Nie ma już tego w sklepie Play ale chyba Swiftkey też jakoś podobnie fnkcjonuje. W ogóle większość klawiatur jakoś to potrafi.

2018-12-09 19:18