Elten 2 - betatesty
Back to Archiwum Eltena#1541 Milena132 Archived
N, to po co o tym gadć?
#1542 lukaszenka
Taki prywatny, że dostęp jest anonimowy. :d
#1543 lukaszenka
A problem wolnego ładowania by nie był tak odczuwalny jak by by był jakiś dźwięk oczekiwania, o którym
wspominałem..
#1544 hryniek
Dźwięk to nie rozwiązanie, to tylko maskowanie problemu, a trzeba myśleć przyszłościowo, bo przez takie
podejście i przy względnie liniowym przyroście użytkowników to w ciągu pól roku wszystkoby stanęło
#1545 daszekmdn
@milena132 pisać o tym dlatego, że może to obciążać jeszcze dodatkowo. Dostęp z tego co wiem anonimowy
nie jest.
#1546 lukaszenka
No ale co jeśli się nie da.
#1547 daszekmdn
Ludzie, po co o tym pisać? A co jeśli się nie da? Po prostu odpowiadam na pytania i wiadomości w tym
wątku i tyle w temacie.
#1548 hryniek
A co do bazy... Nie warto byłoby kiedyś w przyszłości rozważyć jej trzymania na jakimś niedużym SSD?
BO ona raczej tak się nie rozrasta, ino tworzy wiele rekordów, wiem, że to pociągnęłoby dodatkowe koszty,
ale...
#1549 hozosch
@ Pajper, bardzo bym chcial, aby Elten, podobnie jak w klango, odtwarzal dzwiek oczekiwania podczas ladowania watków lub innych rzeczy, i ze mozesz nacisnac klawisz escape, aby anulowac operacje.
#1550 zywek
Nie interesuje nikogo to.
Po prostu trzeba wreszcie zmądrzeć i napisać serwer w C i łączyć się po socketach, a nie po https, i
serwer w php. Ciekawe jakby wyglądało ładowanie wątków, gdyby serwer nie był w php pisany. Ogarnąć się,
ludzie.
#1551 pajper
Żywku, to, co proponujesz, nie zmieni absolutnie nic.
Wybacz, ale dyskutujemy o tym któryś raz.
Problem jest po stronie ilości zapytań do sqla, niczego innego.
A czy pyta C, czy PHP, czy RUby, czy nawet asembler...
Żadna różnica, bo obciążenie przez sam serwer http jest minimalne.
A poco odkrywać na nowo to, co odkryte.
Hryńku, baza stoi na ssd.
I działa całkiem całkiem szybko.
Ale obecnie to jest ok. 7 zapytań na sekundę od każdego usera.
Trzeba tu co nieco poprawić, pocachować i tak dalej.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#1552 zywek
Właśnie, że nie.
Dlaczego Ty mnie nigdy nie słuchasz.
Ile razy php jest wolniejsze od C? Prosę zrobić test zapytaniowy. Podepnij prosty pgoramw C do bazy
eltenowskiej, zmierz czasy i prosty program w php i zmierz czasy.
Wtedy będę z Tobą dyskutował. Wybacz, ale nie zwykłęm 1234 razy powtarzać ciągle tego samego.
#1553 pajper
Żywku, nie zamierzam się tutaj kłócić i robić spamu.
Nie trzeba tu nawet pisać programów w C.
Otwórz sobie klienta sqla i wykonaj zapytanie.
Jeśli ja widzę, że wczytanie tego wątku w kliencie sqla trwa kilka sekund, C tutaj nic, absolutnie nic nie zmieni.
PHP ma do dyskusji mało, potwierdzenie tokenu, wygenerowanie danych, to wszystko to milisekundy.
TO opóźnienie wynika jedynie z powodu czasu zapytań do sqla.
A czas zapytań do bazy nie zależy od używanego języka.
Pozdrawiam,
DP
#1554 zywek
Nie mam zamiaru się kłócić.
Optymalizuj zapytania i tyle.
#1555 pajper
Pracuję właśnie nad tym, pisałem o tym już. :)
Pozdrawiam,
DP
#1556 daszekmdn
@żywek, gdyby to nikogo nie interesowało, to by nie pytał. Dobra, nie zamierzam już odpisywać na tamte
kwestie bo najpierw ktoś pyta a później mówi że źle że odpowiadam. Zdecydujcie się czego chcecie.
#1557 misiek
I po co jakiś śmieszny dźwięk w trakcie ładowania Eltena? Klingo się ładowało z melodyjką i co z tego?
Co to zmieniało? Jak miało się wysypać lub zmulić to i tak się to stało. A działo się tak zwłaszcza ostatnio
często. Jakiś dźwięk tu nic nie zmieni.
#1558 piotrpawel
Teraz gdy jestem jedynym zalogowanym użytkownikiem, test prędkości łącza był poniżej 40 ms a poruszanie
się po forum jest bezbolesne.
#1559 lukaszenka
No cuż a ja doświadczyłem ciekawej sytuacji. Nagle po uruchomieniu eltena niedostaje żadnego dźwięku
nic. Deinstalacja nie pomogła dopiero usunięcie wartości z rejestru załatwiło sprawę.
#1560 lukaszenka
A i jeszcze jedno aktualnie ze strony nie da się pobrać instalatora.