EltenLink

Ulgowe lub darmowe bilety dla niewidomych - czy są zasadne

Back to Środowisko niewidomych

#41 balteam

To, że wszystkiego nie zrobię nie znaczy, że jestem niezdolny do samodzielnej egzystencji.
Nie jestem w stu procentach samowystarczalny, ale karmić, przebierać mnie nie trzeba i coś tam jeszcze z tego zapisu by się znalazło co go Tomecki wkleił.
Powtarzać się nie będę, we wcześniejszych wpisach już wszystko od siebie napisałem.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2018-07-26 15:04

#42 Lowca_Androidow

A ja się powtórzę, bez tego zapisu nie otrzymałbyś dodatku pielęgnacyjnego, proste.
Zawsze możesz wnieeść o ponowne rozpatrzenie Twojego stanu zdrowia i stanąć ponownie na komisji. Nikt Ci tego nie zabroni. Możeszimwykazać, że jesteś samodzielny i niczym nie ustępujesz zdrowym, myślę, że się ucieszą, jednego mniej któremu nie trzeba będzie płacić renty.
To nie zapis jest problemem, a brak dostępności pracy dla niewidomych na wolnym rynku. To powinno się zmienić, powinny być prostsze, bardziej przejrzyste ikorzystniejsze warunki przy zatrudnianiu osoby niewidomej, coś co zachęciłoby ewentualnego dawcę do zatrudnienia takiej osoby.praco

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2018-07-26 16:07

#43 balteam

Tak, lecę, tylko dlatego, że łowca nie umie czytać ze zrozumieniem i wszystko co się tyczy o ironio zmiany, którą wszędzie wychwala, traktuje z likwidacją wsystkich ulg i rent przy okazji, nie patrząc na to, że właśnie przy takim zapisie między innymi dlaczego ktoś ma chcieć zapraszać osobę niezdolną do samodzielnej egzystencji do pracy, skoro ona nie umie nic zrobić, no bo jak, przecież tak jest napisane.
Dalej sobie siedźmy w stereotypach i nic nie zmieniajmy, a jak ktoś chciałby coś zmienić to odrazu mówmy, że chce wszystkich ulg zabrania rent dodatków i chuj wie czego.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2018-07-26 16:42

#44 Lowca_Androidow

Nie wytykaj innym tego czego sam nie umiesz.
Nigdzie nie napisałem, że sobie nie radzimy, ale nie jesteśmy zdolni przetrwać całkowicie samodzielnie, co jest jednoznaczne, że nie jesteśmy zdolni do dsamodzielnej egzystencji.
Za zmianami jestem, ale nie w nazewnictwie, a w w formy i działaniu.
ja nie uważam się za zdolnego do samodzielnej egzystencji mimo iż sobie świetnie radzę, zdaję sobie jednak sprawę, że jest sporo sytuacji w życiu, w których potrzebuję pomocy.
Tyle z mojej strony, dalsza dyskusja nie ma sensu.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2018-07-26 18:00

#45 denis333

Ty to rozumiesz, my to rozumiemy, a pracodawcy często ujednoznaczniają ten zapis, przez co tak jak wspomniał tu balteam, myślą o nas jak o nierozumnych istotach niezdolnych do jakichkolwiek ruchów życiowych. o to w tym wszystkim chodzi. Łowco. Czytaj że ze zrozumieniem, zanim otworzysz swe zacne usta.

2018-07-26 18:02

#46 Lowca_Androidow

Denis, ale to tylko świadczy o ułomności danego pracodawcy.
Powtarzam, przecież na orzeczeniu jest napisane, ze możemy pracować, ale na specjalnych warunkach, co oznacza, że musimy mieć przystosowane stanowisko pracy zgodnie z naszą niepełnosprawnością.
Pomyśl, nie ma takiego zapisu, ani o tejniesamodzielności, ani o przystosowaniu stanowiska, pracodawca Cię zatrudnia, i dostajesz miejsce pracy i opisuje Ciobowiązki i każe pracować, nie jest zmuszony do przystosowania stanowiska dla Ciebie, nigdzie o tym nie jest napisane.
Przecież to jest tylko zapis, ale trzeba go umiejętnie zinterpretować, należy czytać wszystko, a jeśli pracodawca tgo nie robi to świadczyć może tylko o jego ograniczeniach lub celowo gdyż nie chce zatrudnić osoby niewidomej, ma dobry pretekst.
Jak pisałem wcześńiej, to nie zapis jest zły, to nasze społeczeństow, nasze prawo i ludzie są źli, złe są przywileje, mało nęcące, dla pracodawców chętnych zatrudnić osobę niewidomą.

2018-07-26 18:17

#47 denis333

Jasne, tylko że mimo wszystko ten zapis powinien wyglądać inaczej. Prawo pracy to już odrębna kwestja.

2018-07-26 18:40

#48 Lowca_Androidow

Ja naprawdę nie widze w tym zapisie niczego niewłaściwego.poczytajcie sobie tutejsze wpisy, z czym ludzie mają problemy, co im stwarza trudności, z czym sobie nie radzą, to sprawia, właśnie, że ten zapis jest właściwy.
Ja to tak odbieram i nie widzę jak wspomniałem w tym zapisie niczego niewłaściwego.
W przeciwnym razie, o czym również wspominałem, należałoby powołać odpowiednią komisję i segregować tych co sobie radzą lepiej i tych co sobie nie radzą wcale oraz tych, którzychcą być zdrowi.

2018-07-26 19:39

#49 tomecki

Jeśli człowiek spada z peronu oznacza, że źle posługuje się laską. Techniki chodzenia przewidują również tego typu sytuacje i prawidłowo poruszająca się osoba nie powinna wpadać na słupy, spadać z krawężników i parę innych rzeczy robić nie powinna.
Co do samodzielnej egzystencji włączył mi się tryb filozoficzny i doszedłem do wniosku, że absolutnie nikt nie jest zdolny do samodzielnej egzystencji tylko pomoc objawia się bardzo różnie. Przeciętny człowiek nie kupi samodzielnie samochodu, mieszkania itd i pomaga mu albo bank, albo państwo. Przykłądów można mnożyć, bo chociażby jedzenia również sam nie zdobędzie. Żyjemy w pewnej określonej zbiorowości, która wytworzyła mechanizmy pozwalające na życie znaczącej większości ludzi. Co w związku z tym oznacza ów nieszczęsny termin "osoba niezdolna do samodzielnej egzystencji"? Czy może osobę, dla której owe mechanizmy się nie sprawdzają? ale jeśli nawet to również taką osobą mogą być karły, bo i do niektórych sklepów nie wejdą, bo jest określony limit wzrostu.
Jednak zatrzymaliśmy się na tym nieszczęsnym zapisie, a chciałem powiedzieć troszeczkę co innego, a ten zapis miał być tego przykładem. Chodziło mi o to, że większość społeczeństwa uważa niewidomych za bardziej niepełnosprawnych niż są w rzeczywistości robiąc nam często krzywdę, bo z czego wynika fakt, że tyle osób siedzi po domach w wieku dorosłym, jest niemal ubezwłasnowolniona mimo sprawności intelektualnej, psychicznej i umysłowej? Czemu jest tak wielkie bezrobocie wśród osób niewidomych? Nie powiecie mi, że mamy tak mały potencjał, że jedynie co dziesiąta osoba do czegokolwiek się nadaje! Dlatego uważam, że ulgi to jest jakiś ułamek dużo większego problemu.

2018-07-26 20:48

#50 tomecki

A w ogóle jaki cel mają wszelkiego rodzaju ulgi? Zazwyczaj pomoc osobom, które z jakichś przyczyn z reguły mają gorszą sytuację finansową niż średnia przeciętna. Czy w naszym przypadku tak jest? Niestety tak, o czym może świadczyć chociażby fakt, że więcej niż połowa niewidomych pracy nie ma, więc zostaje renta w wysokości ok. 1000 zł czyli znacznie mniej niż połowa przeciętnego wynagrodzenia. W związku z tym odpowiedź na główne pytanie jest jasna. Ulgi są potrzebne, przy najmniej narazie.

2018-07-26 20:53

#51 tomecki

Jeszcze taki apel do tych, którzy są za likwidacją ulg w obecnej chwili. pamiętajcie nie tylko o sobie, ale również o tych, którzy na prawdę nie mają kasy, a do szpitala trzeba jeździć co chwila, bo rehabilitacja, bo badania kontrolne, bo kolejna operacja, bo nadzieja, że się poprawi.

2018-07-26 20:54

#52 cinkciarzpl

A ja znam widzaczkę około 40 która normalnie pracuje i też siedzi w domu, bo tak poprostu finansowo wygodniej.
Łowca ma częściowo rację. Puki będzie takie rozwarstwienie w środowisku, że panowie i panie z Warszawy twierdzą sobie radośnie, że wszystko jest cacy, a w reszcie kraju będą sytuacje że nadopiekuńczość, że brak podstawowego wsparcia to tak to będzie wyglądało. Poszczególne niepełnosprawności powinny mieć swoje stopnie samodzielności i tym z najmniejszym powinno się zapewniać pomoc psychologiczną, rehabilitacyjną etc. Ale to drogie już na etapie stwierdzania więc...
Ludzie ze schizofrenią też mają problem ze znalezieniem pracy, tak samo z innymi przewlekłymi. Także tego. My mamy problemy, bo nas jest stosunkowo mało, nas w zasadzie nie widać a jak widać to cizie z parciem na szkło które właśnie twierdzą że są super i niczego nam nie potrzeba co szkodzi nam podwójnie! Większość z nich nie przechodziła tego co ludzie np. po tych gorszych ośrodkach a poza ośrodkami jedynymi placówkami które jakkolwiek pomagają są fundacyjki robiące projekciki z dodatkowymi warunkami z kosmosu.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2018-07-26 21:28

#53 balteam

Mało kto twierdzi, że niczego nam ne potrzeeba, a kreowanie osoby niewidomej przez media to w ogóle inna sprawa, czasami chcą pokazać, że ktoś w czymś fest wymiata, a czasami że jest największzą pierdołą.

2018-07-26 21:46

#54 Lowca_Androidow

Tomecki, bardzo dobra uwaga.
To, że niejeden niewidomy ma dobrą pracę i zarobki, ewentualnie rentę nie oznacza, że inni również.
Większość niestety żyją z dnia na dzień.
Co do posługiwania się laską, różnie z tym bywa, to jest czasem chwila, obrany zły kierunek i po ptokach.
Podam inny przykład, ten sam gość, miał psa przewodnika, na komendę schody, kierował go na schody, ale tym razem byli na peronie i rzucił komendę, schody, pies poprowadził Go, ale dostopni prowadzących do wagonu i stanął przed nimi, jako, że były wąskie pies stał przed stopniami, a On obok, zrobił krok i wpadł między wagony., był pewny, że jestprzed schodami w dół peronu wyjście z peronu.
Cóż, powinien sprawdzić, ale nigdy wcześniej takiej sytuacji nie miał, ppieskowi się pojebało, a On nie sprawdził.
Co doniezdolności do samodzielnej egzystencji, oczywiście, w pewien sposób każdy, nawet widzący nie jest do tego zdolny, ale on nie posiada grupy ze znacznym stopniem. Poza tym mówimy tu o podstawowych czynnościach, kupowanie auta itp nie jest taką czynnością, czynnością niezbędną do prawidłowego funkcjonowania.
Podałem wyżej kilka podstawowych przykładów gdzie niewidomy sobie nie poradzi bez pomocy osoby drugiej.
Dochodzi do tego poruszanie się po urzędach, ośrodkach zdrowia i innych instytucjach gdzie jest sporo korytaczy, pięter, pokoi i różnych zaułków, widzący zapyta i dojdzie, niewidomy będzie miał problem, bez pomocy kogoś może tak błądzić cały dzień po biurowcu..
Tak czy siak, zapis o niezdolności do samodzielnej egzystencji daje nam możliwość starania się o różne dofinansowania nie tylko do sprzętu, ale do różnych wyjazdów, do tego z osobą towarzyszącą i otrzymujemy dopłatę również do opiekuna, bez takiego zapisu nici z dopłaty. Ten zapis jest nam na rękę, a wy chcecie się go pozbyć, pozbywając się w ten sposób wielu ulg.
Pominę już fakt samego pomysłu pozbawiania ulg niewidomych, pomysłu wychodzącego od niewidomych...

2018-07-26 21:47

#55 tomecki

Tylko tu są dwie kwestie. Pierwsza to sama niepełnosprawność i zapis dokumentujący ten fakt, a druga rzecz to dobór terminów albo może raczej traktowanie na tej samej zasadzie nas, niewidomych i ludzi, którzy na prawdę nie są w stanie się chociażby ubrać albo samodzielnie przygotować posiłek. Jeśli są pytania widzących w rodzaju "jak niewidoma kobieta wie, że ma okres? albo "jak niewidomy trafia łyżką do ust" i inne takie to świadczy o tym, że niestety wiele jeszcze przed nami stawania na uszach aby udowodnić, że nie jesteśmy ruiną człowieka. Żeby nie było, pytania autentycznie przez kogoś zadane.

2018-07-26 22:48

#56 Lowca_Androidow

Ależ tak, o tym pisałem, nic tu nie da zapis, bo przecież nie chwalimy się tym zapisem każdej osobie na ulicy, nie mamy tego też wypisanego na czole, to jest kwestia myślenia społeczeństwa, ale też pisałem, że musimy się postawić trzochę w ich sytuacji, dla nich niewidzenie jest czymś tragicznym, oni sobie tego nie potrafią wyobrazić, spora część pewnie nie raz znalazła się w sytuacji całkowitej ciemności bez latarki czy świeczki i mieli problem z prostymi czynnościami, nawet z trafieniem gdziekolwiek we własnym domu i stąd takie postrzeganie.
Ja byłem kiedyś na działce u teścia, ma domek, w oknach ma okiennice, jak je na noc zamknie to w domku jest totalna ciemność, spaliśmy tam z bratem teścia w jednym pokoju, śpię i słyszę jak coś szuta, sapie, budzę się i słyszę, żę ktoś człapie, szura po podłodze i sapie, to ten brat szukał wyjścia, kręcił się w kółko, zaprowadziłem Go do drzwi, a On się mnie spytał skąd wiedziałem jak trafić do tych drzwi, przecież nic nie widać. Rano powiedział, że to straszne, że poczuł się tak jak ja się czuję, próbowałem Go wyprowadzić z błędu, że ja tak się nie czuję, dla mnie to normalka, to nic strasznego, ja nie muszę widzieć, ja słyszę, czuję,.
Tak więc nie dziwmy się, że tak nas postrzegają, musi jeszcze sporo wody upłynąć zanim ludzie zrozumieją, że dla nas niewidzenie to nietragedia, że z tym się da żyć i to całkiem normalnie, zwłaszcza teraz, w dobie elektroniki, technk nam ułatwiających to życie. nic

2018-07-26 23:34

#57 tomecki

To się zgadza, ale niestety takie zapisy nie ułatwiają sprawy.

2018-07-28 02:31

#58 grzegorzm

Jak dla mnie to śmieszne jest samo przyznawanie grupy. Z tego co pamiętam to tam jest jakiś lekarz. Po mijam pytania, które zadaje o ubieraniu się myciu i tak dalej, ale zdażały się sytuacje gdzie jako lekarz był nie okulista tak jak powinno być tylko jakiś inny medyk typu kardiolog. To świadczy o tym jak poważnie jesteśmy traktowani tak ogólnie no przynajmniej lekarze to powinni mieć blade, ale jednak pojęcie o niepełnosprawnościach wzroku. Co do prqacy to uwaga. Laski dział apsolwentów. Tam jest firma zatrudniają do jakiejś pracy zdalnej. Przy wydawaniu skierowania do lekarza ktoś stwierdził, że koleżanka musi zmienić swoje orzeczenie bo lekarz nie wystawi jej zaświadczenia.

2018-07-28 19:04

#59 zywek

Ej, Łowca, ale ja jestem w stanie sam zatrzymać autobus na przystanku na rządanie :D

2018-08-01 16:39

#60 Lowca_Androidow

Tak, każdy jaki jedzie żywku, to się zgodzę, no i musi być jeszcze w miarę nieruchliwa ulica, bo na takiej dwu, trzypasmówce gdzie wciąż tam i z powrotem śmigają auta to trudno nawet usłyszeć, że autobus nadjeżdża.
Albo stoimy i wciąż machamy hehe

2018-08-01 18:50