Świadczenia czy praca dla niepełnosprawnych?
Back to Środowisko niewidomych#61 Lowca_Androidow
A co doobozówpracytochodziłoo obozy pracy dojakich trafiają bardzo często polacy za granicą, nie mówiłem o obozach koncentracyjnych, a o obozach pracy októrych wspominałem mam pojęcie.
A dlaczego tak piszę, bo jest spółdzielniapracy zadrudniająca osoby niepełnosprawne i właśnie sątraktowani jak w takichobozach, produkują kosmetyki i ich wypłata to około 300 zł, tak trzysta zł, a reszta jest im płacona w towarze imusząsobiego sprzedać, aby mieć kasęi pracują, bo muszą, majądzieci, musząopłacićmieszkanie icośjeść, niestety minimalna renta nie wystarczana przeżycie i co z tego, że mająpracę?
Nie można generalizować, poza tym jeszcze jedna kwestia, aktualnie najczęściej niewidomi pracują za minimalną krajową i po osiągnięciu wieku emerytalnego jaką otrzymają emeryturę? I wówczas właśnie renta pozwalająca na przeżycie daje nam szansę na godną starość, bo nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, że po osiągnięciu wieku emerytalnego możecie wybrać rentę lub emeryturę, ale jeśli wybieracie emeryturę, renta jest wam odbierana, wam/nam, jeśli wybieramy rentę, to nie otrzymamy emerytury czylijesteśmy w czarnej dupie.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#62 Lowca_Androidow
Jeśłi widzący ma problemy psychologiczne może starać się o rentę, to nie jest jużzdrowa osoba i podkreślam ponownie, co innego miećproblemy tego typu i widzieć, aco innego dodatkowo być pogrążonym w mroku, ale ską ty możesz o tym wiedzieć?
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#63 Krzycha
I właśnie te pilotarzowe programy poprawy zdrowia psychicznego, to dopiero jest wyciągalnia kasy od państwa.
-- (gadaczka):
W przypadku gdy widzący ma ohhh problemy psychololologiczne i boi się wyjść z domu to jakoś nikt się tym nie przejmuje. Wróć, nie nikt, bo powstają pilotarzowe programy poprawy zdrowia psychicznego, ale każdy rozumie, że trzeba mu zapewnić leczenie, a nie pieniądze. Takich osób nie brakuje, także mają lęki, słabości, a dla niektórych opuszczenie swojego domu graniczy z cudem.
--
#64 tomecki
Nie ma to jak se pogadać co by było gdyby spełniło się coś, co nie wiadomo, czy się spełni. Nagadacie se różności, a potem okaże się, że zrobiło się zupełnie inaczej i dyskusja pójdzie sobie w kosmos. to znaczy jasne, może coś z tych planów wyjść, ale może również nie wyjść. Tak po za wszystkim nie znamy praktycznie żadnych szczegółów. Tak na prawdę chyba jedynym, co zostało nawet nie obiecane tylko jakoś tam stwierdzone, że się zajmie to próba likwidacji pułapki rentowej. Proponuję więc wrzucić na luz i poczekać aż cokolwiek zacznie się klarować.
Jeszcze a propos tych wszystkich świadczeń to problem chyba w tym, że na renty, pincet plusy itd idzie tej kaski troszku. Zdaje się, że wszystkich osób jakkolwiek niepełnosprawnych w Polsce jest coś koło czterech milionów, a niepełnosprawnych w stopniu znacznym jakoś ze dwieście czy trzysta tysięcy. Jeśli założyć, że te dwieście tysięcy dostaje miesięcznie rentę socjalną czyli tysiaka, plus jakaś tam część ma 500 plus to wychodzi, że rocznie wydatki na to idą w miliardy. Te same pieniądze mogłyby być wydane również w inny sposób, a przy najmniej część z nich. Z drugiej strony mamy wsparcie do zatrudnienia i pewnie też sporo tej kaski idzie, która również może być wydana inaczej. Pamiętajcie, że im więcej dostaniemy do łapki, tym mniej pójdzie na wsparcie pracowników i odwrotnie. Gdzie jest ten złoty środek... chyba u każdego w innym miejscu i na prawdę trudno tu będzie się dogadać.
#65 Lowca_Androidow
No i jaka jest skala możliwości osoby widzącej w porównaniu z osobą niewidomą, ale to tylko osoby widzące mogąpodawać takie przykłady, to osoby widzące zazdroszczą nam tych rent, a ja bym się z przyjemnościązamienił i miał głęboko w dupie tąmoją rentę.
#66 midzi
@Tomecki, jeśli budżet na OZN jest zbyt mały, to po prostu trzeba go zwiększyć. Jakoś nie było z tym problemu w przypadku programu 500 plus, na który to pieniądze musiały się znaleźć i w tej sytuacji będzie kasa i na to i na to, a i jeszcze NGOsy coś dostaną. ;) Tak, wiem, temat OZN jest znacznie mniej sexy niż dbanie o przyrost naturalny, ale jak pokazuje ten przykład jeśli jest chęć to i środki się znajdą.
#67 papierek
Czekajcie, w jakim warunku niewidomy może pobierać świadczenie 3000 pln?
#68 midzi
Przypuszczam, że takie sytuacje mogą wynikać choćby z pobierania jednocześnie renty socjalnej i rodzinnej.
#69 gadaczka
A ilu widzących wykształconych pracuje na kasie w Biedronce? Oczywiście nie powinno tak być, ale to problem naszego kraju, a nie środowiska.
#70 Lowca_Androidow
Inadal porównywanie widzących z niewidomymi, żenujące
Zanim napiszesz znowu cośpodobniegłupiego zrób sobie listę możliwościosoby widzącej, zdrowej i niewidomej, a potem się wypowiadaj, może będą to wypowiedzi w lepszym nieco tonie.
Tak na marginesie to niewidomy nawet na tej kasieniemoże pracować gdyby chciał.
Codo renty 3000 to tak jak napisała Midzi, aleniemusi to być renta socjalna, alew połączeniu z rodzinną i terazdo tego 500 plus.
#71 mucha
ja już gdzieś wyżej napisałem. Niewidomy ma nawet problem z przebranżowieniem się, ponieważ nie pójdzie chociażby do tartaaku desek układać
#72 Krzycha
Plus dodatek dla sierot zupełnych.-- (midzi):
Przypuszczam, że takie sytuacje mogą wynikać choćby z pobierania jednocześnie renty socjalnej i rodzinnej.
--
#73 Lowca_Androidow
Tak, sierocy dodatek po śmierdzi rodzica/rodziców i się uskłada, ale mimo to pracuje i to na produkcji więc nie należy to do lekkiej pracy.
Tu nie chodzi również o samą pracę, niewidomy, aktywny niewidomy nie usiedzi w domu bez względu na wysokość renty, taka osoba będzie dążyła do ludzi, do rozmów, do czynnego życia, poza tym każdy inteligentny człowiek wie, że pieniądze łatwo nie przychodzą, to, że jest wystarczająca renta na rzeżycie to nie wszystko, to nie do końca jest wystarczające, chya, że musi, idąc do pracy mamy możliwość dorobienia, odłożenia, a nie wydawania, przejadania, nigdy nie wiadomo co będzie jutro i kiedy będzie potrzebna większa kasa i kto jest rozsądny i ma możłiwości to i tak pójdzie do pracy, a kto leser to zawseze coś wymyśli, zawse znajdzie "wózek" na którym będzie się woził.
#74 balteam
Myślę, że należało by zapytać ile kasy każdy z nas uważa za mało i za dużo, a że mi się nie chce pytać, to zakładam, że obecne 1500 zł, chociaż nie każdy ma 500 plus, więc zaniżam, jest w miarę wystarczające, ale nie jest komfortowe, np. jak sam chcesz mieszkanie wynająć, to bieda.
Teraz czy wybrali byście rentę 2500 zł, czy może dalej 1500 zł i tysiak z każdej renty żeby poszedł na rzeczy zwiększające możliwości niewidomych na rynku pracy.
Ja wybrał bym tę drugą opcję oczywiście, bo co prawda Łowca piszesz, że aktywna osoba, zawsze coś znajdzie, ale tych po środku między aktywnymi, a leniami, jest całe mnóstwo, ja jeśli bym dostawał 2500 zł na rękę, to mnie by to nie motywowało do pracy za bardzo.
Przykład z widzącymi i ich pracą jest o tyle trafiony, że niektórzy tu piszą tak jak by większość widzących pracowała tam gdzie chce, obawiam się, że jest zupełnie odwrotnie, ale szczerze mówiąc, też nie jestem pewien ile osób widzących lubi swoją pracę.
Rozwiązaniem na to co kiedyśtam łowcap pisał, było by np. dawanie wyższej renty osobm na przykład na 2 lata, żeby poradziły sobie z lękami, przystosowały się po utracie wzroku.
Temat jest bardzo szeroki i czuję, że sporo rzeczy jeszcze wyjdzie z tego, że ktoś odmiennie definiuje pewne pojęcia.
#75 Lowca_Androidow
Dla mnie wystarczającą motywacją jest to, że wychodzę do ludzi, odrywam się od codzienności życia w domu i dodatkowa kasa, która zawsze się przyda, ot choćby przy nieoczekiwanej chorobie, potrzebie zakupu czegoś dodomu bo nawali pralka, lodówka itp, przy aktualnie 1500 zł ledwie wystarczy na przeżycie, oczywiście kiedy ni musimy wynajmowaćmieszkania, a gdzie wydatki na ubranie, lekarstwa i właśnie wymianę czy naprawę sprzętu AGD?
#76 balteam
Pytanie czy jak byś miał np. depresję to by było to dla ciebie motywacją, jk bym miał nie dawać więcej kasy, to np. dał bym dofinansowania na psychologów, lekarzy.
#77 gadaczka
To jest chore, że tylko niewidomi mają taką samą rentę jak niewidomi z innymi niepełnosprawnościami. Dałabym większe świadczenia właśnie takim osobom np. głuchoniewidomym, niewidomym bez nóg, niewidomym upośledzonym itd., ale ciamajdowatość nie jest argumentem i nie powinna trwać całe życie.
#78 Kat
No to powiem tyle: widzący mają na pewno łatwiej, jeśli chodzi o znalezienie pracy czy przebranżowienie się w ogóle.
Zrobi sobie choćby kurs na opiekunkędziecięcą i pójdzie pracować np. do żłobka.
Inna sprawa, że ostatnio nawet widzący - szczególnie młodzi ludzie - średnio garną się do pracy, a jeśli już do niej idą, stawiają wymagania pracodawcy. Rzecz jasna nie powinno tak być, że osoba z wykształceniem musi pracować za najniższą krajową, ale od czegoś trzeba zacząć i nie będzie to wysokie C.
Kiedy ja zaczynałam swoją karierę zawodową - 15 lat temu, mogłam zarobić jakieś 600 zł na rękę, może 700, nie pamiętam, lecz było to jakieś 80 % najniższej krajowej, która i tak wynosiła jakieś marne grosze.
Pracowałam w różnych warunkach, począwszy od nawet spoko, a skończywszy na pracy grubo ponad normę.
Pracodawcy teżnie palą się do zatrudniania niewidomych, nawet masażystów, wolą fizjoterapeutów, ew. masażystów z prawem jazdy. Na pewno bym się nadała.
Co z tego, że skończyłam pedagogikę opiekuńczo-wychowawczą, skoro na świetlicy szkolnej czy w żłobku mnienie chcą, bo jak to. Takie są realia w Koszalinie niestety.
Ja chętnie pozbędę się świadczenia, ale niech mam możliwość zatrudnienia na takich samych warunkach jak widzący, a nie za najniższą krajową, to jedno, a drugie: niech pracodawcy dadzą równe szanse np. mi i widzącej osobie, niech potraktują nas na równych zasadach, bez uprzedzeń.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#79 Krzycha
1500 zł to w większym mieście sam wynajem wynosić potrafi. Niektórzy nie mają zielonego pojęcia, o czym piszą.
#80 gadaczka
Kat nasunęła mi się jedna kwestia. Mianowicie często niewidomi idą na jakiś kierunek po którym obiektywnie nie mogą pracować bez wzroku. Może to być ich bezmyślność, lub brak doractwa i uświadamiania ze strony nauczycieli, bonów na uczelniach. Nie mówię, że tak było w twoim przypadku, ale czy niewidomy może wogóle pracować w twoim zawodzie? Później są sytuacje, że ktoś ma wykształcenie wyższe i pretensje do całego świata, że pracuje w spółdzielni, a prawda jest taka, że do jakiegoś zawodu wzrok jest niezbędny.