Dziwna migracja ludzi. Dlaczego?
Back to inne#201 Julitka
To wcale ne jest jeden przypadek i to jest jak najbardziej zrozumiałe. Jeśli komuś jakieś rozwiązanie nie pasuje, to jest jak najbardziej ok. Cenię sobie Twoją wypowiedź dlatego, że nie powiedziałaś ogólnie, tylko o swoich doświadczeniach.
-- (Kat):
No cóż, kilka razy rozważałam zmianę jabłka na robota, nawet w tym celu mąż odpalał mi u siebie na telefonie TB, ale wiecie co? Ja jestem za głupia na Androida, czułam się z nim jak dziecko we mgle, naprawdę, nie potrafiłam ogarnąć najprostszej rzeczy, w związku z czym wiem, że zmiana na Andro nie nastąpi u mnie w najbliższym czasie. Zresztą moja siostra też przesiadła się z Andro na Ios, z czego jest bardzo zadowolona, a jest osobą widzącą. Oczywiście jest to tylko dowód anegdotyczny, bo zaraz larum się podniesie, że to tylko 1 przypadek.
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#202 Adasadula
No, ja się broniłem przed androidem wszystkimi kończynami :D, ale bardziej wynikało to z jakiegoś takiego mitu, że android strasznie muli, bo jakieś 3latka temu jako telefon zapasowy w moje łapy wpadł samsung zdaje się s5, który mulił jak zło. Ale po zakupie one plusika po pierwszych wkórwach np. przyzwyczajenie się do głaskania telefonu okazało się że android nie taki straszny jak kilka lat temu. U mnie zakup androida wynikał tesz z zwykłego cebularstwa xd. Niezbyt chciałem wydawać na iPhone 3000ZŁ, a jakieś podejrzane nowe z allegro tesz wyglądały trochę, hmm, dziwnie. Kuzyn już tesz kiedyś natknął się na takiego nowego niby iPhone 6S, który nie okazał się nowy, tylko po renowacji, a potem takie kwiatki jak odklejający się ekran :P
#203 nuno69
@Pajper ciekawe jest to co mowisz, nie musisz kompilowac przeciez pod najnowszy iOS, wystarczy ze w pliku info.plist zadeklarujesz z nim kompatybilnosc. Podesle w wolnej chwili referencje.
#204 nuno69
Zwracam honor, w kwietiu 2023 zaszla taka zmiana, domyslam sie o co chodzi. Zapraszam do mojego watku na forum un4seen
#205 JM
dodatkowo zależność od losowych programistów np. CodeFactor i Vocalizera który pewnie niedługo przestanie chodzić na Andku czy advanced Braille Keyboard który jest przecież prywatnym projektem który może przestać się rozwijać i polec jak SBK, wogule ta segmentaryczność systemu która kiedyś mnie przyciągnęła z czystej ciekawości i chęci eksperymentów zaczęła męczyć gdy np. w krytycznych sytuacjach coś mi się wysypywało niewiadomo dlaczego i android przestał dla mnie być systemem godnym 100% zaufania.
-- (nuno69):
Dla mnie Android stał się systemem dla fanatyków prywatności, a tak było w przypadku Apple kiedyś. Ostatni dobry Android to wersja V9.0. W idealnym świecie, jakby powstawały nowe telefony na których możnaby ten system instalować to nie wiem, czy nie zostałbym na Androidzie. Wkurza mnie, że system pyta mnie o wszystko, dostęp do powiaomie, kontaktów, lokalizacji, kurwa wklejania ze schowka.
W tych nowych wersjach powłączana jest jakaś tam ochrona przed trackerami i nne pierdoły, których sobie nie życzę bo lubię być śledzonym a tak na serio, jak wyłączacie sobi trackery to generuje cie sobie problemy pokroju pojawiająca się CAPTCHA w miejscu gdzie normalny człowiek jej nie widzi i tym podobne. Pozat ym szybkość, Android jest systemem tak cholernie powolnym, że zrobienie jednej rzeczy na iOS trwa mniejwięcej 6, 7 razy krócej niż zrobienie tego samego na Androidzie. Pamiętajcie, że z zielonego korzystałem dużo więcej niż z iOS, więc siłą rzeczy znam ten system lepiej, więc problem nie tkwi we mnie (chyba). Talkback to już wogóle jest porażka i żałość o której nie warto nawet wspominać, ale to dla mnie nie był nigdy argument bo instalacja czegoś to nie problem. Aplikacje na iOS wogóle są jakieś bardziej dopracowane, działają lepiej i szybciej (kwestia optymalizacji nie możliwej do osiągnięcia na Androidzie ze względu na spory wachlarz urządzen różnej maści i pokroju). I na koniec, chociaż jakbym pomyslał dłużej niż 3 skundy to znalazłbym pewnie milion innych argumentów, iOS się rozwija podczas gdy zielony się cofa. Były w necie artykuły wyśmiewające Apple że haha, namedropa teraz wprowadzili i co z tego? Jak Android swojego wyjebał trzy wersje temu.
--
#206 cinkciarzpl
Równie dobrze można to samo powiedzieć o NVDA pod Win a jednak nic się nie wysypuje ani nigdzie się nie wybiera.
#207 pajper
Tylko coś w tym jest niestety. Commentary, ABK to są rozwiązania prywatne i zamknięte.
Jak skończy się wsparcie dla NVDA, jestem przekonany, że programiści zrobią fork. A jak skończy się dla Commentary, nie mamy już żadnych opcji.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#208 Julitka
Fakt. Z resztą tak właśnie umierały SBK czy inne takie. Jest klawa, nie ma klawy i radź se sam, człowieku.
-- (pajper):
Tylko coś w tym jest niestety. Commentary, ABK to są rozwiązania prywatne i zamknięte.
Jak skończy się wsparcie dla NVDA, jestem przekonany, że programiści zrobią fork. A jak skończy się dla Commentary, nie mamy już żadnych opcji.
--
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#209 cinkciarzpl
Ale jak umierały, jak dalej działają? Można se pobrać i hejda. No chyba że na tych nowych nie?
#210 Numernabis
Dokładnie, to, że wsparcie umarło nie oznacza, że apka nie działa.
Umrze commentary i nie ma alternatywy? To ciekawe bo TalkBack działa nadal.
#211 pajper
Dla wielu TalkBack po prostu nie jest alternatywą. Dla mnie w takim codziennym użytkowaniu też nie.
Dlatego trzymam kciuki za to, że kiedyś pojawi się open-sourcowy screenreader dla Androida.
#212 balteam
tu troch€ę racji jest, sbk nie jest rozwijane, a ABK na moim telefonie nawet nie działa, z resztą jak działało to np. nie pokazywało błędów.
#213 pajper
Z resztą, bądźmy szczerzy, zamkniętość CSR jest sporą wadą. Gdyby nie ona, to już dawno miałby chociażby wejście Brajla.
#214 Numernabis
Dla wielu TalkBack nie jest alternatywą, ale dla wielu jest i to również jedynym słusznym czytnikiem.
Co do klawiatury SBK, nie jest rozwijana, a jednak u mnie na androidzie 13 działa, wprawdzie wolę ABK, ale jednak działa.
Miłośnicy, a bardziej fanatycy iOSa wciąż będą wytykać niedociągnięcia androida nie dostrzeając niedociągnięć iOS'a.
Ja nie trawię iOS'a, ale nie próbuję na każdym kroku wytykać tego co się nie udaje, błędów iOS'a, wpadek aktualizacyjnych bo niby jaki miałbym w tym cel? Ja nie dostrzegam w tym ani przyjemności, ani celu, każdy korzysta z tego z czego mu się korzysta wygodniej choć i zapewne są tacy, którzy korzystają z jedynego "słusznego" rozwiązania bo nie znają drugiego gdyż są zasłuchani fanatycznych wywodów korzystających z jedynego "słusznego" rozwiązania.
#215 Julitka
No właśnie wytknąłeś. :p Z kulturą, panowie i panie.
-- (Numernabis):
Dla wielu TalkBack nie jest alternatywą, ale dla wielu jest i to również jedynym słusznym czytnikiem.
Co do klawiatury SBK, nie jest rozwijana, a jednak u mnie na androidzie 13 działa, wprawdzie wolę ABK, ale jednak działa.
Miłośnicy, a bardziej fanatycy iOSa wciąż będą wytykać niedociągnięcia androida nie dostrzeając niedociągnięć iOS'a.
Ja nie trawię iOS'a, ale nie próbuję na każdym kroku wytykać tego co się nie udaje, błędów iOS'a, wpadek aktualizacyjnych bo niby jaki miałbym w tym cel? Ja nie dostrzegam w tym ani przyjemności, ani celu, każdy korzysta z tego z czego mu się korzysta wygodniej choć i zapewne są tacy, którzy korzystają z jedynego "słusznego" rozwiązania bo nie znają drugiego gdyż są zasłuchani fanatycznych wywodów korzystających z jedynego "słusznego" rozwiązania.
--
#216 Numernabis
Tak?
W którym miejscu wytknąłem?
Chyba mi umknęło.
#217 papierek
nie za bardzo rozumiem, co jest aż tak nie tak z talk backiem. Doczepił bym się responsywności, któa i tak jest lepsza, ale generalnie nie ma tragedii.
#218 djdenismusic
@papierek dokładnie. Ostatnio responsywność, i może ciut lepszy ocr to jedyna sensowna karta przetargowa dla csr. Bo nie liczę już tych wszystkich bajerów typu tłumacz, rozpoznawanie captchy i inne rzeczy, bez których większość jest w stanie normalnie pracować. Mało tego. Ostatnio w tb dodali do pseudo pokrętła możliwość interakcji z szybkimi działaniami systemowymi. Oznacza to, że teraz gdy na przykład stajemy na jakimś powiadomieniu, możemy je w prosty sposób zamknąć przesówając po prostu palec w górę a następnie zatwierdzając operację dwóklikiem.
W csr przez 3 lata nie można się było doczekać wsparcia dla zamykania powiadomień bez konieczności używania zewnętrznych pluginów. no i ogólnie w csr jest trochę trudniej dostać się do działań. no chyba, że mamy premium i przypiszemy sobie gest.
Poza tym commentary różnie dziala na różnych telefonach. Na oim samsungu galaxy a54 był problem z odczytywaniem informacji z wyskakujących dynamicznych dymków informacyjnych w aplikacji. natomiast w przypadku mojego obecnego realme c55 wszystko niby działa jak złoto, ale za to nie mogę kliknąć w żadne powiadomienie bez korzystania z alternatywnego panelu powiadomień, który nie działa tak jak bym tego chciał.
#219 Monia01
Dla mnie ta responsywność ma znaczenie. Poza tym np. możliwość szybkiego przemieszczania się po listach, dzięki czemu poruszanie się np. między postami na fb czy filmami na yt to jedno przesunięcie palca w dół lub w górę.
🇺🇦 🇵🇱
#220 balteam
Ja nie wyobrażam sobie przesiadki na tb znowu, mam asus zenfone 8, a różnica w działaniu jest spora, tb lubi się przymulić.
ale abstrachując od tb i csr, jeśli dalej będą się mnożyć te same apki na ios i andka, to tylko dla nas lepiej, bo już będzie decydowało przyzwyczajenie do systemu i pewne szczególne potrzeby, a nie że ktoś siedzi na jednym, bo na drugim jego podstawowej apki nie ma.