EltenLink

Nowy projekt: TalkBack-foss!

Back to android

#81 camila

W nowym talkbacku (oficjalnej wersji) - jest sporo poprawek nawet wziętych bezpośrenio z projektu i sami odkurzyli kod.

ENFP
Edited 2022-06-14 20:43

#82 Polarus

Aktualny plik APK:

Umysł jest jak spadochron: zamknięty nie spełnia swojej funkcji.
2022-06-26 19:24

#83 papierek

Testuje i muszę powiedzieć, że przyrost szybkości jest bardzo minimalny, a i tak porównuję do starej wersji talkbacka, bez poprawek przyspieszających. Na obecną chwilę, jak mi się zdaje projekt w takimrazie nie ma za wiele sensu, jak główną jego zaletą ma być szybkość. A główny problem talk backa nadal nie został rozwiązany, czyli, że synteza zamula. Bo to zawsze była największa bolączka. Po usłyszeniu dźwięku przesunięcia, a przed wypowiedzenem syntezy mija te kawałeczek sekundy, który tworzy wrażenie spowolnienia między csr, gdzie synteza reaguje błyskawicznie.

po co mi sygnatura?
2022-06-28 12:19

#84 nuno69

@Polarus, a pan jsłyszał o czymś takim jak Short Circuiting w programowaniu? Bo jeżeli za argument przyspieszający pańską wersję TB podajesz pan setki wywalonych ifów to chyba żeś pan nie słyszał.
https://www.geeksforgeeks.org/short-circuit-evaluation-in-programming/#:~:text=Short%2DCircuit%20Evaluation%3A%20Short%2D,of%20the%20expression%20is%20determined.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
Edited 2022-06-28 14:38

#85 nuno69

I zanim mi ktoś zarzuci, że jestem takim aroganckim skurczywąsem to niech pomyśli trochę. Nie, nie uważam się za najlepszego programistę świata, ani nawet Eltena. Tylko, jak pokazujesz coś światu to miej pojęcie o swojej dziedzinie.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2022-06-28 14:42

#86 Polarus

Wszystko zależy od tego, jakiego silnika TTS używasz. Ja słyszę dźwięk przesunięcia równocześnie z rozpoczęciem syntezy. Wiele czynników może mieć na to wpływ, ja np. korzystam z Android 12L na Google Pixel 4.
Cele i założenia projektu są w pierwszym poście; nota bene wsparcie dla Polskiego brajla poszło żywcem z tego projektu do upstreamu, co jasno i wyraźnie widać w kodzie. Osobiście jestem z tego zadowolony, wszak nie zamierzałem i nie zamierzam robić żadnej konkurencji dla zwykłego TB, przynajmniej na tę chwilę. A jeżeli dla kogoś jest to bez sensu, to po co tracić czas? Wolność słowa i wyboru, jak ktoś chce tego Commentary sobie używać to co mi lub komukolwiek do tego? Ja wiem, że na urządzeniu produkcyjnym tego nigdy nie zainstaluję, a dlaczego - wyjaśniałem już wcześniej i nie będę się powtarzał.
Do odpowiedzi Nuno nie zamierzam się odnosić, bo to kolejna, marna domniemana próba demonstracji rzekomej wyższości, poza tym na bydło mające drugiego człowieka z założenia za idiotę nie warto marnować czasu i energii.
-- (papierek):
Testuje i muszę powiedzieć, że przyrost szybkości jest bardzo minimalny, a i tak porównuję do starej wersji talkbacka, bez poprawek przyspieszających. Na obecną chwilę, jak mi się zdaje projekt w takimrazie nie ma za wiele sensu, jak główną jego zaletą ma być szybkość. A główny problem talk backa nadal nie został rozwiązany, czyli, że synteza zamula. Bo to zawsze była największa bolączka. Po usłyszeniu dźwięku przesunięcia, a przed wypowiedzenem syntezy mija te kawałeczek sekundy, który tworzy wrażenie spowolnienia między csr, gdzie synteza reaguje błyskawicznie.

--

Umysł jest jak spadochron: zamknięty nie spełnia swojej funkcji.
Edited 2022-06-28 15:45

#87 djdenismusic

@polarus co prawda daleko mi od programisty, ale @nnuno podał ci terminologię, do której chociaż by mógł byś się odnieść chociażby w ramach przyzwoitości. tak myślę.

2022-06-28 16:51

#88 zvonimirek222

@polarus
Obrażanie ludzi mówi o twojej niższości, i o tym, jak się przedstawiasz przed społeczenstwem.
Czy muszę jeszcze coś dodawać? Myślę że nie. Widać, że nikt w tej dyskusji się nie szanuje na wzajem.

Student studentowi wszystko
2022-06-28 17:10

#89 nuno69

@Polarus, to w takim razie pan pokazujesz swoją wyższość nad takim na przykłąd Denisem, bo on pisze, że daleko mu do programisty a pan o jakichś ifach gadosz. No to kaj tak można?

2022-06-28 21:28

#90 Paulinux

@Polarus, czy mógłbyś dla zupełnej nowicjuszki i tylko czytelniczki wątku nagrać proste porównanie, jak sprawuje się zwykły TB, a jak Talkback Foss. Dzięki z góry :)

Happy hacking
2022-06-28 22:04

#91 nuno69

Legendy legendami, ale jak pan chcesz zrobić coś dobrego dla prywatności do daj pan opcję przekierowania mowy na słuchawkę telefona, bo mnie ta sztuka nie wyszła we wtyczuszcze do CSR, to może Pan zaradzi.

2022-07-04 21:26

#92 magmar

Trzymajmy się faktów, bardzo żałuję, że CSR nie ma klawiatury brajlowskiej.A jak się w tym ustrojstwie zmienia poziom szczegółowości?

Aczkolwiek do TB zniechęciłam się ze względu na jego powolność.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2022-07-05 10:36

#93 nuno69

@Magmar dokładnie tak jak w zwykłym TB, wszak ten fork nie ma nic innego od zwykłego TB

2022-07-06 15:35

#94 camila

Pragnę jeszcze przypomnieć, że tablica polska, z której zapewne wszyscy ochoczo teraz korzystają na swoich telefonach i zapewne coś jeszcze (zapomniałam co) - autora wątku przepraszam za mą niekompetencję została wzięta żywcem z tego projektu. Nie chodzi o bicie pokłonów, a o traktowanie siebie wzajemnie jakoś ja wiem? Normalnie? Pewnie każdy będzie miał me słowa w głębokim poważaniu, ale pragnę by wspólnie przysiąść nad tym szambem, co tu wybiło i porozmawiać.

ENFP
2022-07-09 13:57

#95 Paulinux

Nie no, jak? Fork został skompilowany z dodaną tablicą z LibLouisa z tego co pisał autor wątku w którymś tam poście, W sensie ogólnie dostrzegam pogląd jaki reprezentujesz, a w zasadzie nawet zgadzam się z nim, bo jeśli ktoś chce zrobić coś małego a może dla kogoś fajnego i zostanie obrzucony takim gównem, to na pewno nie będzie się brał za nic dużego. No ale jednak tablica, jeśli nic nie pitolę, to jest po prostu pobrać z githuba, wrzucić plik i skompilować, więc oni raczej robili to sami.

Happy hacking
2022-07-09 14:03

#96 magmar

to Dlaczegow CSR to nie działa?

-- (Paulinux):
Nie no, jak? Fork został skompilowany z dodaną tablicą z LibLouisa z tego co pisał autor wątku w którymś tam poście, W sensie ogólnie dostrzegam pogląd jaki reprezentujesz, a w zasadzie nawet zgadzam się z nim, bo jeśli ktoś chce zrobić coś małego a może dla kogoś fajnego i zostanie obrzucony takim gównem, to na pewno nie będzie się brał za nic dużego. No ale jednak tablica, jeśli nic nie pitolę, to jest po prostu pobrać z githuba, wrzucić plik i skompilować, więc oni raczej robili to sami.

--

2022-07-09 14:20

#97 Paulinux

Co nie działa w csr? I czy na pewno nie działa, czy nie ma po prostu takiej funkcji?

Happy hacking
2022-07-09 14:21

#98 Paulinux

Co innego jest dodać tablicę do istniejącej klawiatury, a co innego robić klawiaturę od nowa.

Happy hacking
2022-07-09 14:22

#99 magmar

Tablica, skoro to takie łatwe dlaczego tego nie wprowadzicie?

2022-07-09 14:22

#100 Paulinux

A czy w Commentary screenreader jest wbudowana klawiatura? Jakie wprowadzicie, czy csr jest open source? Ludzie. Trochę logiki

Happy hacking
2022-07-09 14:23