Czy da się faktycznie obejść te dźwięki?
Ten problem akurat rozumiem przypomina trochę [rzypisz ton.
Ok, ja postaram się tutaj nagrać, bo widzę, że przy pisaniu trochę niejasności się wdarło w moją wypowiedź. Chodziło po prostu o to, że w iPhone dużo rzeczy mi się podoba, chociażby Apple Pay, no właśnie ta szybkość działania, Braille w każdym miejscu i tak dalej. Niestety soft Braille, keyboard, którego bardzo używałem, no wiadomo został poszucony. Więc mając już tego iPhona, jedynym sensownym zegarkiem wydawał się Apple Watch i chodziło mi właśnie o to połączenie, że dlatego iPhone, no i dlatego też Apple Watch, widocznie niefortunnie jakoś to napisałem. Nie neguję, że można korzystać z innych, że Wear OS nie jest jakby tutaj do użycia i tak dalej, niemniej jednak też ludzie mieli różne problemy, a to syntezator Google, czy no wiadomo można USB. Jak się bawić, instalować i tak dalej, no ja nie musiałem tak samo jak i w iPhone nic instalować, włączyłem go, zadziałał, działa cały czas i działa tak responsywnie i tak dobrze jak iPhone. I mi trzyma właściwie prawie tyle co iPhone, co prawda mniej rzeczy na nim robię, ale trzyma no myślę czasami nawet dwa albo dwa dni z kawałkiem, no może półtora dnia, jeżeli coś więcej, no przecież właśnie porozmawiam czy coś takiego, czy mam dużo drzemek. Ale o to mi mniej więcej chodziło, i, a jeśli chodzi o Androida, oczywiście, no no brakuje mi tak, brakuje mi Mobile MPK, Lookout, jeszcze coś by się pewnie znalazło. Znaczy uważam, że coś, coś tam zostało. Oczywiście teraz jest time for bus i tak dalej. Jakoś się to zaciera, ale, ale coś by się jeszcze znalazło i fajnie byłoby mieć drugą platformę kiedyś pod ręką, no i pomyślę o tym, myślę, że jakiś budynek, no i pomyślę o tym, myślę jak jakiś budynek. No i pomyślę o tym, myślę, że jakiś budynek. No i pomyślę o tym, myślę, że jakiś budynek. No i pomyślę o tym, myślę, że jakiś budynek. budżet na to pozwoli. I dodam jeszcze tylko szybko, że jeśli chodzi o iPhona, to na przykład właśnie to odbieranie połączeń, czy to WhatsApp, czy to Messenger. Ja wiem, że w Androidzie też już to potem było, ten gest play, pauza, ale on też nie wszędzie chciał działać. W Messengerze chyba nie działał, w WhatsAppie nie pamiętam już, ale tutaj po prostu w każdym, czy to jest odtwarzanie, czy to jest no mówię, pewnie musiałbym więcej takich rzeczy poznajdować. No i rozmiar dla mnie też ma znaczenie. Ja jestem trochę przerażony, że Apple niestety też chyba niedługo porzuci te małe telefony, bo Mini już porzucił. Chyba, że SE teraz będzie w tych po prostu mniejszych. No zobaczymy. Na razie mam SE 2022 i na baterię nie narzekam. Na rozmiar też nie.
do gra, co trochę nie rozumiem twojego problemu, ponieważ mówisz o tym, że nie da się przeglądać stron przez Androida. Jest to kompletna nieprawda. Teraz pojechałeś naprawdę grubo. Tym bardziej, że używasz komentary. Nie wiem, w jaki sposób tego komentary używasz. Mówisz, że różne gesty z wersji premium nie są tobie potrzebne. A może jednak są tobie potrzebne. Nie wiem, czy wiesz, że w komentary, jak sobie wejdziesz w ustawienia zachowania, w ustawienia przewijania, to tam masz takie dwa pola do zaznaczania. Już teraz ci nie powiem. Tam coś jest o jednostkach nawigacji. Tam w widoku webowym i w tym widoku standardowym. To jest jakoś głupio przetłumaczone, bardzo nieintuicyjnie. Ale po każdym z tych dwóch pól jest taka kontrolka, którą trzeba stuknąć dwukrotnie. Tam ci się pojawia takie okienko wyskakujące, w którym masz do zaznaczania te jednostki nawigacji, które mają się pokazywać pod wirtualnym pokrętłem. I w momencie, kiedy będziesz ich potrzebował, po prostu przesuwasz palcem w górę, jednym palcem w górę albo w dół i pomiędzy tymi jednostkami się przesuwasz. Na główki, linki, na stronie itd. I to naprawdę bardzo ułatwia pracę. Druga sprawa instalacja odpowiedniej przeglądarki. No niestety Google jakby nie zadba o nas. Zresztą no jakby Brave nie ma wpisanej dostępności na sztandary, ale robi robotę, ponieważ usuwa wszelaki możliwy do usunięcia syf ze stron internetowych. No nie wszystko jest w stanie usunąć, bo na przykład na wielu portalach informacyjnych teraz jest taka moda, że jak cytuje się na przykład jakiegoś polityka, to trzeba koniecznie poprzeć to jeszcze widżetowe, widżetem z Twittera, czy Telegrama ostatnio, czy Facebooka, gdzie jest cały ten cała ta wypowiedź, czy post jakiegoś polityka, czy jakiegoś aktywisty podana. I to jest niesamowicie irytujące. Niestety tego się z tym nie da się nic robić. Ale wszelakie reklamy, które zakrywają całą witrynę, cały ekran, wszelakie tego typu rzeczy pomniejsze, które też wkurzają, to wszystko jest rozwiązane. Naprawdę przegląda się ten internet świetnie i mi nawet się kilka razy zdarzyło wysłać do urzędu pismo korzystając z ePUAP-u właśnie na mobilu, na Androidzie właśnie przez Brave'a i komentary. Teraz często jestem bez dostępu do komputera i korzystam właśnie przez przeglądarkę. Robię to, co potrzebuję. Nie mam z tym żadnego problemu. Nie jest to może tak szybkie jak w przypadku peceta. Chociaż pewnie od biedy można by tak po gadżeciarsku powiedzieć, że zawsze można dokupić klawiaturę zewnętrzną i wtedy masz problem rozwiązany. No ale myślę, że trochę nie tędy droga. Natomiast na pewno nie można mówić, że nie da się przeglądać internetu. Myślę, że to wszystko jest kwestia dystrybucji wiedzy. W przypadku iPhone'a ta wiedza jest po stronie Apple, centralnie dystrybuowana. Jest podręcznik, jest instrukcja, są wolontariusze, którzy za darmo dystrybują tę wiedzę w różnej formie. A w przypadku Androida komentary jest to bardzo rozproszone i tu jest główny problem. Tak naprawdę, bo polska społeczność na przykład do tej pory, co mnie strasznie dziwi, nie dorobiła się porządnej polskiej strony, gdzie na przykład byłby ten podręcznik, który napisał napisał Jacek. Nowacki, powinien być zaktualizowany, dostępny dla każdego, a nie metodą jak za komuny, czyli mamy tutaj bibułę i sobie tam dystrybuujemy od znajomych, kto ma, ten da. Jest to niepoważne dosyć. Natomiast sam program bardzo jest ciekawy, fajny, ułatwia życie i ja sobie nie wyobrażam na przykład powrotu do Talkbacka, absolutnie nie. Też ze względu na tę szybkość. Ale nie tylko. Takie featureki jak wirtualny ekran, który jest takim OCR-em, gdzie też jest możliwość klikania w różne rzeczy, rozpoznawanie kodów, kapcza tymże OCR-em, co mi się już nieraz przydało, gdzie iPhone'iarze na to strasznie potrafią narzekać, a wirtualny ekran w komentary pod tym kątem sprawia się no może nie idealnie, ale da się te kody kapcza odczytywać. Także trzeba korzystać z narzędzi, które są i na pewno nie zamykać się w gettach pokroju Blindshella, no bo Blindshell to jest specyficzny telefon dla specyficznego klienta. Z wiem od osoby, która pracowała kiedyś, była blisko AltX-u, że tam głównie starsze osoby to kupują. Ale dobrze, że kupują, że jest taki produkt dla nich. Natomiast no te osoby też wielu rozwiązań nie potrzebują. Myślę, że w domenie cyfrowej, w dobie, w czasach cyfrowych trzeba sobie życie ułatwiać i takie kwestie jak aplikacje bankowe, czy inne różne gdzie, gdzie. No jest konieczność instalacji tych aplikacji. Pomagają w różnych rzeczach. Zależy co tam kto potrzebuje. Myślę, że też my mamy takie skrzywienie, dlatego, że wiele z tych narzędzi no niekoniecznie jest dostępnych, nie? Ale, ale to jest wszystko kwestia, kwestia po prostu dobrej woli też programisty. I tyle, tak? No trudno sobie wyobrazić do czego teraz nie ma aplikacji. Tak naprawdę, tak? Więc, więc myślę, że mimo tych trudności różnych z tą dostępnością i tak dalej, no naprawdę nie warto się zamykać w gettach. Tym bardziej, że po prostu te, ten blindshell, no też jakąś rewelacją nie jest sprzętową. My na grupie Tyflopolska na Telegramie mamy takiego jednego chłopaka, który no bardzo sobie chwali ten, ten blindshell. Tylko tam jest jeden problem, że ten blindshell mu się praktycznie co chwila zawiesza, więc no chyba nie tędy droga, nie? Ale to tak zupełnie na marginesie.