Jakiego używacie syntezatora mowy bądź głosu?
Back to Screenreadery i syntezatory mowy#241 camila
Nie ma, po prostu nie ma, albo ja nie potrafię dobrze szukać. :( Muszę chyba do skutku próbować ;)
#242 magmar
Tak, chyba musisz.
W grę wchodzi starsze pokolenie.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
#243 magmar
Czy pisałaś o tym na tyflogiełdzie??
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
#244 camila
W ogóle chciałabym, żeby na przykład midzi się wypowiedział, bo słyszałam, że apollo dobrze robi intonację interpunkcji i nawet łączonych wyrazów. Tak uniknęłabym (może) linijki przy poprawianiu tekstu, a eloq się nawet sprawdza, tylko z oczywistych względów nie może oznajmiać ogonków.
#245 midzi
Tak, apollo sprawdza się w takich zastosowaniach bardzo dobrze. Mam 2, ale sorry, Camila, nie pozbędę się żadnego, zbyt duże przyzwyczajenie. ;)
#246 DJGraco
Kurde.
Ja też bym sobie kiedyś nabył takiego apollo dla testów, ale tródno jak nie ma dostępnego to trzeba czekać, choć im dalej tym tródniej, bo mniejsze prawdoppodobieństwo będzie, że ktoś będzie chciał to sprzedać.
#247 camila
A ja namawiam na negocjacje. Pisz :-D
#248 daszekmdn
A to może skontaktować się z firmą, która to produkowała, aby przeportowała tą syntezę? Pamiętam, że coś kiedyś sprzętowego jakaś firma pod sapi przeportowała, i to chyba SMP.
#249 DJGraco
Ale Apollo został przecież przeportowany na software, tj Orpheus.
#250 camila
Jeśli to jest według ciebie Apollo, to ja jestem królową Anglii. Ani tak nie brzmi, ani niestety, tak samo nie oznajmia niektórych rzeczy.
#251 DJGraco
Ja nigdy nie korzystałem z apollo, więc się niestety nie wypowiem. Orpheusa używałemi słyszałem, że jest portem Apollo.
#252 zvonimirek222
Stary orpheus, owszem, był portem apollo. Był on dostępny w Hallu 5.
Teraz w nowych halach ten orpheus jest inny, i to nie jest to brzmienie.
-- (camila):
Jeśli to jest według ciebie Apollo, to ja jestem królową Anglii. Ani tak nie brzmi, ani niestety, tak samo nie oznajmia niektórych rzeczy.
--
#253 camila
Używałam orpheusa z supernovej (starych wersji), i nijak to się miało do apollo. Nawet używałam orpheusa przez jakiśczas z NVDA. Działa zaskakująco dobrze, ale to nie to jednak.
#254 zvonimirek222
Bo to nie jest to.
Nowy orpheus to przeróbka syntezatora Juno, o ile ktoś go pamięta.
Starszy zaś był przeróbką apollo.
-- (camila):
Używałam orpheusa z supernovej (starych wersji), i nijak to się miało do apollo. Nawet używałam orpheusa przez jakiśczas z NVDA. Działa zaskakująco dobrze, ale to nie to jednak.
--
#255 camila
A można tą wersję jeszcze zdobyć skądś? I to działa pod tym ms synth engine czy coś?
#256 exterminator
gdzie można znaleść orpheusha który by działał z nvda, lub w sapi5?
#257 Seva
Dzień dobry!
Używam eSpeak do rosyjskiego i angielskiego, także go używam do napisania koda.
Do Hiszpańskiego używam acapela Rosa na komputerze, a na telefonie nuance Marisol.
Do czytania Polskiego używam acapela Ania na komputerze, a także w voicedream na telefonie.
Mogę rozumieć tego syntezatora kiedy czytam polskie teksty.
Teraz używam Zosia compact na telefonie, probowałem używać Ewa.
Także probuję używać ivona Jacek do czytania w VoiceDream na telefonie, myślę, że wkrótce kupię ten głos do komputera, ale nie wiem, czy to jest lepiej kupić głosy ivona od harpa lub Nextup?
#258 Paulinux
Nie znam głosów od NextUp, ale wiem, że z Harpo są beznadziejne, bo one są ze Speech2Go, czyli cichsze, resamplowane i jakieś takie podróbne. Najlepsza jest Ivona Reha 2010, ale tego już nie dostaniesz
#259 Seva
Dziękuję za odpowiedź!
Oh, nie wiedziałem, że głosy od harpa są zle!
Więc będę probować używać głosy od next up. Oni są tańsze niż głosy speech2go.
#260 DJGraco
Jestem ciekaw jak się zachowują głosy od next up. Jak zainstalujesz prosiłbym o info jak się identyfikują np w wyborze głosów. Te od harpo to były np Ivona 2 Jacek Oem
a z reha
Ivona 2 Jacek polski głos męski 22khz.