Arkadia

arkadia wontek ogólny

Started by balteam 156 posts last post 7 months ago Page 8 of 8

#141 Edited

Dodatkowo sklepienie ratusza w Oksenfurcie daje wiedze o smokach, dodatkowo w Wyzimie, jak się wyjdzie południową bramą i przy nabliższym rozgałęzieniu skręci w lewo, dojdziesz do kolejnego i daj na sw, tam powinien być młynasz, zapytaj o blizne, rane, strzyge, nie pamiętam. Dalej nie ić bo dojdziesz do dworzyszcza, a tam jest strzyga. Zasilna dla ciebie i to bardzo. W Bialym Moście poszukaj młynarza i jego córki, zapytaj ją o wodnika.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

Wow, wielkie dzięki Panowie! Mam co robić :D
Senter San

Siema, gra ktoś jeszcze w arkadie? Ja dzisiaj się zalogowałem, pomógł mi niejaki osric, ale chciałbym dowiezieć się czy są jakies mapy itd, coś co nam ułatwi gre, bo ja nie zabardzo orientuje się w takich role playowych grach.

Ja gram. :) Chętnie poodpowiadam na pytania. :) map dla nas nie ma, a przynajmniej ja nic o nich nie wiem.
Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

w grupie jak by ktoś gdzies coś bić szedł to bym chętnie dołączył, chociaz ja początkujący eq zabardzo dobrego jeszcze nie mam in ie dołączyłem do prefesi żadnej ale zastanawiam sie nad tym gladiatorem albo korsarz czy coś.

#146 Edited

Ja też gram. Dano nie wchodziłem. Gram gladiatorem jako główną postacią. Rasa krasnolud. Imie postaci: Jarpen. DOrobiłem się nazwiska. Jarpen Ghazarghow. Pochodzenie z pod Góry Carbon. Z cech: białowłosy, białobrody krasnolud.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

Gildie takie ze społecznością graczy to dopiero jak poogarniasz grę, polecam.
Gladiator dobry zawód, w pojedynkę zwłaszcza. Ważne byś ustawił rozwój cech w jakiejś medytowni/gildii podróżników. Mądry gladiator mniej zdziała od takiego wytrzymałego i silnego. Ostatnimi czasy na popularności i na sensowności zyskały achievementy w postaci punktów wiedzy. To główny motor rozwojowy na początku, bo tłuczenie goblinów czy orków ci tyle nie da ile połażenie za punktami wiedzy w różnych dziedzinach (magia, goblinoidy, wampiry etc). Konkretne rzeczy dają te osiągnięcia wiedzowe, które przekładają się na zdobywane doświadczenie. Nie ma listy poleceń, na której miałbyś napisane idź tu i tu, obejrzyj to i to. Ale trochę da się wywnioskować ze stronki
http://ethel.pl/wiedza
Lwia część z rzeczy tam jest do obejrzenia w pojedynkę. Do innych spraw będzie ci potrzebna większa druzyna albo będziesz musiał wziąć udział w wyprawie graczy w tamto miejsce, organizowanej od czasu do czasu. Wyprawa na tak zwane skarbce, czyli do miejsca, w których gildie zdobywają magiczne artefakty (bronie, zbroje, inne akcesoria).

Jak masz jakieś pytania, to wal śmiało. Tutaj albo w konwersacji arkowej albo gdziekolwiek.
INFP

To w arce jest magia jak to wygląda?
Cholerne wstrętne sample w suno!

Co rozumiesz przez magię?
Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.

nie, z tego co wiem, czarów jako takich nie ma. Tam ta magia jest wybrakowana :D
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#151 Edited

Jedynie przedmioty pewne mają magię, np. jest tarcza, która rzuca fire ball. Ale jako takich czarów nie ma.

witam.
czy na arkadii istnieje takie polecenie albo jego zamiennik kieruj sie.
Na barsawi jest takie coś, i jest to bardzo dużym ułatwieniem, w szczególności, kiedy nie mamy dostępu do żadnych map a chcemy dostać się do jakiegoś miasta, kiedy jeszcze uczymy się rozkładu świata.
Wiem że barsawia działa na silniku arkadii więc śmię przypuszczać, że coś takiego może istnieć tylko pod inną komendą.
Jeśli nie to miło by było gdyby coś takiego powstało również tam.
Ja teraz gram w barsawie, ale tam mało graczy jest niż na arkadii i w sumie to zastanawiam się dlaczego, w czym arkadia jest lepsza od barsawii.
BO moim zdaniem jedyne co przemawia na korzyść barsawii, to fakt, że jest to gra gdzie łatwiej można zacząć.
No chyba że arkadia jest bardziej nastawiona na granie w grupach a barsawia jednak pozwala na więcej solo.
Bo profesje wydają mi się wspólne, co do krain to się nie wypowiem.
Acha tak na marginesie to mudlet jest od jakiegoś czasu dostępny , a ponoć arkadia ma skrypty i mapy dla mudleta, bardzo jestem ciekaw, czy dało by się z tym coś podziałać, bo brak mapek dostępnych na arce boli bardzo mocno.

nie chodzi mi o to, żeby komenda kieruj się była używana jako auto play, ale jako taki pomocny nawigator, bo jeżeli użyjemy komendy idź kiedy mamy trasę do nawigatora klepniętą, no to i tak słyszymy gdzie nasza postać poszła w jakim kierunku, i musimy co krok wciskać idź chyba że poruszamy się powozem.
Więc w takiej formie na arce było by to mile widziane.

Na arce nie ma analogicznej komendy kieruj się, natomiast jest idź, o którym wspomniałeś, służące do poruszania się postaci tak jakby do przodu. Wiadomo z jakiego kierunku przybyłleś i jeśli lokacja ma dwa wyjścia, podążasz w tym drugim kierunku. Ta komenda przyjmuje parametr szybkości, z jaką chcesz się przemieszczać. Kiedy jesteś obładowany jak wół puszczasz idź niespiesznie, a na lekko możesz wpisać idź szybkim biegiem. Tu przydatne są aliasy, żeby proces ten uskuteczniać. Na rozwidleniach od pewnego momentu życia gry da się spotkać drogowskazy, wprowadzone swoją drogą specjalnie pod niewidomych graczy na ile wiem. Na takich drogowskazach widać dokąd trakty prowadzą. Nie są one zamontowane jeszcze wszędzie, ale da się je spotkać w wielu miejscach, na pewno w większej liczbie niż było to dawniej, gdzie drogowskazy stanowiły smaczek i dodatek do klimatu, a nie rzecz praktyczną dla wędrowca jak teraz.
INFP

mimo wszystko spróbuje im o tej komendzie napisać nawet nawiąże do barsawii myślę, że nic mi za to nie zrobią

Kieruj się nigdy nie zaimplementują, nie wiem dlaczego - ale nie. Rozmawiałem z administracją prywatnie o tym nawet.
Co do mudleta, nie wiem. Ja osobicie nie umiem go używać. :D Jestem wyznawcą Musha.