Linijki brajlowskie
Back to Brajl, urządzenia brajlowskie i lektorskie#61 siwy4don
Mam takie pytanie, bo nigdy nie używałem linijki. Czy można wykorzystać linijkę do odczytywanie napisów z filmu podczas jego trwania?
#62 balteam
raczej tak, jeśli normalnie ci gadacz czyta te napisy
#63 pates
Powinno się dać. Widział ktoś q braille xl?
#64 misiek
A jeśli nie czyta?
#65 balteam
a nie czyta?
to jest normalny tekst, tylko nie wiem na ile wygodnie by sié czytało te napisy.
#66 siwy4don
Raczej, jak odpale sobie film w VLC z napisami to tych napisów nie czyta.
#67 balteam
ale nvda napisy czyta w vlc?
mi nie czytało coś, potestuję na czymś i ci dam znać
#68 balteam
w potplayer czyta napisy linijka, ale ja przynajmniej nie nadążam czytać ich równo z tym jak się pojawiają, trochę za szybko.
Potplayer tak o sobie dostępny jest, jak się nauczy jak włączać napisy to jest;D, ale nie pamiętam teraz jak to się robiło, bo mi się zapamiętały i nie wiem jak, ale chyba menu kontekstowe, l i potem strzałka w prawo dół enter albo kilka razy dół, jak kogoś będzie to interesowało jak dokładnie, to niech napisze to kiedyś sprawdzę.
Chyba, że ktoś znajdzie nienajnowszą wersję, no to tam wszystko dało sięsamemu ustawić, nvda czytał opcje do wyboru.
#69 teletubis
ja mam alwe i mam problem z nia
#70 sanklip
A ja takie pytanko mam.
Szukałam jakiegoś info,
ale dopatrzeć się nie mogę.
Czy istnieją linijki z regulacją wypukłości punktów?
Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.
Heilung -
"Norupo".
#71 monstricek
Regulować wypukłość możesz w czytniku ekranu. Jeśli się nie myle, taka opcja była w jaws.
#72 sanklip
O,
dziękuję,
nie wiedziałam o tym.
Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.
Heilung -
"Norupo".
#73 annabeth
A ja mam pytanko odnośnie focusa 40 blue, którego używam. Pracuję przede wszystkim z urządzeniami mobilnymi od apple. I teraz moje pytanie jest takie. Czy z poziomu linijki da się zrobić odpowiednik podwójnego stuknięcia z przytrzymaniem? Słyszałam że się da, ale jakoś nigdy mi się to nie udało. I jeszcze jedno pytanko. Jak wiadomo, klawisz return w messengerze, wiadomościach i tak dalej wysyła takową wiadomość. A da się zrobić tak, żeby zwyczajnie wstawiało nową linię w pisanym w wiadomości tekście? Istniją niby te shifty funkcyjne, ale jakoś nigdy nie rozpracowałam do czego one właściwie słóżą. Linijkę posiadam dopiero od pół roku, a wcześniej w ogóle nie miałam możliwości z takowym sprzętem pracować, więc byłabym bardzo wdzięczna za wyjaśnienia.
#74 camila
Pacmate 40 bez klawiatury, ten taki z wylatanymi scrollami, z 2006 roku chyba... Kto mnie pobije? :-D igiełki jeszcze, jeszcze działają choć używana równo jest i trzeba uważać... Papenmeiery to tylko w Marburgu widziałam - serio, takie wielkie, osiemdziesięcioznakowe poukładane jeden na drugim. Bałam się zapytać ile za takiego jednego trzebaby wyłożyć :-D I jeszcze w Dreźnie jak przygotowywali nam stanowiska pod warsztaty na ICC... Tam są popularne ;) W Polsce w ogóle ktoś je rozprowadza?
#75 mateponczas
Wydaje Mi się, że rozprowadza je Michał Kijewski z Lumenu, a przynajmniej kiedyś je dystrybuował.
#76 EugeniuszPompiusz
Alva 544 satellite - jeszcze działa choć po paru chałupniczych naprawach i alkoholu izopropylowym.
sterowniki niestety nie działają w dzisiejszych czasach jak należy, jedynie przez Lib-USB.
2. Focus Classic - ostatni przed pojawieniem się wersji blue.
3. Focus 40 blue - generacja bodajże 3
W międzyczasie któtkie epizody z niemoim papenmeierem (najfajniejsze czasy) i braille voyagerem.
#77 markus1234
Odświerzam wątek i mam pytanie dotyczące braille edge 40.
Ile godzin ta linijka się powinna ładować?
Po miesiącu nieużywania, bateria w tej linijce spada mi do coś koło 25%. Podpinam ją pod ładowarkę na cały dzień, to ona się ładuje tylko do 72%, czasami dojdzie do 75%.
Czy akumulatorek już jest uszkodzony, czy może za krótko ją ładuję? Linijka była kupowana w 2012 roku.
#78 misiek
Jak nie ładuje do pełna, to bateria uszkodzona.
-- (markus1234):
Odświerzam wątek i mam pytanie dotyczące braille edge 40.
Ile godzin ta linijka się powinna ładować?
Po miesiącu nieużywania, bateria w tej linijce spada mi do coś koło 25%. Podpinam ją pod ładowarkę na cały dzień, to ona się ładuje tylko do 72%, czasami dojdzie do 75%.
Czy akumulatorek już jest uszkodzony, czy może za krótko ją ładuję? Linijka była kupowana w 2012 roku.
--
#79 markus1234
Tak po prostu spytałem, bo tak się kiedyś zastanawiałem nad tym, ile ta linijka powinna się ładować. Używam oryginalnej ładowarki z zestawu, ale i tak bardzo wolno jest ta linijka ładowana.
#80 DJGraco
Markus baterie chcąc nie chcąc zużywają sie z czasem , nawet akumulatorki