EltenLink

Dziwna migracja ludzi. Dlaczego?

Back to inne

#161 pates

Ciekawostka dla was, iphone se 4 porzuci touch iid, czyli będzie 1 powód mniej przy braniu iphona dla ludzi mojego czy Gracjana pokroju, którzy nie wyobrażają sobie używać jakiegoś dziwnego i mniej bezpiecznego z voiceoverem face id, przynajmniej tak słyszałem i to niejednokrotnie że z vo face id jest mniej bezpieczne. Zostanie wtedy iphone se 3, który do tego 26 27 roku powinien aktualizacje mieć, no se 2 do 25 myślę spokojnie aktualizowany będzie.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2023-08-21 17:42

#162 magmar Archived

Tyle jest plotek koło APple'a więc proponuję się wstrzymać z tą informacją.

2023-08-21 17:55

#163 pates

Są to raczej dość potwierdzone informacje akurat.

2023-08-21 18:00

#164 zywek

Ja nie wiem. Jak wyłączacie faceID wymaga uwagi to może i jest mniej bezpieczny. Ja nigdy tego nie wyłączyłem.

2023-08-21 18:00

#165 pates

Co do mojej historii, no jest ona dość długa. Androida używałem od roku bodajże 2014, mogę się mylić. Generalnie moim pierwszym androidem był samsung galaxy s plus, a ostatnim redmi note 9 pro. W lipcu 2021 od cioci dostałem iphone se 2 w podobno już niedostępnej wersji pamięci 256 gb.
Powiem tak. Iphone bardzo przyjemny i przejżysty, ale jednak, jako użytkownikowi androida i generalnie telefonu brakuje mi w nim kilku rzeczy, na czelę z baterią nadającą się do zabawki oraz brakiem gniazda jack na słuchawki. Tak wiem, są przejściówki, ale to nie załatwia sprawy. Osobiście używam kabla magnetycznego do ładowania telefonu, więc co chwilowe wypinanie złącza i podpinanie przejściówki jest cokolwiek nużące. Ktoś powie że są słuchawki bluetooth i oczywiście jest to prawda, ale tutaj rolę grają opuźnienia, które dla mnie są nieakceptowalne. Paradoks polega na tym, że na windowsie są one jakby mniejsze przy tych samych słuchawkach, za równo słuchawkach jak i zestawie słuchawkowym. Dlatego też w tym roku wracam do androida a mym kompanem będzie asus zen phone 10. Iphone zostanie jako telefon zapasowy, do używania rzeczy związanych stricte z applem oraz jako łącznik z moim apple watchem, z którego po mimo zmiany obozu nie zrezygnuję. Watch szczęśliwie jest wyposażony w lte, więc mogę go nosić z dala od iphona.

2023-08-21 18:04

#166 magmar Archived

13 mini ma dobrą baterię.
Słuchawki mam takie małe zwykłe za kilkadziesiąt zł. dokupiłam sobie przejściówkę i działają.

Nigdy nie ładowałam telefonu słuchając więc nie widzę tego problemu.

2023-08-21 18:08

#167 pates

13 mini ma face id, tak to podsumuję. Jakby miał touch id to pwnie bym go wziął.

2023-08-21 18:13

#168 magmar Archived

A ja nie mam Face ID, se wyłączyłam na własne ryzyko.

2023-08-21 18:46

#169 Julitka

Ale przecież nie masz żadnych zabezpieczeń przez to!
-- (magmar):
A ja nie mam Face ID, se wyłączyłam na własne ryzyko.

--

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-08-21 20:22

#170 magmar Archived

Nie mam podpiętej karty i tak wolę.
I tak muszę brać ze sobą dokumenty.
A gdybym nie wzięła płacę za zakupy blikiem.

2023-08-21 20:23

#171 Julitka

No ale przecież to nic, jeśli ktokolwiek weźmie do ręki Twój telefon. Nie ma to znaczenia.

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-08-21 20:28

#172 pates

Może mieć kod.

2023-08-21 20:51

#173 DJGraco

Można chyba włączyć kod bez face id czy tam touch id

2023-08-21 20:51

#174 tomecki

Różnica jest jedna. Jeśli ktokolwiek włamie się na czyjś telefon, z reguły problem ma tylko ta osoba, chociaż w sumie też niekoniecznie jeśli włamywczowi przyjdzie do głowy wysylanie sms do znajomych pt. "porzyczysz pięć dyszek na dwa dni?" Strona jeśli ma problemy z bezpieczeństwem może zrobić kuku wszystkim jej użytkownikom. Nie zmienia to faktu, że Iphone bez żadnych zabezpieczeń to niemałe ryzyko i spore ograniczenie, bo jak już się rzekło, cyfryzacji coraz więcej. Elektroniczne podpisywanie dokumentów powoli staje się jakimś tam standardem, a bez jakiejś weryfikacji w telefonie może to być niedostępne przez co może się kiedyś okazać, że będziesz mieć problem z ogarnięciem papierkologii, ponieważ zamiast ogarnąć podpis w pięć minut przez podpisanie cyfrowe pliku pdf będziesz musiała drukować, szukać kogoś z okiem, podpisać ręcznie i wysłać pocztą tradycyjną. Czasem wystarczy skan wysłany mailem, ale raczej niezbyt często.

2023-08-22 10:04

#175 Piotr

Oooo, a tu widzę, że dalej też rozkminy, że to samsungi ogromne, a Iphony małe.
No, nareszcie, ale niestety nie na szczęście, bo ja też lubię mniejsze telefony przepychanki się skończą, bo Iphone 13 mini oraz se 3, to najprawdopodobniej ostatnie małe sprzęty Applea, ponieważ nawet nowy se 4, ma czerpać raczej z iphonów 14, a znając umiłowanie Applea do recyklingu, można spodziewać się raczej już większych rozmiarów.
Btw chyba flagowe Samsungi, czy te małe xperie, to chyba jakieś wielkie nie są i tak, tak, spodziewam się, że pod moim postem pojawi się wyjaśnienie, że to xz1, czy jakaś tam już nie wiem, była najmniejsza i jedyna akceptowalna, ewentualnie obecny Iphone mini, ale na serio, wielkość smartfona, nawet dla lubiących małe to pojęcie bardzo względne, czasem warto o tym przypominać jak widzę, zwłaszcza, kiedy czyta się posty z argumentami, dla mnie to, mój i mi, no i tak jak, dla mnie, mój i mi, to jest najlepiej.
Pozdrawiam

2023-08-24 10:15

#176 magmar Archived

Skupmy się na konkretach, wokół firmy APple jest sporo pogłosek.
Jak mówią pożyjemy, zobaczymy.

2023-08-24 10:17

#177 magmar Archived

Na dzień dzisiejszy 13 mini jest najmniejszym smartfonem na rynku, wyprodukuwanym przez sprawdzoną formę.

2023-08-24 10:19

#178 Piotr

-- (magmar):
Skupmy się na konkretach, wokół firmy APple jest sporo pogłosek.
Jak mówią pożyjemy, zobaczymy.
--

Konkret 1:
Iphonea 14 mini nie ma.
Konkret 2:
Apple z tego co do tej pory wypuścił to co dwie serie zmieniał koncept przykłady:
5s czytnik touch id, z przyciskiem, pojawił się w 6, oczywiście 6s też, ale nie jest to nowa seria, tylko ulepszenie 6.
7: zniknął guzik fizyczny, jest pojemnościowy, był też w 8.
X - zniknęło touch id i zmieniły się rozmiary.
11: kontynuacja bryły x-a.
12: zmiana bryły na kanciastą, powstanie mini.
13: to samo.
14: wywalenie mini, dodanie plusa i większe rozróżnienie podstawowych modeli z pro w postaci dodatkowych ulepszeń, albo zmian, bo różnie o tym się mówi.
Konkrety poboczne, ale nie tak odbiegające:
Se 1 2016: zróbmy taniego Iphonea, a i małego bo ludzie długo je mieli i lubili, bryła 5s.
Hmmm. 4 lata przerwy, dobra ludzie mieli 7, 8, dawajmy se 2020, bo dużo tego na magazynach zalega.
W 2022, dajmy go jeszcze raz, przecież tak robiliśmy już od wieków.
O kurde, ale jednak trochę czasy się zmieniły, ludzie tego nie kupują, czyli potrzeba rewolucji.
Jak widać, to co tu opisałem, to nie tylko pogłoski, które z roku na rok się mimo wszystko sprawdzały, ale pewna zależność, odpowiedź na potrzeby rynku, całego, a nie takiego, że garstka chce np. dalej nowe bebeszki w 4-calowym pudełeczku.
Pozdrawiam

2023-08-24 10:37

#179 Piotr

Aaaa, dodam, że 15 mini też nie będzie, ale ok, w myśl pożyjemy, zobaczymy, to zostało nam jakieś 3 tygodnie.

2023-08-24 10:38

#180 magmar Archived

Na ten moment SE3 i 13 mini mają wsparcie, i kilka lat mieć będą, i to jest fakt, a nie spekulacja
Za te kilkalat może zmienić się absolutnie wszystkoi..

2023-08-24 10:40