Ja nieraz tęsknię do windows xp to był system dla mnie łatwy a da zrobić ma szyne wirtualną chciałbym zainstalować jeden program ani 10 11 nie da się zainstalować?
No każdy Windows ma inaczej w ustawieniach przecież. Podoba mi się pasek zadań, w reszcie zrobili go jak trzeba i nie wywala po wejściu w cokolwiek.
Czy Win11 ma jakieś zabezpieczenie przed bootowaniem czego innego te legacy, secure, what ever? Nie pamiętam jak się to nazywa, ale czego nie próbuję zbootować, to odpala się Windows.
Sprawdziłem inne systemy. Nic się tu nie bootuje. Albo jestem głupi, albo zmęczony mentalnie tym bajzlem.
A nie masz ty przypadkiem zahaczonego w opcjach zasilania szybkiego uruchamiania?
1 likes
to nie windows 11, tylko fastboot jakiś włącony przez co Ci się nie pojawia menu rozruchowe.
Windows RE czyli ten tryb odzyskiwanie i zabezpieczenia>uruchom w trybie zaawansowanym, tam jest ta opcja użyj urządzenia
1 likes
Najsensowniejszym rozwiązaniem to po prostu f12, f11 czy inny tam klawisz do otwarcia boot menu i odpalenie z pendrive ręcznie.
A po co rozkręcać?
Wystarczy sformatować z poziomu diskparta odpalanego przez winre.
Diskpart list disk, patrzysz który numerek odpowiada dyskowi, który chcesz sformatować, potem na przykład i w sumie zazwyczaj select disk 0 a potem po prostu clean. Czekasz do potwierdzenia zakończenia operacji, a potem rebootujesz z podpiętym pendrive.
Wystarczy sformatować z poziomu diskparta odpalanego przez winre.
Diskpart list disk, patrzysz który numerek odpowiada dyskowi, który chcesz sformatować, potem na przykład i w sumie zazwyczaj select disk 0 a potem po prostu clean. Czekasz do potwierdzenia zakończenia operacji, a potem rebootujesz z podpiętym pendrive.
No tia, a potem się okaże, że wcale nie sprawdzi czy na usb ma system i i tak się nie odpali. Bo np. źle jest pendrak przygotowany.
Tam w tych Lenovo nie ma jakiegoś przycisku, co to by do biosu czy innego boot menu wchodził? Generalnie od razu po naciśnięciu włącznika polecam robić czterema palcami Pa Ta Taj od F9 do F12, i w drugim łapsku tel z LookOutem czy tam innym Gemini Live, i wybieramy pendraka.
Ludziki, teraz tak.
1. Winre nie zformatuje ci diskpartem dysku z prostego powodu. Jak ma zformatować dysk, na którym sam jest zainstalowany?
2. Winre niezawsze działa, niezawsze można mu zrobić użyj użądzenia.
3. Najpewniejsze w Lenovo jest f12, w HP f9, w Dellu f12 escape, w Asusie escape, to taka lista najważniejszych. Nie ma sensu rozkręcać laptopa, wyciągać dysku itd, za wiele tak nie osiągniesz, znaczy osiągniesz ale to jest wydłużanie drogi bez realnego powodu.
4. Jak nic nie zadziała wchodzimy do biosu i tam szukamy bootu z usb, albo włączenia boot menu jak jest wyłączone. Be my eyes, oko i te sprawy pomocne w tych przypadkach.
1. Winre nie zformatuje ci diskpartem dysku z prostego powodu. Jak ma zformatować dysk, na którym sam jest zainstalowany?
2. Winre niezawsze działa, niezawsze można mu zrobić użyj użądzenia.
3. Najpewniejsze w Lenovo jest f12, w HP f9, w Dellu f12 escape, w Asusie escape, to taka lista najważniejszych. Nie ma sensu rozkręcać laptopa, wyciągać dysku itd, za wiele tak nie osiągniesz, znaczy osiągniesz ale to jest wydłużanie drogi bez realnego powodu.
4. Jak nic nie zadziała wchodzimy do biosu i tam szukamy bootu z usb, albo włączenia boot menu jak jest wyłączone. Be my eyes, oko i te sprawy pomocne w tych przypadkach.
Chyba w jakichś starych, f2 to do biosu droga jest, bynajmniej w Asusach od roku tak 2017 2016 escape już działa, sprawdzaane na kilku modelach rużnych serii czy to TUF, ROG, Zenbook, Vivobook, działa tak samo.