Nauczanie wyższe

Studia podyplomowe

Started by gadaczka 6 posts last post 5 years ago

Czy podyplomówki są przystosowane do potrzeb niewidomych? Na jaką pomoc można liczyć z uczelni? Czy to dobra forma kształcenia dla niewidomków?
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.

#2 1 like

Robiłam kilka podyplomówek w różnych instytucjach. Przystosowań nie było, ale tak naprawdę jakoś bardzo ich nie wymagałam. :D Nikt mi o brak wzroku "afery" nie robił. A kwestie techniczne dało się dogadać z administracją czy wykładowcami. Czy podyplomówki są dobrym rozwiązaniem dla niewidomych? Nie generalizuję. Ja jestem zadowolona, że podjęłam takie formy kształcenia.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

Widać, że ta forma kształcenia nie jest popularna wśród niewidomych. Może tak jest z powodu braku dostosowań.
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.

Może. Ale to też zależy od preferencji i chęci dokształcania. Jak się jest n-lem to się całe życie uczymy i do szkoły chodzimy. :)
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

#5 1 like

O nie, nie jest niepopularna. Na grupach na fb znajdziesz takich osób więcej.

Ja też robiłam podyplomówkę.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"