EltenLink

O filozofii eltena słów kilkoro.

Started by tomecki 39 posts last post 8 years ago Page 2 of 2

No a co do pomysłów, okno główne możnaby udoskonalić, fakt, mi krąży po głowie pomysł sensowniejszego co nowego ala twitter/facebook, po prostu jeden, duży feed z najnowszymi i widokiem ewentualnym kategorii, najlepiej nieskończenie się skrolujący. Z uwagi na to, że twitter w sierpniu przestaje mieć na dobrą sprawę dla nas sens, dodanie możliwości krutkich statusów i odpowiadania na nie, ewentualnego rss, skrótów globalnych, następnych w feedzie, poprzedni w feedzie, otwórz eltena i aktywuj to tutaj i mamy tyfloodpowiednik Twittera. MOżnaby też okno główni podzielić na sekcję pod tabem, właśnie ten feed, coś ala... nito kafelki, nito ekran dziś z widowsa mobile i pacmate, taki szybki podgląd wszystkiego w dostępnej dla nas formie, jeszcze nie wiem do końca, jak miałoby to działać, ale np. danie tam tła zależnego od pogody, szybki podgląd godziny i daty, jakieś może wyniki czy coś, urodziny, rpzypomnienia, coś tego typu. Jedną z takich sekcji mogłyby być faktycznie szybkie skróty, napisz wiadomość "co tam" do tego a tego, otwórz taki a taki wątek, włącz to i to radio, może co głębsza współpraca ze screenreaderem i wykonywanie nam przydatnych czynności, nad tym możnaby pomyśleć. No a mówiąc o oknie głównym, jest jeszcze inny pomysł, zrobienie z eltena, albo dla chcących, albo dla wszystkich, jednej, wielkiej listy, wymagającej poruszania się góra dół, entera i escape, dla chcących dodając alfabetyczną klawiaturę ala nawiedzona fabryka pod strzalkami. To byłby dopiero przyjazny dla początkujących użytkowników komputera program, wymagałoby to w sumie nauczenia się, gdzie są strzałki, gdzie jest enter, gdzie jest escape i... tyle. Jakby komuś załatwić desktopową klawiaturę i ivonę, widzący, 10 minut i każdy niewidomy w wieku dowolnym ma dostęp do czego tylko zechce w sposób tak prosty, że ciężko mu będzie się pogubić, w bezpiecznym środowisku, bez niedostępnych okienek, dziwnych, trudnych programów i skomplikowanych screenreaderów. Misja klango, zrobiona lepiej.

No a co do napisów, pomysł, jak najbardziej dobry, ale... czemu by tego nierozszeżyć? Poco tylko czytanie? A jakby można było i pisać? Puszczamy film, z widzącym, ten nam opowiada, co się dzieje, my wpisujemy deskrybcję, wysyłąmy do serwera eltena, to jest powiązane z md5 i potem każdy chcący obejrzeć dostaje info "do tego jest audiodeskrypcja, ściągnąć? To jest coś, czego jeszcze nie ma, jest przydatne stricte niewidomym (więc na eltena pasuje), nadaje odtwarzaczowi sens i przyciągnie zagranicę (słyszałem dosłownie 3 dni temu konwersację na angielskim tt w której jeden człowiek serio znający się na rzeczy i wiedzący czego chce nażekał na brak takiego właśnie programu).
A może pójść jeszcze dalej? Mamy obsługę plików tekstowych? A no mamy. To też można wykorzystać. Czytanie książek. Z zakładką i wznawianiem. Mamy opcję uploadu plików? A no mamy. Więc trzymana na serwerze osobista biblioteczka aktualnie czytanych, z synchronizowanymi zakładkami? Z aplikacją na smartfonie? Developerów voice dream reader i q read prosiłem na twitterze o dogadanie się w sprawie synchronizacji przez wieki (i nie ja 1) i też wielu niewidomych takich rzeczy szuka. Funkcja też dość dla nas specyficzna, widzący mają kindle i się nie przejmują, my musimy to obchodzić metodą na ctrl+f co nie jest ani szybkie ani wygodne, zwłaszcza, jak jesteśmy poza domem i zapomnieliśmy, gdzie na komputerze skończyliśmy.
No a jak już jesteśmy przy książkach, mamy mp3? A no mamy. A jakby jeszcze trochę to dopracować, i dodać daisy? No niby poco, nikt nie używa, ale... czy na pewno? Polski dzdn ma daisy on line, i nic na komputery nie potrafi tego obsłużyć. Na smartfony jest apka, ale tu ponownie wchodzi kwestia synchronizacji. Gdyby to umiało się synchronizować... ja na ewentualnego eltena premium się zapisuję bez żadnego wachania.
undefined method 'signature' for # (NoMethodError)

Zamykają api.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

#24 1 like

O matko, ale... ambitne propozycje! Zaraz naprawdę zrobimy z tego system operacyjny! A wiecie, żę Klango kiedyś miało być systemem? Oczywiście tylko w wyobraźnni jego użytkowników, ale zawsze! :)
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

--Cytat (Julitka):
O matko, ale... ambitne propozycje! Zaraz naprawdę zrobimy z tego system operacyjny! A wiecie, żę Klango kiedyś miało być systemem? Oczywiście tylko w wyobraźnni jego użytkowników, ale zawsze! :)

--Koniec cytatu

No może nie system operacyjny, co bardziej nakładka na niego. W sumie to jakby Eltena dało się podpiąć jako shell, czyli powłokę zamiast domyślnego Explorer.exe to byłoby coś, gdyby oczywiście miał te wszystkie funkcje, o których wspomniano. Tylko wtedy wymagałoby to chyba rozbicia na jakieś osobne procesy, bo takie upakowanie wszystkiego w jednym w końcu doprowadziło by do spadku wydajności.Ale sam pomysł takiego Blindshell for Windows/Mac/Linux to nie jest głupi pomysł zwłaszcza dla początkujących lub dla tych, którzy lubią mieć najważniejsze funkcjonalności w jednym, przyjaznym miejscu. Przekształcenie Eltena w system operacyjny wymagałoby o wiele więcej nakładu prac, gdyż trzeba byłoby zaprojektować całą architekturę sprzętową, jądro, no chyba, że miałoby się to opierać o któryś z otwartych systemów, np. Linux. Co do tego, że Klango miało być systemem to nigdy o tym nie słyszałem. Jak już to projekt "Słoneczne Okno" miał być taką właśnie nakładką ułatwiającą niewidomym korzystanie z komputera, coś jak Dolphin Guide, ale w pewnym momencie twórcy chyba sami nie wiedzieli jak to pociągnąć iponiechali dalszych prac.

no, fajne propozycje. Ale niezłe by teżbyło jeśli by był skrót do otwarcia forum np ctrl f, do blogów ctrl b itd
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

#27 1 like

@Pates, forum... NO problem, wciśnij f4 i zobacz.
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW

skoro tak to dobrze, ale skrót by mógłbyć prostrzy albo definiowalny

#29 2 likes

POważnie? F4 jest trudne? TO ja nie mam więcej pytań.
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW

Wiesz. Trzyba wcisnąć f 4 więc się nie dziw.

Sory nie tak to się pisze. f+4

nie oto chodzi. Chodzi o userów którzy pomyślą zże starczy zwykłe f czy coś takiego. Dla mnie to prooste, ale dla laików może być tródne. Są tacy p.

pozatym dla niektórych to nieintuicyjne

#34 1 like

O jeju! Rozpłaczę się :(. A co do EltenOS: Kodi potrafi działać jako nakładka na Linucha.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

co ma kodi do eltena?

f4 ok, ale raz, że nie każdy ma głowę do skrótów i tego nie zmienisz, dwa, że niektórzy producenci laptopów mają coraz dziwniejsze pomysły i np. efy trzeba z fn wciskać, a nie każdy to wie. Elten nie ma być tylko dla poweruserów, ale również osób, które dopiero wkraczają w świat zer i jedynek.

#37 1 like

F4 na forum...
Tego skrótu oficjalnie nie ma.
On pochodzi z czasu pierwszych buildów, kiedy fora miały problemy z ładowaniem się.
Stworzyłem go na własne potrzeby szybkiego otwierania forum.
I nie usunąłem nigdy, ja sam chyba o nim nigdzie nie pisałem, ktoś go sam odkrył. :D
Oficjalnie go nie ma, nieoficjalnie okazuje się przydatny.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

#38 1 like

@Pajper: Hahaha, a ja już chciałem odesłać do f1 co by nooo... DObrze, że się powstrzymałem, bo i tak tam nikt by niczego nie znalazł jeżeli chodzi o to f4.

#39 1 like

@Tomecki: ALe co do fn święta racja. W prawdzie chociażby u mnie rozwiązali to w którejś aktualizacji Biosu i można było to potem wybrać, ale nie znaczy to, że każdy producent takie coś wprowadzi, a tym bardziej, że każdy powinien zabierać się za aktualizację BiOS'u, bo jak coś nie pyknie no to po komputerze.