Forum

Plextalk Linio Pocket

Forum mieszane

Previous 3 / 4 Next

szarka

#41 ·

Transcription

No cześć Markus, nie wiem czy to jeszcze aktualne z tym folderem sieciowym, bo właśnie mi się udało połączyć. Tylko, że ja mam ten stary Plextalk, ale to myślę, że u Ciebie powinno być łatwiej. I tak, po pierwsze to na pewno tam masz już wszystko skonfigurowane tak jak trzeba. Folder sieciowy musi być włączony w Plextalku. To już robiłeś zarządzanie nośnikiem. Folder sieciowy. No, połączenie poprawne. To tyle na Plextalku. Teraz na komputerze. Jaka była sprawa? Wpisywałam tak jak Ty te slash slash i tam tą nazwę ptp1 u mnie jest myślnik i te cztery cyfry. Wciskałam enter i od razu wyskakiwało, że nie może się połączyć, coś takiego. Natomiast jeżeli weszłam w program Plextalk Transfer i weszłam tam w ustawienia sieciowe i tam nazwa. I tą nazwę stamtąd skopiowałam. I no właśnie to samo te niby backslash backslash. Skopiowałam. Control. No, zaznacz i skopiuj. I wtedy znowu te Windows R i wklej. To wtedy u mnie zareagowało. U mnie wtedy wyskoczył komunikat, że problem z zabezpieczeniami. No i tam doszłam do tego, że trzeba włączyć funkcję. Że trzeba włączyć funkcję w Windowsie. Zaraz Ci powiem, jeżeli u Cię też wyskoczy problem z zabezpieczeniami, to będzie tak. Trzeba wejść w panel sterowania. W panel sterowania teraz programy i funkcje. Teraz trzeba znaleźć funkcję Windows. Zaraz zobaczę. O. Włącz lub wyłącz funkcję systemu Windows. Tabulatorem do tego przeszłam. Enter wciskam. I znowu tabulatorem. Jak będzie pomoc, to potem następny tabulator będzie. Drzewo. O. Drzewo. I tu wciskam dwa razy O. Obsługa udostępniania plików tam MBS czy SMB czy coś tam. I to trzeba zaznaczyć, bo to było odznaczone. Ja to zaznaczyłam tam. Wcisnęłam OK. To dosyć długo tam się przestawiało. Jakieś procenty szły. Zatrzymało na osiemdziesięciu iluś. Potem dalej. To będziesz te okienko mógł sobie podglądać wciskając Caps Lock i B. Jak już wszystko tam się zakończy. Tego OK trzeba będzie wcisnąć. I uruchomić ponownie komputer. No jak to się wszystko uruchomi. Cierpliwie trzeba tylko wszystko czekać aż to się tam wiesz te zmiany nastąpią. No i już po uruchomieniu potem. Już jak włączyłam sam ten program Plextalk Transfer. To od razu jak on się uruchomił to takie plum było. Już się połączyło od razu z tym folderem sieciowym. Ale to tak długo trwało i potem mi się zawieszał. Taka gadaczka nie działała. Także najlepiej to sobie tą nazwę skopiowaną. Wiesz z tego programu jak skopiujesz to sobie wklej gdzieś do pliku tekstowego. Żeby już nie wchodzić w ten program Plextalk Transfer. I sobie teraz tam z tych notatek skopiowałam. I teraz jak wklejam do uruchom. To od razu mi się łączy. Pokazuje mi całą moją kartę CD. Dobra. Znaczy otwiera się okienko i trzeba wybrać te CD memory. To co on tam mówił w tym podcaście. I jak to klikniesz. To już będziesz miał dostęp do swojej karty. Tylko tak. Nie wiem jak to jest. No bo to chodzi o zabezpieczenia. Czy jeżeli my włączymy tam w tym systemie Windows te jakieś.

markus1234

#42 ·

Transcription

No dzięki, zaraz spróbuję. Zobaczę, czy wtedy pójdzie. Nie wiedziałem, że tak się robi.

Lowca_Androidow

#43 ·

1 likes
Transcription

Szarka, można sobie to ułatwić tworząc plik .bat i nie trzeba wtedy przeklejać, tylko wpisuje się w tym pliku ścieżkę i odpowiednią formułkę i potem wystarczy kliknąć dwukrotnie na takim pliku i otworzy folder Blackstocka, ten sieciowy, ale tu nie da się wpisywać, to ewentualnie na brief.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

szarka

#44 ·

Transcription

Łowco, to jakby można było, to ja poproszę o wzór takiego pliku. Bat. Dziękuję.

Lowca_Androidow

#45 ·

Transcription

poszło na brief, poszedł opis, bo samego pliku Ci nie wyślę, bo nie mam ścieżki Twojej myślę, że spokojnie sobie poradzisz, jak nie to wyślij mi pełną ścieżkę folderu sieciowego, a taki plik Ci utworzę

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

markus1234

#46 ·

Transcription

Już sobie ustawiłem podreszcie wydziału.

szarka

#47 ·

Transcription

No to ja ten plik już zrobiłam. Łowca, dzięki. Markus, no to fajnie, że już się udało. Na razie, trzymajcie się.

markus1234

#48 ·

Transcription

I teraz inne pytanie, już nie o folder sieciowy. Chodzi mi teraz o to, bo dzisiaj sobie testowałem jakie nośniki Plextalk obsłuży pod przejściówką USB. No i ok, pen driver 4GB obsłużył bez problemu, ale potem postawiłem sobie, że podepkę sobie Sansa ZIP przez USB do tej przejściówki. No i po wpięciu Sansy Plextalk mi zakomunikował, że słaba bateria i że wyłączenie zasiadania za minutę. A bateria była na poziomie 39%, jakoś tak. No i ciekawe dlaczego on tak... A i potem jeszcze był komunikat, że brak zawartości na urządzeniu USB, a na Sansie była muzyka wgrana. Jest tam włożona karta pamięci i tam jest po prostu muzyka. I myślałem, że to zadziała, że odtworzy mi. Ale niestety nie zadziałało. I ciekawi mnie właśnie dlaczego. Dziś mnie strasznie zareagował na wpięcie Sansy. No więc tyle. Chciałem się po prostu podzielić i spytać jak to można zrobić, żeby wykrył tę Sansę.

markus1234

#49 ·

Transcription

Teraz mam taki problem z Blackstockiem. Zauważyłem ostatnio, że my się Blackstock kiedy jest godzina 7 zaczyna sam włączać. Nie wiem o co chodzi, nie wiem jak to się stało. I nie wiem czy to można wyłączyć, bo się Blackstock sam nie włącza. Zawsze kiedy jest 7 od razu się włącza. Druga rzecz to jest taka, że daisy online zostało poprawione i już normalnie działa. A z tym samoczynnym włączaniem to nie wiem czy to można wyłączyć.

markus1234

#50 ·

Transcription

To było generalnie tak z tym włączaniem, że ja sobie na łóżku leżę, jest godzina siódma i nagle słyszę z plekstoka komunikat, proszę czekać, nie? No i potem była tam radyjka startowa i potem był komunikat, że wszedł mi po prostu na kartę pamięci. Dlatego wstałem i tego plekstoka wyłączyłem, ale on leżał na półce. Był nieruszany, a się włączył sam, więc nie wiem o co chodzi.

markus1234

#51 ·

Transcription

A jeszcze zadam tyle, że wszystkie alarmy, wszystkie starzenia z kalendarza mam powyłączane. A mimo to mi takiego psikusa zrobił. No nic zobaczę, jutro kimś je włączy. Ale to jest dziwne, bo w instrukcji pisało, że jeżeli BlackStory jest wyłączony to nie sygnalizuje ani starzeń kalendarza ani alarmów. Ale że się włączy sam, to nie podejrzewałem go o to.

daszekmdn

#52 ·

Transcription

Ja polecam tobie pisać na forum tekstowym, bo na forum głosowym to raczej rzadko kiedy można dostać jakąś odpowiedź, zresztą nikomu się go nie chce w sumie słuchać zazwyczaj.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

daszekmdn

#53 ·

1 likes
Transcription

A taki mały update dotyczący Plextoka, z tego co dowiedziałem się na Tyflosie, Plextok przestał być produkowany, ponieważ producent nie ma części. I teraz ciekawostka, na stronie AltX najnowsza wersja to 2035, a na stronie producenta już jest wersja powyżej piątki, więc no, nasi polscy dystrybutorzy bardzo jak zwykle się popisali.

szarka

#54 ·

Transcription

Daszek, ta aktualizacja powyżej piątki to jest na pewno do plek Stalka Lineo Pocket?

daszekmdn

#55 ·

Transcription

Wiesz, no tak się dokształtałem na stronie, a na liście nawet ludzie z AltX-u mówili, że można zaktualizować tego Plextoka, tylko stracimy polskie głosy. W sensie, że możemy sobie zaktualizować to ze strony producenta, tam pobrać tą czwórkę chyba i dopiero później z poziomu czwórki możemy zrobić aktualizację sieciową. Tak więc, no wydaje mi się, że do Plextoka linia Pocket właśnie.

szarka

#56 ·

Transcription

Dziękuję, dziękuję Daszek. Ja tak zapytałam tylko, bo w moim starym PTP1 to jest wersja systemu 6, coś tam. Ale to nie, to jak tak mówisz, to na pewno chodzi o liniopokat, bo tego nie ma na naszym polskim altx, stronie altxu. A pytam, bo mój kolega dzwonił do nich nawet, czy by nie zaktualizowali, a powiedzieli, że to im się nie opłaci, bo za mało jest chyba odbiorców czy coś. No i jemu chodziło o strumienie radiowe, bo ten liniopokat tylko obsługuje formaty audio mp3 i protokół HTTP, a teraz dużo stacji przechodzi na AAC i HTTPS. No i ten Blackstark liniopokat nie odbiera tych stacji. To na razie tyle, ja zobaczę, może gdzieś się dogrzebie tej aktualizacji, ale jak to by miało być po angielsku, no to też jego to nie urządza. Dzięki jeszcze raz za odpowiedź. Cześć.

daszekmdn

#57 ·

Transcription

Więc zawsze można napisać do producenta Blackstocka, że tak jest i jeśli tych zgłoszeń będzie odpowiednio dużo, to może coś z tą sytuacją zrobią i pogonią polskiego dystrybutora, żeby coś jednak zaktualizował.

daszekmdn

#58 ·

Transcription

No bo sorry, takie tłumaczenie, że im się nie opłaca jest nie na miejscu według mnie w przypadku obecnej ceny, gdzie płacimy ponad 1000 zł za produkt.

Lowca_Androidow

#59 ·

Transcription

Dla szkół nie ponad 1000, tylko ponad 2, bo pleks to klinia po kelku, czyli około 2500 zł.

szarka

#60 ·

Transcription

Witajcie, a ja mam do Was taką prośbę, jeżeli ktoś z Was należy do biblioteki DZDN, spróbujcie pobrać książkę w formacie DAISY, na przykład biografia Anny Jantar albo Cytrynowy Sad i spróbujcie, czy na Linio Pocket będzie się odtwarzała taka książka. Bo to są książki, które są nagrane w jakiejś nowej wersji DAISY, no i właśnie u kolegi na Linio Pocket nie działa to. U mnie na starym Plextalku działa, na Wiktorze działa, a u niego na Linio Pocket nie działa i właśnie nie mam pojęcia, czy to jest wina tylko jego Plextalka, czy w ogóle wszystkie Linio Pocket nie będą odbierały tych książek. A ich jest sporo nagranych i wiem, że to jest troszkę inny format niż to. Będę wdzięczna, jeżeli spróbujecie i dacie znać. Cześć, trzymajcie się.

Previous 3 / 4 Next