inne

Jak robić soundpacki do mudów?

Started by matius 8 posts last post 3 years ago

Cześć,
Jak w tytule. Konkretnie pytam o mush-z. Chciałbym zrobić do jednego, ale nie wiem jak.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

Robota dość ciężka, bo musisz wszystko otriggerować co ma być że tak powiem okryte dźwiękiem. Jak umiesz robić triggery, to idzie całkiem z górki.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

OK. Czyli tylko trigerami.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

Nie, to jest jak programowanie. triggery, grupy, funkcje/metody/procedury. Pootwieraj sobie pliki altereona, zobaczysz tam, jak to jest zrobione. To nie są zwykłe, proste triggery przyjmujące kilka argumentów. One są bardzo, bardzo rozbudowane.
po co mi sygnatura?

Nie tylko@matius. Możesz by ułatwić sobie zadanie stworzyć plugin w plugin wizardzie i przez plugin dodawać dźwięki. jeno jak będziesz tworzył nie klikaj pola wyboru remove all triggers and aliases.
Cholerne wstrętne sample w suno!

A ja mam właśnie w Mushu bardzo proste triggery. Nie trzeba robić niczego zaawansowanego żeby po prostu spełniało swoją funkcję - grało gdy trzeba.

NO ale to wtedy jest prostacki soundpack. W niektórych soundpackach można wyeliminować komunikaty, któe po prostu zastąpi dźwięk, tak, jak w altereonie jest dźwięk na hp przeciwnika, pewne to się pokazywało oryginalnie gdzieś tam w procentach.

W alterze ten skrypt jest dużo bardziej rozbudowany, ze zmiennymi i tak dalej. W arce czego się nie da, to udźwiękowić walki. Znaczy da się niby, ale jest to typowa turówka, czyli podobnie jak na wielu polskich mudach, wszystkie ciosy idą w jednej sekundzie. Co turę liczone jest, czy zadasz cios, czy nie, ile tych ciosów zadasz, ile wyparujesz etc i w tej jednej sekundzie są wyrzucone komunikaty na ekran. Najzwyczajniej w świecie się to będzie zlewać, a jak jeszcze walczy się z czterema przeciwnikami. Myślałem, żeby zastosować jakiś prosty delay z randomem i odrobinkę każdy cios opóźnić. Nie za duży, żeby dźwięk o ciosie nie dotarł do nas z 3 sekundowym opóźnieniem, gdzie czasem to ma znaczenie, nie za mały, żeby się to nie zaczęło zlewać. Stworzy się w dźwiękach też większą realność tej walki. Dowalić muzykę na konkretne kondycje moje/przeciwnika, kazać sprawdzać arce po zmianie kondycji czy dalej jest walczone z przeciwnikiem, żeby tylko wtedy grała muzyczka. Można to zrobić przez wpisanie sp i sprawdzić, co się dzieje, ale cała treść tego, co arka wygeneruje musiała by być wycinana, w sensie tą jedną komendą sp w tym danym triggerze, żeby po każdej zmianie kondycji nie zaśmiecać się dodatkowymi linijkami tekstu. A może jest na to lepszy patent? Nie wiem, ale gdybym znalazł takiego drugiego zapaleńca udźwiękowienia walki w arce, a przy tym znającego się odrobinę na programowaniu plus na mushu, to bym się pobawił.
po co mi sygnatura?