zdrowie

karma sucha, jaką wybrać.

Started by balteam 8 posts last post 3 years ago

Witajcie, co polecacie?
Aktualnie z suchych karm?
mój pies jest na royal kanin aduld retriever, ale porównując cenę i skład, to wypada słabo.
Acana prerie poutry wypada w tej samej cenie znacznie lepiej, ale wczoraj znalazłem skład karmy brit premium by nature, który wygląda podobnie do acany, a jest sporo tańszy.
Acana 240 zł za 11,2 kg. royal 240 zł za 12 kg, a brit kosztuje 150 zł za 15 kg, albo 180 zł za 15 kg jeśli jest to np. z jagnięciną, a nie kurczakiem jak się nie mylę.
Patrzyłem na składy jeszcze np. simsons, ale oni zamiast mięsa dają rybę, co oznacza, że to mega śmierdzi, ale sama w sobie jest też podobno dobra.
Kolejna to wolf of wilderness, wygląda trochę jak by miała za dużo mięsa, kosztuje jakieś 280 zł za 12 kilo.
Podsumowując, acana jest na pewno fajna i stosunkowo niedroga, ale brit wygląda też ciekawie i bardzo tanio, dajcie znać jeśli macie jakieś doświadczenie z tymi karmami. Pamiętajcie, że jeśli zmieniacie psu karmę, to najpierw do starej dosypujecie np. 25% nowej, potem 50% no i po kilku dniach pies już jest na nowej karmie, tylko trzeba go obserwować czy nie ma jakiejś alergii, może się drapać zacznie więcej.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

No to skoro skład taki sam i sporo tańsza to masz odpowiedź na swoje pytanie.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

No, skład podobny, dlatego jak ktoś się zna bardziej, to chętnie poczytam co ma do powiedzenia w temacie.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#4 1 like

U mnie 2 labradorki są na karmie bosch light. Cena 12,5 kg 100 zl, czasem taniej. Bardzo dobrze się czują i waga im nie skacze do góry.
Męszczyźni zdradzają a kobiety są tylko wierne w literaturze.

Zdecyduję się jednak na brit care, tak na 90%, nie ma kukurydzy, skład lepszy od premium by nature, co jest zabawne.
Jeśli ta karma jej nie podejdzie, to będę szukać dalej.

No i mój pieseł na brit care lamp and rice spoko funkcjonuje, chociaż zwiększę porcje jej lekko, aby zwiększyła masę z kilo.
Royal kanin ma trochę większe chrupki, łatwiej nimi nagradzać psa, w ręku lepiej leżą.

Jeśli jednak ktoś psa ma na royal canin, to faktycznie posprawdzajcie skład, ta karma dla dużych psów labradorów wysterylizowanych jest słaba, ale royal ma jeszcze gorsze :D

#8 1 like

Eucanuba wetrynary dermatosis ma przystępną cene jak na suchą karmę. pies chętnie ją je zarówno z miski jak i w nagrodach.