EltenLink

Dziwna migracja ludzi. Dlaczego?

Back to inne

#121 magmar Archived

Moim zdaniem problem segregowania, jest trochę wydumany, bo to mogą załatwić foldery.
Czy da się faktycznie obejść te dźwięki?
Ten problem akurat rozumiem przypomina trochę [rzypisz ton.

2023-07-17 11:55

#122 tomecki

Teoretycznie mogą, ale to już więcej klikania. Wiesz, jedni muszą mieć odpowiedni rozmiar, inni appki na wierzchu. Czyje jest ważniejsze? nie ocenisz tego obiektywnie.
Jeśli chodzi o dosuwanie to w obrębie jednej strony jest automatyczne, ale nic nie przejdzie samo z jednej strony na drugą.

2023-07-17 14:13

#123 magmar Archived

We wpisie 121 użyłam stwierdzenia "Moim zdaniem", aczkolwiek rozumiem problem, bo chciałam zrezygnować z Iphone'a bo nie powiadamiał mnie klient systemowy o nadejściu maila w czasie rzeczywistym.
Może dla kogoś to jest pierdoła, a dla mnie równałoby się to z rezygnacją z telefonu, na szczęście inny klient rozwiązał ten problem.

2023-07-17 14:17

#124 Monia01

Ja mam launcher, który pozwala mi otworzyć apkę, wpisując fragment jej nazwy. Nie działa to tak szybko jak w IOS, ale dla mnie jest wystarczające. Aplikacje najczęściej wykorzystywane mam podpięte do gestów w CSR, więc też bardzo szybko się otwierają.

🇺🇦 🇵🇱
Edited 2023-07-17 14:26

#125 Julitka

To nie jest wydumany problem, bo foldery są super, brakuje mi ich czasem na Androidzie, ale jednak nie rozwiązują segregowania. Zdecydowanie.
-- (magmar):
Moim zdaniem problem segregowania, jest trochę wydumany, bo to mogą załatwić foldery.
Czy da się faktycznie obejść te dźwięki?
Ten problem akurat rozumiem przypomina trochę [rzypisz ton.

--

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-07-18 10:02

#126 magmar Archived

W novej się dało, Julitko. Kilka apek wjednym folderze, nie pamiętam ile.

2023-07-18 11:56

#127 Numernabis

Przecież na androidzie są foldery i można w nich umieszczać wiele apek.
Co do wpisywania fragmentu apki to w TB jest opcja przeszukaj ekran i tu wystarczy wpisać kilka pierwszych zwrotów i mamy listę apek tak się zaczynających

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-07-18 14:40

#128 djdenismusic

No ale to nie to samo. W ios wystarczy że raz machniesz pokrętłem, wpiszesz fragment appki, bez zamykania klawiatury brajlowskiej palcami góra dół wskażesz interesujący ciebie wynik, a następnie zatwierdzasz całą operację machnięciem dwoma palcami.
Często nawet nie trzeba sprawwdzać wyniku, bo to, co nas interesuje ląduje na pierwszym miejscu. Wtedy tak naprawdę do otwarcia appki wystarczą 3 proste gesty.

2023-07-18 14:43

#129 Piotr

2023-07-18 18:36

#130 DJGraco

Hej. Ja przesiadłem się z iosa na androida, ponieważ denerwowały mnie niektóre ograniczenia. Chociażby brak prostego wgrywania plików po kablu tak jak to jest w Andku. Poza tym po prostu chciałem czegoś nowego spróbować. I kolejna rzecz. Tragiczne baterie w nowych iphoneach a przynajmniej w tych SE. Flagowców nie kupię, bo nie mają czytnika linii papilarnych a dla mnie to jest bardzo ważne.
Poza tym ja jakoś nie używam telefonu dużo. Z klawy brajlowskiej nie korzystałem za równo na iphonie jak i na androidzie, bo nie było mi to potrzebne. Mam wywalone na gesty w CSR, bo też mi nie są potrzebne, więc za premium nie będę płacić.
Z przeglądarki internetowej na iPhone korzystałem ale się tym stron w komfortowy sposób nie dało przeglądać. Na Andro jest jeszcze gorzej, więc praktycznie w ogóle nie używam przeglądarek internetowych na telefonach.
No i w CSR nie znalazłem funkcji pokrętła coś jak z voice over.
Uważam, że CSR po mimo swoich udziwnień niektórych jest wiele lepszy od talkbacka chociażby w responsywności, no i sobie można poustawiać więcej tylko bez tego nieszczęsnego premium nie zrobię wiele.

Ja to się najlepiej czułem jak miałem jeszcze klawiszową Nokię E72 tak mi się najlepiej obsługiwało ten telefon i tu po części rozumiem ex Dariusza1991, tylko on wolał t9 a ja wolałem qwerty.
Szkoda, że nie produkują telefonów coś jak Nokia C6, że jest ekran dotykowy normalnie a po wysunięciu jest klawiaturka. Gdyby taki telefon z Andkiem by był to brałbym bez zastanowienia,. No chyba, że miałby jakieś parametry z czterech liter.
A zawsze miałem problem czy to w iphone (mniejszy) czy to w androidzie (większy) jak są te automatyczne sekretarki, wciśnij jeden blablabla, to długo mi zajmuje znajdowanie tej jedynki. A na andku jeszcze ta klawa jest jakoś śmiesznie schowana i muszę się bawić w kotka i myszkę.

Ogólnie ja jestem zadowolony z przesiadki z iPhonea SE na Xiaomi Redmi Note 11 pro 5g. Bateria rewelacja a nawet więcej niż bym oczekiwał, w końcu 5 dni to jak na dzisiejsze standardy dłuuuugo.
Aplikacje to już swoją drogą. Messenger chociażby lepiej jest dostępny na IOs niż na Andro, telegram wprost przeciwnie, tylko z Messengera na Androidzie da się korzystać jakoś a z telegrama na iphone to z wersji na wersję co raz gorzej. Pamiętajcie, że prawie od roku siedzę na Andro i nie wiem jak to teraz z tym telegramem jest.
Co do youtubea to jest podobnie, aczkolwiek niestety tutaj iPhone wygrywa. Jak nawigujemy po filmach na iphone to jest jeden film pod drugim. A w andro film, przejdź na kanał, więcej czynności, coś tam jeszcze, coś tam jeszcze, drugi film, przejdź na kanał, więcej czynności i tak dalej.
No i jak mamy przewijanie to na iphone przewija o 5 sekund a na Andro to jest uzależnione od długości filmu tak jak w Windows Media Player.
Aha i jeszcze fizyczna klawiatura. Nie umiem zmusić tego do współpracy z polskimi znakami. Jak podłączam jakąś klawiaturę do telefonu przez port usb-C to próbóję różnych kombinacji z altami lewymi prawymi ale na marne skutki.
Podsumowując w iPhone mamy więcej funkcji użytecznych out of the box a w androidzie trza się z pewnymi rzeczami pomęczyć.
Jednak patrząc na fatalną politykę applea to już wolę brać tel z Androidem, który pociągnie mi więcej na baterii, jest tańszy i łatwiejszy w personalizacji. Chociażby zmienianie dzwonków. Na iPhone za Chiny Ludowe nie mogłem zmienić dzwonka bo się nie dało przez zamkniętość, a w Androidzie wgrywam plik ustawiam dzwonek i mam to zrobione w kilka minut.

Edited 2023-07-25 16:55

#131 magmar Archived

To dlaczego nie kupiłeś BlindShella?
Telefon w sam raz dla kogoś z Twoimi potrzebami.
Masz rację wersja SE ma koszmarne baterie.

2023-07-25 18:07

#132 DJGraco

Przez to, że ma parametry z czterech liter. Teraz dokładnie nie pamiętam powodów, więc nie podam ci dokładnie dlaczego go nie wybrałem. Tam zdaje się zewnętrznych appek się nie dało instalować. Ale muszę jeszcze raz zerknąć na opis tego blindshella i potem dam znać co mi się nie podoba.

2023-07-25 19:48

#133 magmar Archived

Prawda, ale odnosiłam wrażenie, że nie było CI to jakoś potrzebne i że lubiłeś klawiszowce.

2023-07-25 20:04

#134 DJGraco

Skomplikowane to w sumie jest. Lubię klawiszowe owszem, tylko musiałbym się bardziej wgłębić we funkcje jakie ma blindshell. Jednak z tego co pobieżnie patrzyłem nie mial on wielu rzeczy jakie miały inne telefony dotykowe a były mi one potrzebne, w sensie te rzeczy.
No i ma klawę t9, chyba, że jest wersja z qwerty. A ja nie wyobrażam sobie pisania na t9.

Edited 2023-07-25 20:47

#135 Numernabis

BlindShell to gówniany telefon i nie tylko jeśli chodzi o parametry, ale i o jakość wykonania, ma też spore ograniczenia, bo nie zainstalujesz na nim dowolnej aplikacji, a jedynie te z repozytorium.

Poza tym z tego co napisał DJ Graco to preferuje klawiaturę qwerty, a Blind Shell posiada klawiaturę T9

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Edited 2023-07-25 21:14

#136 magmar Archived

Co tak brzydko piszesz o telefonie?
Uśmiech.

-- (Numernabis):
BlindShell to gówniany telefon i nie tylko jeśli chodzi o parametry, ale i o jakość wykonania, ma też spore ograniczenia, bo nie zainstalujesz na nim dowolnej aplikacji, a jedynie te z repozytorium.

Poza tym z tego co napisał DJ Graco to preferuje klawiaturę qwerty, a Blind Shell posiada klawiaturę T9

--

2023-07-25 22:20

#137 magmar Archived

Przeoczyłam szczegół o t9 przepraszam.

-- (DJGraco):
Skomplikowane to w sumie jest. Lubię klawiszowe owszem, tylko musiałbym się bardziej wgłębić we funkcje jakie ma blindshell. Jednak z tego co pobieżnie patrzyłem nie mial on wielu rzeczy jakie miały inne telefony dotykowe a były mi one potrzebne, w sensie te rzeczy.
No i ma klawę t9, chyba, że jest wersja z qwerty. A ja nie wyobrażam sobie pisania na t9.

--

2023-07-25 22:20

#138 cinkciarzpl

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2023-07-26 20:58

#139 Numernabis

TalkBack również oferuje OCR i to za darmo, przeglądanie stron również może odbywać się po linkach, akapitach, nagłówkach, nie wiedzę tutja różnicy pomiędzy Commentary czy Talkbackiem

2023-07-26 21:31

#140 magmar Archived

Jakiś czas temu zepsuli tę szczegółowość, nie wiem czy potemw TB to się poprawiło.

2023-07-26 22:06