EltenLink

Virtual Audio Cable Problem. Rozwiązany:

Back to Problemy z oprogramowaniem

#1 DJGraco

Witam

Zainstalowałem sobie Wirtual Audio Cable dla testów i do streamingu na tt. Mam jednak problem. Nie wiedzieć czemu co jakiś czas z instancji streamujacej wydobywa się takie miałczenie

http://djgraco.unaux.com/Inne/mialczenie.wav

Bie robie sobie żadnych jaj, naprawdę to występuje. Co to jejst, jak to wyłączyć?

2018-07-09 18:59

#2 piter9521

To nie jest miałczenie tylko informacja, że to wersja trial.

2018-07-09 19:25

#3 DJGraco

Aaa to w tno to pozostaje mi w takim razie VBCable

2018-07-09 19:28

#4 mustafa

Pozwolę sobie odkopać. Jak bezpiecznie zainstalować, żeby nie zepsuć sobie dźwięku. Można bez obaw, czy coś trzeba zrobić przed/w trakcie?

Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2026-04-29 16:13

#5 djdenismusic

Instalujesz, pamiętając o tym, żeby wcześniej nvda przestawić na twoje urządzenie dźwiękowe, zamiast domyślnej karty. W rezultacie po przełączeniu systemu na kable zostaniesz z gadadłem.

2026-04-29 17:25

#6 DJGraco

NVDA ma jeden zasadniczy problem. Chyba będę to musiał zgłosić na github ale jeszcze dokładnie muszę pobadać problem.
Można mu przełączyć na inne urządzenie i wtedy nie będzie gadać ze względu na to czy tamto, ale jeśli przełączymy na kartę, która w danej chwili jest np domyśl ną, przykładowo niech to będą słuchawki realtek, mamy taki scenariusz.
1. Przełączamy NVDA na kartę słuchawki która jest jednocześnie domyślną, ale nie wybieramy domyślnego urządzenia odtwarzającego.
2. Włączamy jakiś głośnik bluetooth czy inne coś gdzie system przejmuje nam dźwięk.
3. NVDA bez względu czy będą wybrane słuchawki czy karta domyślna i tak przekieruje dźwięk na to nowe urządzenie bo traktuje to jako urządzenie domyślne.

2026-05-04 22:36

#7 djdenismusic

Osobiście u siebie nie potwierdzam.

2026-05-05 04:37

#8 daszekmdn

Mi też się tak nie dzieje.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2026-05-05 09:44

#9 mustafa

No ale poco przełączać na domyślną, jak można po prostu wybrać tą, która jest domyślna.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2026-05-05 09:52

#10 Adasadula

@mustafa Np, jeśli często zmieniamy swój output, słuchawki, głośniki, interface etc, i nie chcemy co chwilę w każdym miejscu przestawiać z osobna.
Tego co mówił @graco nie potwierdzam.

Edited 2026-05-05 22:15

#11 mustafa

W sumie to może i rozumiem, ale nie wiem.
Ciesze się, że u mnie poszło nawet bez katastrofy, choć dźwięk na chwile straciłem, ale poradziłem sobie. Więcej zabawy było później przy przekierowywaniu dźwięku, ale działa pięknie. Super sprawa.

2026-05-05 22:18

#12 Adasadula

Na takie sytuacje niezastąpiony Volume Adjustment, którym można w locie i bez zabaw przełączyć kartę dźwiękową mowy. Chyba audiomanager też ma tą featurkę, ale ja osobiście używam obu, tam gdzie jeden sobie nie poradzi drugi ogarnie.

2026-05-05 22:39

#13 mustafa

Ja użyłem skrótu ctrl+insert+s

2026-05-05 23:40

#14 djdenismusic

Polecam wtyczkę audio manager do szybkiego przełączania kart dźwiękowych. Zajebista sprawa.

2026-05-06 05:36

#15 DJGraco

No to muszę pobadać jeszcze raz p[roblem skoro Wy nie potwierdzacie i tyle.

2026-05-06 08:32

#16 Adasadula

To jakieś prastare NVDA chyba, już gdzieś z 2 lata tego nie ma

-- (mustafa):
Ja użyłem skrótu ctrl+insert+s

--

2026-05-08 19:32

#17 mustafa

No nie właśnie, w marcu stawiałem system i ściągałem nowe nvda

2026-05-08 19:33

#18 Adasadula

To jakieś średnio nowe, w tej chwili w oknie syntezatora jest jedynie pole wyboru syntezatora, karta dźwiękowa jest zupełnie przeniesiona do ustawień dźwięku pod ctrl + nvda +U, i to chyba już rok albo i więcej

2026-05-09 10:27

#19 mustafa

A chuj, ważne że działa i działają wtyczki.

2026-05-10 00:05

#20 pates

@Graco nie potwierdzam tego.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2026-05-13 05:24