Focus, długość wyświetlanego tekstu na linijce
Back to Brajl, urządzenia brajlowskie i lektorskie#1 agnieszka Archived
Cześć
Używam Focus z NVDA. Jak mogę ustawić, by wyświetlacz zawsze był w całości zapełniony bez względu na to, w której części słowa mnie przeniesie do kolejnej linijki? Niestety nie znalazłam czegoś takiego w ustawieniach, lub instrukcji.
#2 Piotr
Wydaje mi się, że tego nie da się ustawić.
Jeśli mówimy o pliku tekstowym, to skoro jest jakaś pustaczęść w linijce, to najprawdopodobniej graficznie, na monitorze też tak jest, bo np. jest to koniec akapitu.
#3 DJGraco
Jeżeli ci o to chodzi to ustaw sobie w menu nvda/brajl/unikaj rozdzielania słów, oddznacz to i wyświetlacz powinien być w miarę możliwości pełny.
Ale jak jest tak jak mówi Piotr, czyli np koniec linii, akapitu to raczej się wyświetlacz nie zapełni, bo to tak jak koniec lini na kartce.
#4 Pitef
Baczyć także trzeba, aby wziąć pod uwagę komurki statusu na końcu samego focusa... Może kolega Pompiusz pomoże.
#5 DJGraco
Komórki statusu są w jawsie, nvda nie ma nic do tego
#6 EugeniuszPompiusz
Słuchajcie.
1.: jak już ktoś powiedział, nvda, > ustawienia, > brajl, > unikaj rozdzielania słów czy jak to tam.
2.: pole, które w angielskiej wersji nazywa się chyba Focus context presentation, można ustawić na "always fill display", co pomoże wydajniej wykorzystać dostępne znaki.
tyle można zrobić z samy nvda, natomiast sporo więcej można z dodatkiem braille extender. to tak już w ogólnym kontekście brajla.
niestety nawet IOS tak od ręki a przede wszystkim Jaws nieco lepiej wykorzystują tę przestrzeń, szczególnie małych monitorów.
#7 agnieszka Archived
Dzięki za podpowiedzi!