EltenLink

#361 Numernabis

Jasne, ale ikony w trayu to inna kwestia, co za debil wymyślił szybkie menu, właściwości dowolnej ikonki w tray uruchamia szybkie menu zamiast właściwości od tej ikonki, to jest dość uperdliwe.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-09-13 08:42

#362 mojsior

to apropo debilnych rzeczy to co za idiota wpadł na to żeby aktualizacje opcjonalne umiescza,ć uwaga w opcjach zaawansowanych windows update.
Nie prościej było by zrobić zwijany przycisk o nazwie aktualizacje opcjonalne tuż obok przycisku sprawdź aktualizacje.
Jeżeli by jakieś aktualizacje były to ten przycisk by się tam pojawiał, w p=przeciwnym razie poprostu by go tam nie było.
Prawda, że ?prościej

2025-09-13 12:38

#363 misiek

Co jest grane? Laptop po uruchomieniu od jakiegoś czasu zawsze ustawia głośność na 67%. Nie widzę nigdzie stosownego ustawienia by to wyłączyć.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2026-03-04 04:16

#364 Numernabis

Zainstaluj dodatek dla NVDA Unmute Windows audio i tutaj możesz sobie ustawić aby ustawiało głośność po starcie

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-03-04 12:18

#365 misiek

Ale właśnie ustawia głośność po starcie, tylko nie w tej pozycji jak wyłączam, czyli musi sam przestawiać.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2026-03-05 03:52

#366 markus1234

Używam tego systemu od stycznia, bo mam nowego laptopa i mam pytanie. Czy da się w jakiś sposób przywrócić schemat dźwiękowy z Windowsa 10? Te dźwięki z Windows 11 niezbyt przypadły mi do gustu.

2026-03-05 05:59

#367 Numernabis

Miśku tak, ale nie ustawiaj poziomu głośności na pasku tylko w tym dodatku dla NVDA i on sam po restarcie nie tylko systemu, ale i NVDA ustawi głośność na wybranym przez Ciebie w tym dodatku poziomie głośności.

2026-03-05 10:25

#368 zywek

To nie jest rozwiązanie problemy, tylko obejście i to jakieś średnie, znowu sioę zmieni API nvda i znowu będzie ten sam problem.

2026-03-05 10:47

#369 Numernabis

Obejście, ale skuteczne więc nie widzę problemu dlaczego by tego nie stosować?
Jeśli ktoś wie jak rozwiązać inaczej ten problem to może się tutaj wykazać, ale póki co to nie widzę nic konkretnego.

2026-03-05 13:15

#370 Numernabis

A tak w kwesti rozwiązania problemu to przyszło mi do głowy tak, Misiek, spróbuj wyłączyć NVDA, zaznacz wcześniej żeby nie startował z windowsem i zapisz zmiany, potm uruchom narratora windowsowego, ustaw poziom głośności na taki jak oczekujesz i uruchom ponownie komputer, sprawdź czy też tak się dzieje, może któryś z dodatków NVDA powoduje te zmiany.

2026-03-05 13:26

#371 misiek

Dobra, dzisiaj włączył się normalnie, więc dalej nie wiem o co chodziło i zobaczymy jak będzie dalej. Jeśli Unmute działa ino po zalogowaniu to i tak mnie nie urządza, bo on już darł ryja przed logowaniem o Windowshello.

2026-03-06 04:00

#372 Numernabis

No nie po zalogowaniu, bo przeceż NVDA startuje już przed zalogowaniem, na ekranie logowania więc tam też zadziała unmute.

2026-03-06 08:53

#373 zywek

Zadziała jak skopiujesz wtyczki. Nie każdy tak robi.

2026-03-06 09:21

#374 Numernabis

Nie każdy też maluje.
Po co takie głupie komentarze nic nie wnoszące, jeśli półśrodek, ominięcie problemu może zadziałać to dlaczego z niego nie skorzystać?
Poza tym nie każdy musi, póki co to Misiek ma problem, a nie każdy.
Podaj sensowne rozwiązanie problemu, na pewnoe Misiek skorzysta zamiast korzystać z wtyczki.
Poza tym nie trzeba kopiować wtyczki, wystarczy zmienić manifest i też zadziała.
Dodam tylko, że ostatnia testowana wersja NVDA dla tej wtyczki to 2025.1 czyli wtyczka póki co jest aktualizowana.

2026-03-06 11:28

#375 DJGraco

Ale Żywkowi chodziło o ekran bezpieczny. Puki nie skopiójesz konfiguracji nie masz tam żadnych wtyczek, ekran bezpieczny ma fabryczną konfigurację nvda. I o to mu chodziło że nie każdy tak robi

2026-03-06 15:28

#376 Numernabis

OK, jeśli chce się coś zrobić, żeby działało to trzeba iść na pewne kompromisy. Trudno cokowliek doradzać w tej sprawie, bo u mnie nic takiego z dźwiękiem się nie dzeje więc nawet nie mogę nic sprawdzać.

2026-03-06 20:46

#377 Ryba

może trojana ma xd

2026-03-06 21:20

#378 misiek

To tak, co i gdzie skopiować? Bo jednak głupieje dalej. I czekam też na bardziej stabilne propozycje. A ty ryba tego trojana to możesz do buzi dostać, ale jeszcze się zastanowię, bo jest ryzyko, że się udławisz.

2026-03-07 04:23

#379 Adasadula

Tej, misiek, a ty nie masz jakiegoś kompa od HP albo coś w tej podobie? Jeśli tak, to sprawdź w appce do audio twojego producenta czy nie masz aby checkboxa z ustawianiem danej głośności przy starcie. Ja tak miałem na moim bieda fortisie na ten przykład.

2026-03-07 08:04

#380 Numernabis

Miśku, ten Unmute nic nie da, bo niestety, sprawdziłem, on przywraca poziom głośności jeśli spadnie poniżej jakiegoś poziomu lub ktoś wyciszy, próbowałem go oszukać i ustawić, że jeśli poziom głośności spadnie poniżej 99 to ustawi się na np. 35, ale kiedy ustawia się tak jak chciałem to on wówczas ustawia po restarcie to 99, tak że tutaj też lipa.

2026-03-07 09:21