Linijki brajlowskie
Back to Brajl, urządzenia brajlowskie i lektorskie#101 DJGraco
Kacper, to na grupę sprzedam kupię zamienię
#102 wesolek
Hej! Czy ktoś wie, jak mogę do linijki Brail Edge podłączonej do kompa wrzucić plik brl? Nie wyświetla mi jej w systemie, choć działa i śmiga. Kartę SD muszę do kompa wrzucić czy da się jakoś bezpośrednio z linijki na kartę coś wkleić z kompa?
#103 kacperkreft
karta do komputera i na kartę wrzóć potem do linijki karta wraca i śmigasz
#104 wesolek
Aaa miało być tak pięknie... :D Miałem nadzieję, że da się bezpośrednio. :)
#105 zvonimirek222
Niestety, @wesolek, nie te procki
#106 wesolek
Aj, to szkoda. Ale dzięki za wyjaśnienie, bo przynajmniej wiem, jak się obchodzić z notatnikiem w tej kwestii. :)
-- (zvonimirek222):
Niestety, @wesolek, nie te procki
--
#107 Zuzler
Edge nie ma pamięci wbudowanej i tyla.
#108 wesolek
Że wbudowanej nie ma, to ja wiem, ale sądziłem, że skoro ma karty pamięci, to można bezpośrednio przez podłączenie na kablu coś tam przesłać. No, ale się już wyjaśniło także się muszę dostosować. :)
#109 kacperkreft
Mam od dzisiaj mantisa i tu na przykład już pamięć jest.
#110 pates
Jaki mantis
#111 kacperkreft
Mantis Q40
#112 pates
Ale co to jest
#113 kacperkreft
Mantis q40
Linijka brajlowska, która posiada wbudowanych kilka aplikacji takich jak: daisy online, bookshare, newsline, kalkulator, w przyszłej wersji oprogramowania ma dojść google chrome albo coś podobnego.
Zamiast normalnej klawiatury 8 punktowej jest na górze zamontowana normalna klawiatura z laptopa.
#114 pates
UU. Da się to w pl dorwać?
#115 AXM04
w polsce oficjalnie raczej nie
tylko sprowadzenie z zagranicy
#116 pates
Co polecicie? W miarę małe, najlepiej metalowe, z klawiaturą brajlowską koniecznie.
#117 AXM04
"w miarę małe" w jakich kryteriach.
liczby znaków czy ogólnej wielkości?
#118 pates
Wielkości. Wiadomo, nie mniej niż 20, nie więcej niż 40. Np ten nowy brailiant wydaje się dość ciekawy.
#119 pates
Te nowe esysy jakieś chyba średnie z tego, co widziałem. Ma ktoś tego nowego brailianta albo ktoś go widział, jak to z nim jest?
#120 AXM04
odnośnie czterdziestek to ja mogę ze swojej strony polecić qbraille-a xl, jest to metalowe ma klawiaturę brailowską, a nawet pare innych funkcyjnych jak np.: tab, capslock, ctrl-e, cały rząd f1-12 itd.
A jeżeli nie qbraille to mantis q40 ostatnio wszedł do polski, więc też możesz w tą stronę udeżać, o szczegóły jednak możesz pytać Krzywego