Poszukiwanie telefonu z Androidem
Back to android#81 camila
Tak, warto. Polecam zarejestrować się na listach Eyes free, tam różnych androidowych urządzeń z perspektywy niewidomego użytkownika jest masa. Nie wiem czemu się tak boicie tych telefonów ;)
#82 balteam
Hmm, warto nie warto, ja teraz szukam osoby, któa by przetestowała comendary na jakimś tanim androidzie, bo na xiaomi mi6 myślałem o zmianie telefonu gdy będzie mieć 3 lata, teraz ma półtora, ale po przejściu na comendary myślę, że 3 lata na luzie wytrzyma.
Chcę powiedzieć po prostu, że 2 tysie na fona to maks co trzeba dać niezależnie jak poniewidomemu sięz niego korzysta, ale na comendary;P
Oczywiście
Jednak jak ktoś ma jakiś telefon za hmm 2000 zł lub więcej i porównać chce z czymś za maks 1000 zł, to niech pisze tu swoje wrażenia, też może komuśto pomoże przy wyborze telefonu.comendary ma swoje wady, ale ja mówię tylko o szybkości działania.
#83 denis333
Ja nie wiem w sumie co wy widzicie w tych wszystkich shineach, commendarach, i innych voice assistantach. Testowałem to to ostatnio dość zawzięcie i muszę pogratulować panom od talkbacka, że zrobili najlepszy pod względem gestów i ergonomii czytnik na androida. Naprawdę nie liczą się tutaj jakieś tam bajery typu ocr, czy tam niby jakiś inny przegląd ekranu. W talkbacku jest wszystko, co wystarczy do poprawnego korzystania z telefonu. I więcej na prawdę nie trzeba.
#84 balteam
Co widzicie? hmm, dokładnie dwie rzeczy
1 comendary jest trochę szybszy od tb
2 wstrzymam comendary w ułamek sekundy a tb, na oreo w 3 sekundy a na 9 pewnie szybciej, ale i tak nie tak szybko jak w comendary.
3 mało jest takich apek, ale w niektórych comendary lepiej sobie radzi niż tb.
Jeśli ktoś nie pisze brajlem, ma dobry telefon, to comendary mu nie potrzebny.
Ale teraz korzystałem przez 5 minut z huawei p10 lite albo mate 10 lite, nieistotne.
Tb nie wiesza się, ale coś co mnie bardzo irytuje w tym telefonie, to to, że muszę 2 razy puknąć w przycisk wróć aby wróciło, a dokładniej raz palcem dodytkam przycisk wróć, potem 2 razy pukam, jak wruci to nie mogę palcem w prawo iść, bo jestem na ekranie gdzie czyta mi ostatnie aplikacje przycisk i ekran główny przycisk, muszę palcem dotknąć gdziekolwiek po ekranie.
Ciekawi mnie czy jak w comendary ustawię, aby raz dotykać i wracać, to też będzie mi flikiem chodzić po przycisk ekran i ostatnie aplikacje.
a no i jeszcze jedna zaleta, w comendary mogę mieć na wszystko jedną głośność i suwak na górze się nie pokazuje, zaletat tego taka, że soft braill keyboard nie drze się głośno mimo, że tb cicho.
A no i powiem tylko może, że ten p10 lite czy tam mate 10 lite, kosztował rok temu 1400 zł, teraz dobrze chodzi, co przynajmniej każe sądzić, że huawei średniopułkowy po roku jest praktycznie tak dobry jak tylko jest to nam potrzebne.
edit, comendary jak coś to tylko płatna wersja.
#85 denis333
no... Może z tymi przyciskami w ekranie to jest rzeczywiście problem, chociaż też nie do końca, bo na przyciski nawigacji są odpowiednie gesty. Co do wstrzymywania, to rzeczywiście google mogło by epiej rozwiązać. Wprowadzając chociażby natywną klawiaturę brajlowską. Albo skracając czas oczekiwania na zatrzymanie/wznowienie usługi dostępności. Nie mniej jednak to są rzeczy, które da się jakoś ogarnąć i nie potrzebuję do tego dodatkowego czytnika ekranu naszpikowanego bajerami i tweakami, których i tak nie uzyję.
#86 balteam
No jak uważasz, dla mnie priorytetem jest szybkie pisanie, a że w innych rzeczah Comendary lepszy od tb, no to mam płatną wersję.
Mnie na tyle denerwuje klikanie 2 razy w dolny przycisk wróć, że chyba bym telefon wymienił jakby w moim xiaomi tak było.
ps, czy COmendary czy tb, chyba warto rozglądać się za jakimś telefonem z czytnikiem z tyłu, wtedy można sobie gesty przypisać do czytnika.
#87 Lowca_Androidow
Co do przycisku wróć i dwukrotne puknięcie, przecież w TB jest prosty gest na powrót, jest to odwrócona eLka.
Ja inaczej, czy Talk Back ma gest podgłaśniania głosu gadaczki?
Jak w Talk Backu wygląda edycja tekstu, chodzi o zaznaczanie, kopiowanie itp?
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#88 balteam
Mi wygodniej jest po prostu wrócić, a nie elkę robić, no, ale jest to jakieś faktycznie jakieś rozwiązanie.
w tb możesz kopiować ostatnią wypowiedź, a tak niby zaznaczanie np. po wyrazach czy po znakach jest w polu edycji jak się nie mylę, ale nie działa.
jak masz tb i chcesz sobie skopiować kilka rzeczy, to jakaś aplikacja była universal copy czy cośtakiego, mogłeś skopiować dowolną linijkę tekstu z ekranu, kilka też naraz, ale wyrazu lub znaku nie umiałem tym ogarnąć.
podgłośnić głos w tb możesz kładąc 2 palce na ekranie i przyciski głośności naciskasz albo zcisz albo podgłośnij, tylko mi czasami wchodziło wtedy w coś, bo 2 palce czytało jako 2 puknięcia.
#89 denis333
Co do zaznaczania, i kopiowania wszystko robi się przez gest menu edycji, i tutaj akurat plus dla vo assistanta. Natomiast w vo assistancie trzeba się troszkę namęczyć żeby dojść do paska powiadomień. W commendary też nie widziałem na to osobnego gestu.
#90 balteam
W Comendary masz pełno trybów, których nie rozkminiałem, teoretycznie możesz łatwy dostęp do trybów różnych ustawić i wtedy palcem w prawo zaznaczasz po linijce zdaniu czy tam słowie, nie wiem dokładnie, a kopiuj ostatnią wypowiedźmożesz ustawić np. na dolny przycisk głośności.
jak chwilę posiedzisz, wiesz co ci będzie potrzebne, to gesty możesz poustawiać i będzie wygodnie, tylko niewygodne i nudne jest te ustawianie właśnie.;D
No i płatna wersja.
#91 Lowca_Androidow
Dzięki za informacje dotyczące TB, wyglad a t, że jednak pozostaępzyVoice Asistant, choć w androidzie 9 spieprzyli go kosmicznie.Denis, w Voice Asistant pasek powiadomień to dwa palce z góry na dół i jesteśmy w pasku powiadomień.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#92 markus1234
Ja też używam talkbacka i nie potrzebuję innego czytnika ekranu. Jestem przyzwyczajony do talkbacka, używałem go od 2015 roku, kiedy dostałem swojego samsunga galaxy s6. Pozdrawiam.
#93 misiek
Mojemu sercu też najbliższy jest Talkback jeśli chodzi o Androida. Va nie testowałem, bo niemam możliwości. Comendary- jak dla mnie zbyt przekompinowany, a Shine to w ogóle porażka po całości.
#94 denis333
@łowca niestety nie zawsze to działa. I ściąganiem paska dwoma palcami mogę sobie również wejść w powiadomienia na talkbacku. Nie mniej jednak talkback ma do tego osobny gest. A w va działa to naprawdę różnie. Czasami otwierają się szybkie ustawienia, czasami nie otwiera się nic, a jednak tym śmiesznym trójpalczastym gestem, zmieniającym pozycje tego szybkiego menu, to średnio można się tam do tych powiadomień dotaśtać.
#95 Lowca_Androidow
Nie wiem, ale u mnie to zawsze dziala, nigdy nic innego nie uruchomiłem.
Ten gest trzema palcami, to skrócone menu to działa, wystarczy dojść do opcji "powiadomienia" i palcem góra dół jest włącz wyłącz i pojawia się lub znika.
Tego nie używam i to np. też bez sensu, że w tym menu jest, a nie ma właśnie gestu podgłaśniania, takie bezsensowne gesty pozostawili, a zabrali jeden z istotnych. pal
#96 denis333
Za to w talkbacku mam jednopalczasty gest co jest znacznie wygodniejsze. Tak samo jest jeśli chodzi tryby nawigacji po tekście: Nagłówki, słowa, znaki etc. W vo assistant przełączają to trzy palce w gólrę lub w dół. W talkbacku jeden w górę i w dół. a lewo prawo chodzimy po danych elementach co jest naprawdę fajnie zrobione. Jedyne, co w va jest dobrze zrobione to edycja tekstu.
#97 Lowca_Androidow
Tak, jeśli chodzi o gesty to lepsze są w talkbacku i dziwię się samsungowi, że takie dziwne gesty wprowadził, Boice Assistant to ponoć zmodyfikowany talkback, moglisię dogadać i użyć gestów z talkbacka lub z Voice overa
Gdyby nie ta edycja tekstu przesiadł bym się na Talkbacka, choć w tym znowu bywa problem z odbieraniem i identyfikacją rozmówcy.
#98 patrykkubaszczyk Archived
jeśli lepszy, niż czysty, to xiaomi mi6
#99 balteam
mi6 ma swoje wady;D Pisałem już gdzieś, ale nie istotne, teraz to stary już telefon powoli. za 400 zł jak ktoś sięnudzi niech testuje, drożej to tak o, lepsze telefony są.
#100 mucha
ale mi 9 ma czystego androida