Pytania i odpowiedzi

[Windows] Synchronizacja folderów pytanko

Started by DJGraco 5 posts last post 3 years ago

Cześć,
podczas synchronizacji folderów porównywałem pliki wg zawartości czyli czy bit do bitu są identyczne. No i znalazło mi parę różnic. Jak szybko sprawdzić jakie pliki się różnią? Ja to robię na okrętkę, zaznaczam daną partię i sprawdzam czy po porównaniu się zgadzają, ale to żmudne i czasochłonne. Czy da sięto jakoś przyspieszyć?

#2 Edited

Masz dwa okna, lewy i prawy, żeby porównać oba klikasz skrót Shift+F2, zaznaczy pliki którymi się różnią te katalogi, teraz z górnego menu wybierasz pozycję "Zaznacz", rozwijasz i klikasz w opcję:
Zaznacz nowe, ukryj takie same pliki c
(to jest zdaje się przedostatnia opcja na liście, strzałką w górę będzie szybciej)
Ukryje wszystkie takie same, a pozostawi w obu oknach jedynie te, którymi się różnią foldery.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Co ciekawe, porównanie plików w TC pokazuje również w przypadku kiedy pliki mają te same nazwy, ale różnią się długością/rozmiarem jak i w przypadku plików multimedialnych różnym bitrate.
Co ciekawe pliki o tych samych nazwach, ale różnym bitrate czy rozmiarze po zastosowaniu opcji ukrywania zdublowanych plików w lewym panelu wszystkie pliki są zaznaczone, a w prawym tylko te są zaznaczone, które są różne pod względem nazwy, te, które mają inne bitrate lub rozmiar są również na liście, ale nie są zaznaczone, nie wiem w czym rzecz, niemniej jednak działa to świetnie.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

A czy to dotyczy podfolderów?
Mi chodzi o skanowanie całego backupów w poszukiwaniu różnic.
Z tego co n aszybko zobaczyłem to tylko zaznacza to pliki w docelowym katalogu a nie uwzględnia podfolderów. Potestuję to jeszcze szerzej jutro.

Nie no, ten shift+f2 nie jest do tego o co mi chodzi. Zaznaczyłem i mi powiedziało w mniej niż sekundę, że wszystkie pliki są identyczne, a skanowanie kilkuset gb backupu jednak swoje zajmuje. Mi chodzi o okienko synchronizacji katalogów w menu polecenia czy jakoś tak, tam jest porównanie wg zawartości. Ja już problem rozwiązałem tj znalazłem pliki różniące się, ale byo to na tyle czasochłonne, że wolę wiedzieć czy jest jakiś szybszy sposób niż zaznaczanie na ślepo coraz mniejszej partii i sprawdzanie w których katalogach się faktycznie różnią pliki.