EltenLink

Dziwna migracja ludzi. Dlaczego?

Back to inne

#241 Numernabis

Chodzi o mój własny układ punktów, ja piszę odwrotnie niż jest to przyjęte, ja punkty od 1 do 3 mam po lewej stronie ekranu i punkt 1 mam pod palcem serdecznym, czyli jak trzymam elefon pleckami do siebie i ekran na świat to punkt 1 jest w lewym dolnym rogu, a telefon trzymam tak, że gniazdo ładowania mam pod prawą ręką i piszę od lewej do prawej, a tak się nie da w tej talkbackowej klawiaturze, musiałbym odwrócić telefon i gniazdo ładowania mieć pod lewą ręką i nie byłoby z tym problemu, ale w takim układzie zasłaniam sobie głośniczki.
-- (Adasadula):
ale że jak ręczną :O, na czym to polega, pprostu trzymasz wszystkie palce przez jakiś tam czas aż nie będzie tych trzech dźwięków, i zkalibrowana.

--

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-11-08 15:25

#242 Numernabis

Tak Denisie, super się na niej pisze, ale zrypali, bo nie ma dźwięków tylko czyta litery,każdą jaką nacisnę, a ja wolałbym tylko dźwięki i wypowiadanie tylko wpisanych wyrazów, no i nie chce mi się już przestawiać na odwrotne pisanie.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-11-08 15:26

#243 Adasadula

A takie dobre te samsungi :P, nwm. Ja tam z tej TB kozystam i nawet jak bym sobie zasłaniał głośniczki to nie aż tak by nie słyszeć

-- (Numernabis):
Chodzi o mój własny układ punktów, ja piszę odwrotnie niż jest to przyjęte, ja punkty od 1 do 3 mam po lewej stronie ekranu i punkt 1 mam pod palcem serdecznym, czyli jak trzymam elefon pleckami do siebie i ekran na świat to punkt 1 jest w lewym dolnym rogu, a telefon trzymam tak, że gniazdo ładowania mam pod prawą ręką i piszę od lewej do prawej, a tak się nie da w tej talkbackowej klawiaturze, musiałbym odwrócić telefon i gniazdo ładowania mieć pod lewą ręką i nie byłoby z tym problemu, ale w takim układzie zasłaniam sobie głośniczki.
-- (Adasadula):
ale że jak ręczną :O, na czym to polega, pprostu trzymasz wszystkie palce przez jakiś tam czas aż nie będzie tych trzech dźwięków, i zkalibrowana.

--

--

Jednakże, dzięki swojej odwadze i determinacji, Cicikowi udało się ostatecznie pokonać czarownika i uwolnić ciumbaki. Po powrocie do domu, Cicik z radością zaczął zbierać nowe ciumbaki i bawił się nimi przez długie godziny, wiedząc, że są one teraz bezpieczne i szczęśliwe.
2023-11-08 15:27

#244 Numernabis

Bo dobre i zdania nie zmienię, co ma klawiatura TalkBack do Samsunga?
To ja nauczyłem się pisać odwrotnie niż powinienem, nie miałem wzorca, nie miałęm nigdy lekcji brajla ani czytania, ani pisania. Nauczyłem się odwrotnie i teraz mam tego skutki.
Korzystam z ABK i nie narzekam, ma dwie wady, ale do przyjęcia.

2023-11-08 15:32

#245 Julitka

Ludzie, to NIE jest porównanie TB i CSR, SBK i ABK!

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-11-08 17:44

#246 Numernabis

a jednak to się wiąże z tematem, to jest niejednokrotnie powód przesiadki z androida na iPhone.

2023-11-08 18:23

#247 guliwer

Ja się przesiadłem z Iphona na Androida po 6 latach. Już jedno podejście miałem 2 lata temu i wróciłem do Iphona.
Jak na razie jedna z rzeczy która mi się podoba bardziej w Androidzie to APK i jego wstawianie emotikon. Reszta rzeczy jest podobna, kwestia przyzwyczajenia. Na razie nic mnie nie irytuje jakoś bardzo w Androidzie no może poza sposobem wyświetlania powiadomień, i że nie mogę ustawić żeby czy to TB czy CSR czytał mi każde powiadomienie które przychodzi w całości. Oczywiście nie mówie że nie wrócę do Iphona, ale jak na razie się na to nie zapowiada. No i wole wydać 2000 za zeszłorocznego flagowca niż 4 czy 5 koła za Iphona.

2023-11-08 18:50

#248 JM

a ja przesiadłem się po 4 latach na iPhona, i po paru tygodniach męki tak się z nim zżyłem, że w najbliższym czasie na andka nie idę. Makra z Commentary w większości realizuję sobie z użyciem aplikacji skróty, brakowało mi tłumacza, to znalazłem skrót który tłumaczy tekst ze schowka, fakt wymaga to ode mnie dwóch gestów a nie jednego ale przeżyję, YouTube vanced i tak umarł, a ja stałem się uczciwym człowiekiem xd, a wyszukiwanie emotek w iPhonie jest dla mnie lepsze niż kilka predefiniowanych z ABK, zresztą ABK zraziło mnie do siebie, bo tam nie działał enter na androidach 10 i 11 i właśnie dlatego musiałem siedzieć na wiecznie rozkalibrowującej się SBK. Jak chodzi o nawigację pieszą, to mam poczucie, że Seeing Assistant Move działa na iOS o wiele stabilniej, choć jeśli na androida jakaś jest lepsza nawigacja to chętnie usłyszę o niej i może nawet przetestuję.
Niby cenowo faktycznie androidy lepiej wychodzą, a mnie to nie obchodzi bo mam iPhona z dofinansowania, z resztą gdybym miał androida to bym musiał już pewnie kupić Jieshuo premium i sumaryczna cena pewnie by się wyrównała po latach użytkowania. Aczkolwiek jestem otwarty na oba systemy i chętnie słucham też strony zielonego robocika

2024-08-24 21:23

#249 JM

w Ogule mój kolega mówił ostatnio, że próbował Seeing Assistant na androida i podobno nawet mu się nie uruchamiała, ktoś to potwierdzi? Jak teraz wgl. jest z nawigacją na andka?

2024-08-24 21:25

#250 balteam

O nawigacji napisałem w innym wątku, ale moje wrażenia z iphonem są koszmarne, siedziałem na nim miesiąc.
Brak gestów jednopalczastych, te pokrętlło gorzej mi się robiło, klawiatura brajlowska niby fajna, ale też nie informuje o błędach, brak wyrażeń regularnych w słowniku uniemożliwia czytanie np. czeskiego polską syntezą.
Na problem jak rozwiązać tłumaczenie akurat nie wpadłem. No i też ios ma np. buga, że w polskiej wersji językowej nie rozpoznaje tekstu na obrazku, trzeba przełączyć na chwilę na angielski.
Face id też gorsze niż poczciwe rozpoznanie palca.
Eh, to z największych denerwujących rzeczy to tyle, ale znajdzie się jeszcze niezła garść, zaczynając od niedostępności messengera jakiejś specjalnej, latającym kursorze na whatsappie i zupełnej niedostępności telegrama.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2024-08-24 22:06

#251 DJGraco

Z tym zupełnym niedostępnym telegramem to bym nie przesadzał. Fakt jest uporczywy i niektórych rzeczy nie da się zrobić, ale jako tako, podkreślam jako tako jest obsługiwalny, alenie należy to do wygodnych.
Ale miałem ostatnio iPhonea w 2022, więc mogło sie coś kolwiek pozmieniać na gorsze.

2024-08-24 22:10

#252 balteam

Jak masz więcej niż 5 wiadomości do przeczytania to dupa, kursor skacze i go nie okiełznasz.
A no i teraz doceniam to, że masz na andka często kilka apek do tego samego, na ios jak nie działa to jakoś rozkminiaj aby działało, na andku raczej coś się trafi pod ciebie.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2024-08-24 22:12

#253 DJGraco

No na grupachto fatalnie działało, fakt.

2024-08-24 22:15

#254 Numernabis

Kilka zdefiniowanych emotek w ABK? Tam jest ich z kilkadziesiąt jak nie kilkaset i póki co to nie widziałem prostrzej obsługi emotek jak w ABK, do tego skróty w tej klawiaturze, skróty, które możemy sobie sami przypisać, krótki skrót, a wklepuje nam np. cały adres domowy.
Nie będę się tu rozpisywał o dostępności czy intuicyjności, bo to kwestia indywidualna, jak dla mnie iPhone to klocek nie do ogarnięcia, nie trawię tego systemu, jego obsługi, a granice już dawno się zatarły, pozostał tylko taki trend, że dla niewidomego najlepszy iPhone, bo to był faktycznie pierwszy dostępny dotykowiec dla brajlaków, android potem rozpoczął początkowo bardzo niezdarną gonitwę za iPhone w tej kwesti, ale teraz śmiem twierdzić, że nawet przegonił system iOS.

2024-08-24 22:47

#255 misiek

Iphone droższe od Androida to już nieaktualne: często gęsto Android bywa sporo droższy od Iphone patrz na voldy, czy to co ostatnio odpierdziela Xiaomi i nie tylko. I odwrotnie, całkiem niegłupiego Iphone dostaniesz w cenie średniego Androida.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2024-08-25 03:38

#256 Adasadula

Jest to jakiś fakt, ale wg mnie android dostępnościowo w tej chwili ma więcej do zaoferowania.

Jednakże, dzięki swojej odwadze i determinacji, Cicikowi udało się ostatecznie pokonać czarownika i uwolnić ciumbaki. Po powrocie do domu, Cicik z radością zaczął zbierać nowe ciumbaki i bawił się nimi przez długie godziny, wiedząc, że są one teraz bezpieczne i szczęśliwe.
2024-08-25 10:07

#257 misiek

Tak i nie, jeśli myślimy o syntezach mowy fabrycznych Samsunga czy Google to to jest nieśmieszny żart, 1 zamulony, drugi na siłę chce być angielski, gdzie przykładowo zamiast jadę czyta dżejd. Po za tym Talkback bywa dalej ospały i jest dalej problem z cursorem przeglądania, gdzie się gubi i zapętla. Jednak wiele aplikacji jest lepiej dostępna pod Androidem i nie głupieje jak na Iphone. Ale z vo na Iphone też nie jest dobrze, gdzie co prawda dalej responsywny, ale często ostatnio mowa mu się wysypuje.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2024-08-25 17:28

#258 markus1234

Ja ostatnio przesiadłem się z iPhonea SE 2016 na Samsunga Galaxy A70 i nie narzekam. Dobrze mi się korzysta z androida, i mam nadzieję, że tak już zostanie. Wcześniej też miałem do czynienia z androidem na Samsungu Galaxy S6, i mam ten telefon do tej pory, jak i mam też iPhonea SE 2016, ale z Samsunga S6 zrezygnowałem w 2019 roku, bo miał starą wersję androida, i do tej pory jest on na androizie 7, a A70 ma androida w wersji 11.

Edited 2024-08-25 20:06

#259 guliwer

Wszystko zależy kto z czego korzysta. Przesiadłem się z Iphona na Androida i tu są zalety i tu. Chociaż ostatnio Android złapał ogromnego minusa za zje... Revoluta, gdybym nie miał Iphona to bym nic nie mógł zrobić.

2024-08-25 20:13

#260 balteam

Co zjebał? Ja nie mogę sie zalogować, bo klawiatura niewidoczna, ale pewnie odcisk palca rozwiąże problem, tak to chyba ok

2024-08-25 20:43