EltenLink

Głośniki komputerowe.

Back to Audio

#181 pates

1855DB są usprawnieniem w jakichś tam aspektach, dokładnie nie wiem o co chodzi. Miałem to ale srzedałem, bo jakiś mądry człowiek wpadł na pomysł tego, by satelity łączyło się dinem. I wszystko kej ale te kable są grube i ciężkie, i z moją wąską półką nad biurkiem, kolumny do mniej więcej połowy wysatwały. O ile w wieży to nie był problem bo kable głośnikowe są bardzo elastyczne to te diny już nie.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2026-02-18 14:28

#182 DJGraco

No u u mnie też sięłączy Dinem, ale akurat z tym nie mam problemów.

2026-02-18 14:29

#183 pates

Jak masz miejsce to nie jest to jakaś wielka przeszkoda. No ja teraz mam soundbara Yamahy i o wiele, wiele lepiej to wygląda.

2026-02-18 14:31

#184 Pitef

Denis, głośnik mający np. 10 CM średnicy i praktycznie żadnej obudowy, nie będzie raczej grał miękko w zakresie dolnym. Warunki fizyczne na to nie pozwalają, a jeśli nawet, to taki zestaw musiałby kosztować spoooro więcej niż tutaj zakładano. Sub ma głośnik, w zestawach komputerowych może nie ma on jakiejś wielkiej średnicy, ale ma obudowę, która jest mniej lub bardziej przystosowana do generowania 50 HZ czy nawet 40 i niżej. Takie zestawy o jakich ty mówisz może i nadają się do słuchania muzyki przy pracy, ale nie ma to nic wspulnego z odkrywaniem jakichś ciekawych niuansów w muzie. Słowem. Nie wiem jaka średnica głośnika nisko-średniotonowego występuje w polecanych przez ciebie 2.0, niemniej jednak, nie jest to w stanie wydobyć z siebie takiej jakości 40 HZ z jaką zrobi to sub, chociażby ze stosunkowo biedackiej pułki.

Sygnatura? A co to jest i do czego :D
2026-02-18 14:35

#185 djdenismusic

No nie wiem. Ja mam z goła inne doświadczenie. Zresztą nie każdy lubi basowe napierdalactwo, bo to, o czym ty mówisz to jest nadmierne opodbijanie basów. ZNam takich, którzy słuchają muzyki na monitorach odsłuchowych, i całkiem dobrze to gra. A tak swoją drogą to zastanawiam się, gdzie znajdę tak dobrze grający sprzęt jak moja 20 letnia wierza. Wystarczyło postawić nad biórkliem, a głośniki same zrobiły robotę. Jedyne, co ustawiłem to wbudowane podbicie basu. I kurde jest dobrze. Dzisiaj, żeby uzyskać podobne brzmienie trzeba się mocno nakombinować.

2026-02-18 14:38

#186 pates

Tutaj się muszę zgodzić z Denisem, nawet te Edifiery o których pisałem miały sensowny bas. O mojej wieży to nawet nic nie muwię, bo to oczywiste.

2026-02-18 14:40

#187 Numernabis

Dokładnie, wystarczy popatrzeć na głośniki JBL, małe, głośniki mają zbliżoną średnicę do 10 cm i mają piękny miękkki bass, słyszałem edifiiery Gracjana i też im niczego w niskich tonach nie brakuje.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-02-18 14:45

#188 Pitef

Nie Denis, to nie jest nadmierne napierdalactwo, tylko zwyczajnie brzmienie 40 HZ z membrany np. 8 cali w subie, a z membrany 4 calowej i głośnika muszącego 1. Zagrać nie tylko bas ale i całą średnicę, 2. zrobić to stosunkowo dobrze przy zachowaniu kompaktowych rozmiarów. Mam wielu znajomych słuchających muzyki na monitorach studyjnych. Są to jednak monitory KRK, membrana tam ma dobrze 20 CM średnicy, u dołu jest port basreflex szczelinowy, monitory te mają wbudowane DSP i inne elektroniczne ulepszacze. Niech każdy słucha to czego chce i z czego chce. Będę się zwyczajnie upierał, że jakość niskiego basu, przetworzonego przez twoje 2.0 a moje nawet najbiedniejsze 2.1 będzie kontrastować na korzyść 2.1. Odtwórz sobie na jakichś popierdółkach jakiś trap, gdzie jest dużo 808 albo innego basu w zakresie nisko niskim, a odtwórz potem na swojej nawet i wierzy. Gwarantuję, że różnicę wysłyszysz. Z małych głośników będzie to brzmiało dość pudełkowo, a z większych bądź z suba będzie miękko tak jak bass powinien był zchodzić. Zaówarzyłem, że jak tylko pojawi się słowo subwofer, to ty automatycznie zakładasz, że musi napierdalać. Nie w tym rzecz. Sub ma właśnie podkreślić i uzupełnić to, czego z warunków fizycznych nie zagrają górki.

Sygnatura? A co to jest i do czego :D
2026-02-18 14:53

#189 Numernabis

Jeeezuuuu, nikt tutaj nie pisze, że z małych głośników osiągniesz to co z dużych, ale ożna z dobrych głośników, nawet małej średnicy wyciągnąć sporo ładnie brzmiącego dołu, przyjemnego dla ucha i wcale nie pudełkowego i nikt tutaj nie mówi o popierdułkach tylko dobej klasy głośnikach, ale małych.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-02-18 15:04

#190 pates

Niekażdy jest audiofilem.

2026-02-18 15:06

#191 djdenismusic

Poza tym te edifiery nie są wcale takie małe.

2026-02-18 15:06

#192 guliwer

Żaden Audiofil nie używa subwooferów bo to świętokradztwo:)

-- (pates):
Niekażdy jest audiofilem.

--

2026-02-18 15:52

#193 guliwer

Ty pokazałeś na nagraniu jak Twoj sprzęt gra, i nie wiem czy to wina Zooma, ale jeśli faktycznie to tak gra, i jeśli ty tak słuchasz to podziwiam, ten bas tam tak napierdala że ja bym minuty nie wytrzymał:) Tam jest bas potem długo nic i cała reszta.

-- (Pitef):
Nie Denis, to nie jest nadmierne napierdalactwo, tylko zwyczajnie brzmienie 40 HZ z membrany np. 8 cali w subie, a z membrany 4 calowej i głośnika muszącego 1. Zagrać nie tylko bas ale i całą średnicę, 2. zrobić to stosunkowo dobrze przy zachowaniu kompaktowych rozmiarów. Mam wielu znajomych słuchających muzyki na monitorach studyjnych. Są to jednak monitory KRK, membrana tam ma dobrze 20 CM średnicy, u dołu jest port basreflex szczelinowy, monitory te mają wbudowane DSP i inne elektroniczne ulepszacze. Niech każdy słucha to czego chce i z czego chce. Będę się zwyczajnie upierał, że jakość niskiego basu, przetworzonego przez twoje 2.0 a moje nawet najbiedniejsze 2.1 będzie kontrastować na korzyść 2.1. Odtwórz sobie na jakichś popierdółkach jakiś trap, gdzie jest dużo 808 albo innego basu w zakresie nisko niskim, a odtwórz potem na swojej nawet i wierzy. Gwarantuję, że różnicę wysłyszysz. Z małych głośników będzie to brzmiało dość pudełkowo, a z większych bądź z suba będzie miękko tak jak bass powinien był zchodzić. Zaówarzyłem, że jak tylko pojawi się słowo subwofer, to ty automatycznie zakładasz, że musi napierdalać. Nie w tym rzecz. Sub ma właśnie podkreślić i uzupełnić to, czego z warunków fizycznych nie zagrają górki.

--

2026-02-18 15:56

#194 daszekmdn

Nie każdy chce mieć szpan jak dres w BMW.
Denis ma chyba tą samą wieżę co ja. Nie do zdarcia jest tyle że ja mam nieoryginalne do niej kolumny, bo Technicsy HD51 czy jakieś tam podobne z serji HD musiał bym zobaczyć a nie chce mnie się.
W 99 procent przypadków do ładnego brzmienia sub jest zbędny. Jakie odkrywanie niuansów z subem? Przecież to Ci właśnie zagłusza wszystkie niuanse. Sub jest fajny jak chcesz sobie zrobić kino domowe a nie posłuchać wymagającej muzyki.
Basy podbijam tylko na imprezach. Wówczas ma dudnić łupać itd.
Do zwyczajnego spokojnego słuchania muzyki w tle wystarczy 2.0.
Jak ktoś słucha głównie klubowej, to może i ten sub mu jest potrzebny. Ja głównie słucham rocka w różnych odmianach i to by była zbrodnia. :D

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2026-02-18 15:58

#195 djdenismusic

O własnie. @pitef co do tej membramy, taki jeden głośnik w zestawie 2.0 składa się z dwóch membram, z czego jedna to tweeter, a druga odpowiadająca za przenoszenie reszty. Bynajmniej tak miałem to rozwiązane w wierzy, i w moich poprzednich biedagłośnikach genesis hellium 400 bt. Które o dziwo grały przyzwoicie jak na swoją cenę i wykonanie.

2026-02-18 15:58

#196 djdenismusic

@daszekmdm o dziwo mnie nawet nadmierne basy męczą w przypadku muzyki klubowej. Owszem, nie może być płasko niczym deska do krojenia xd natomiast jak zwykle najlepszy jest na wszystko złoty środek, i dobre brzmienie mamy wtedy, gdy słychać zarówno basy, jak i całą resztę.

2026-02-18 16:01

#197 daszekmdn

Inna rzecz, że ja raczej jestem fanem podbijanych wysokich. Wszędzie. Ma ładnie cykać. Realnie jak słucham czegoś na głośnikach, to raczej radia czy kaset jak ogarniam coś w domu, bo nie potrzebuję słuchania muzyki w ten sposób, bo z uwagi na problem ze słuchem więcej zwyczajnie słyszę i zauważam na słuchawkach. No i dlatego też podbijam wysokie na głośnikach, by je zwyczajnie rozsądnie słyszeć.

Edited 2026-02-18 16:01

#198 djdenismusic

@daszek wiesz. Podbijać sobie można, ale wszystko w rozsądnych ilościach. Zresztą konsumenckie zestawy nie istniały by bez podbić. Psychoakustyka ma się dobrze panie. Mimo, iż większość z nas nawet nie zdaje sobie sprawy, że coś takiego w ogóle istnieje :D

2026-02-18 16:04

#199 daszekmdn

@Denis i tu się zgadzamy w 100 procent. Mnie w ogóle sama klubowa po dłuższym słuchaniu męczy :D. Realnie, ile ludzi tyle opinii. Dla mnie pytania w stylu co będzie dobre jak chodzi o sprzęt audio zawsze lekko bawią. Tak na prawdę zupełnie co innego będzie lepsze dla mnie, co innego dla Ciebie, jeszcze co innego dla Pitefa a zupełnie co innego może być dla Markusa.
Jedyne co można komuś wskazać, to firmę, która nie robi lipy. Po resztę niech pojedzie do sklepu, posłucha live, zobaczy, czy mu brzmienie siedzi i wybierze sam. Tak mam z słuchawkami. Od lat używam jednego modelu, bo go znam. Jak nie miałem ulubionego, to zawsze w sklepie testowałem przed zakupem. Jak się nie dało, patrzyłem na speckę, ale ona czasem przekłamuje, albo nie ma info o zniekształceniach w konkretnych pasmach. Kupiłem sobie np. kiedyś z opisu fajne słuchawki, a po otwarciu brzmiały jak z puszki.

2026-02-18 16:05

#200 djdenismusic

Same here. Chociaz przy moim ostatnim zakupie słuchawek poleciałem kompletnie w ciemno, sugerując się jedynie opinią znajomego, i specką dostępną na stronie. I nie żałuję. Nie mniej jednak podejrzewam, że to po prostu zrządzenie szczęśliwego losu, bo zazwyczaj musiałem długo wybierać, zanim coś mi podpasowało.

2026-02-18 16:08