EltenLink

Nawiązania do książek, w książkach.

Back to Literatura

#1 pates

Witam! Nazwa wątku może się wydawać osobliwa, ale wsumie nie wiem, jak to lepiej nazwać.
Chciałbym tutaj poruszyć bardzo ciekawy temat, a mianowicie nawiązania do innych książek autora w jego własnych książkach, albo spodkań bohaterów jednych powieści z tych, którzy występują w następnych. Co o takim procederze myślicie? Ja uważam, że to wsumie jest dość ciekawe i zawsze mile widziane.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2022-09-03 12:55

#2 magmar

Np. u Małgorzaty Musierowicz w Jeżycjadzie.
U niej jest to o tyle ciekawe, że często pojawiają się cytaty starożytnych myślicieli, książki przeczytane przez bohaterów są również wymieniane, a Borejkowie sporo czytają.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2022-09-24 20:46

#3 Numernabis

Remigiusz Mróz w swoich książkach tak robi, Chyłka i Zordon często wystepują w innych niezwiązanych z cyklem książkach lub w innych cyklach, np. Chyłka pojawia się w cyklu "Komisarz Forst.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-09-25 09:33

#4 Zuzler

U Sapkolwkiego jest tego od groma. I, szczerze mówiąc, obawiam się, że kto tych nawiązań nie wyłapuje albo nie nie wie, do czego je przypiąć (bo nie są często oczywiste), ten wiele z jego książek traci.

2022-09-25 10:57

#5 Monte

Nie wiem, czy taki przykład tu pasuje, ale w książce R. Rjordana pt. "Magnus Chase i bogowie Asgardu" główny bohater Magnus spotkał się ze swoją kuzynką Annabeth Chase, a później z jej chłopakiem Percym Jacksonem. Obie postacie występowały w serii "Percy Jackson i bogowie olimpijscy" i "Olimpijscy herosi". Poza tym, Percy Jackson spotkał się też z Carterem Kaneem, bohaterem serii "Kroniki rodu Kane". Było to w opowiadaniu Syn sobka. Jak tak na to patrzę, to całkiem niezły pomysł. Można w ten sposób opowiedzieć inne historie bohaterów.

Give me a sign.
2026-02-01 16:10