Elten 2 - betatesty
Back to Archiwum Eltena#841 jamajka
O! Pauzowania podglądu też nie było, widzę, że podtrzymujemy tradycję: powtarzam z ulepszeniem. :)
#842 pajper
Witajcie!
Zwięźle po krótce.
Informuję, że Elten 2.0 pojawi się, jak zapowiadałem, jutro, w trzecie urodziny Eltena, we wczesnych godzinach po południowych.
Pozdrawiam,
DP
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#843 pajper
I stało się!
Właśnie wyszedł Elten 2.0.
Po tym roku prac, 82 wersjach beta, nie wiem, co powiedzieć, prawdę mówiąc.
Dziękuję wam za wsparcie tego projektu, za każdy znaleziony błąd i za każdą propozycję.
Bo oto mamy największą wersję Eltena w całej jego dotychczasowej historii.
A, co warto zaznaczyć, historia ta sięga już trzech lat, od 24 sierpnia 2014, kiedy to wyszła wersja 1.0.
Teraz cyferka przeskoczyła w górę, mamy nową wersję mayor, to trochę tak, jakbyśmy mieli nowy program.
Bo w sumie, porównując te dwie wersje, 2.0 i 1.0, to naprawdę może się wydawać, że mamy nową aktualizację.
Raz jeszcze bardzo dziękuję wam wszystkim, nie sposób wymienić wszystkie osoby, które mi pomagały.
Ale spróbuję chociaż te, których wkład jest najbardziej widoczny.
Zatem dziękuję:
łysy, hryniek, Celtic1002, daszekmdn, piotrk77, lukasz1993258, hozosch za znajdowanie błędów i pomoc w ich rozwiązywaniu.
Celtic1002, daszekmdn, Elanor, jamajka, lukasz1993258 za masę propozycji, z których większość tutaj wdrożyłem.
Karmienmedias i hozosch za niemieckie tłumaczenie, czyli trzeci język programu.
I wam wszystkim, którzy to czytacie, za wspieranie projektu.
Specjalne podziękowania tutaj dla wszystkich, którzy poświęcili się i zainstalowali na dysku wersje beta:
ambulocet, angelina, Aoi, balteam, blindhard11, BogdanMuresan, Celtic1002, chmielek, dashunt, daszekmdn, die, djsenter, djsienki, edik, Elanor, etno, ewelinka, gadaczka, gadzio, gerd, grzegorzm, hazel96, helenkagd, hozosch, hryniek, iskierka1983, iwkan, jaclawus30, jamajka, john2008, johnson, kamosz, karmien, karmienmedias, Kasia, klaudia27, klaudiuszwypych, krime, lea, lola, longshoot, lukasz1993258, lukaszenka, lwica, łysy, magdar1999, markus1234, masonasons, mateponcza , Maulwurf83, mikerschs2, mikolajholysz, Milena132, mojsior, Monia01, monstricek, moozgish, nietoperz, ninka, nuno69, olastenka, pajper, pates, piotrk77, piotrpawel, piter9521, radio729, rafalko112, SeanTerry01, seba12, sebi123, sediment, Siciliano, sloneczkoanorci, Somebody, TheGreatCarver, tomecki, tonio2007, wojtas, zegar, zegarmistrz, zubers87, żywek
Dziękuję!
Dawid Pieper
#844 Celtic1002
No to sto lat, Elten i jeszcze dłużej. :)
Anna Frankowska
#845 hryniek
witam, zaaktualizowałem i.... Wiem, że dzisiaj premiera i wgl. ALe chory byłbym bez zgłoszenia czegoś,
jeżeli wychodzę f3 z eltena to mnoży mi się eltentray.bin w procesach, co ciekawe nie dotyczy to tego nowego
ustawienia tj. minimalizacji
z alt+tab i czasem się dźwięki podwójnie odgrywają.
#846 pajper
Zasadniczo, do powiedzenia zostało mi już chyba tylko jedno w temacie Eltena 2.0.
A mianowicie, co pojawiło się w wersji finalnej, czego nie było w betach.
Po pierwsze, kilka poprawek zgłoszonych przy okazji wersji beta 82.
Po drugie, opcja zapomniane hasło w menu głównym, dzięki której można oczywiście owo hasło odzyskać.
Oraz odznaczenia.
Odznaczenia to coś, czego na Klango nie było, a co na licznych forach jest obecne, więc postanowiłem nieco rozbudować ten system i zaimplementować go tutaj jako taką małą ciekawostkę.
Na forach jest tak, że każdy użytkownik dostaje pewne odznaczenie, range, tytuł, zwał jak zwał.
I ją widać pod jego profilem.
W Eltenie rozbudowałem ten system o to, że każdy może dostać kilka odznaczeń.
Postaram się na dniach zrobić ich więcej, na razie kilka, które pisałem na szybko.
Jak dacie enter na jakimś userze, możecie znaleźć listę jego odznaczeń.
Swoje odznaczenia znajdziecie w menu moje konto.
Można też wybrać jedno odznaczenie główne.
Robimy to wciskając na danym odznaczeniu enter.
Odznaczenie główne pokaże się w wizytówce, możecie zobaczyć na przykładzie mojej wizytówki, co mam na myśli.
Pozdrawiam,
DP
#847 longshoot
kiedy chce wysłać odtworzyć post, który nagrałem na forum głosowy elten mi wyrzuca dzieje się coś takiego
że elten mi przechodzi do startu i nie wiem czym jest to spowodowane
#848 hryniek
ja za to inną ciekawostkę znalazłęm, jeżeli zminimalizujemy czy to alt+tabem, czy f3 pdczas np. odsłuchiwana
postu to nic ne zrobimy już w programie poza f12
#849 lukasz1993258
przedchfilom wyskoczyło, że jest nowa wersja eltena. gdy chciałem z poziomu narzędzi jom pobrać, wyskoczyło,
że brak dostępnych aktualizacji. dopiero jak uróchomiłem na nowo eltena wuwczas wyskoczyło że jest nowa
wersja.
#850 Celtic1002
A byłeś w stanie ją pobrać? W sensie zainstalować? Bo mam dokładnie ten sam problem.
Anna Frankowska
#851 lukasz1993258
tak, zainstalowało mi, ale w nażędziach mi wyskakiwało brak dostępnych aktualizacji.
#852 hryniek
ja nie chcę nic móić, ale... wygląda na to,że ktoś mnie kocha platonicznie tak, że napisał mi ponad miliard
wiadomości, a przynajmniej tak mi Elten stwierdził, po wejściu w to okazało się, że jednak nikt.
#853 jamajka
A taaak, spokojnie, chyba bajzel opanowany. Niestety, nie tylko ciebie tak kocha.
#854 zywek
Mnie tam nikt tak nie kocha :D
#855 jamajka
To się ciesz, bo mnie, to aż tak, że co kilka sekund szły wiadomości.
#856 rylotek111
Hej. Czy odtwarzanie multimediów przez wbudowane głośniki kompa jest celem zamierzonym? Nieco się zdziwiłem
kiedy po podpięciu słuchawek najpierw wiadomość z forum głosowego, potem wiadomość prywatna a w końcu
awatar zamiast zabrzmieć na słuchawkach poszły przez głośniki. Dodam, że synteza oraz temat dźwiękowy
idą ładnie po słuchawkach, tym większe moje zdziwienie.
Pozdrawiam.
#857 rylotek111
Po podpięciu słuchawek kiedy wykryłem sytuację zrestartowałem eltena przez F12 i nadal to samo. :D
#858 longshoot
to wychodzi na to, że każdy ma innaczej.
#859 pajper
Wyszły trzy nowe wersje, a ja o nich jakoś tu nie napisałem.
Już się poprawiam.
W zasadzie, za każdą z nich odpowiedzialna jest jedna osoba, Maja, więc jak nie odpowiada, to pretensje do niej. :D Oczywiście żartuję.
Ale od Mai przyszło kilka propozycji, zwłaszcza dotyczących plików, tak więc, proszę, są.
2.01 wyszła 25 sierpnia.
Prócz kilku poprawek mamy skrót CTRL+O do otwierania pliku bądź folderu zewnętrzną aplikacją i to, że przytrzymywanie strzałki przesuwa dalej kursor.
2.02, 26 sierpnia, przyniosła nam konwerter plików dźwiękowych, kilka poprawek, zmieniła format nagrywanego dźwięku na stereo i troszkę dodała do plików, po szczegóły odsyłam do listy zmian.
I wreszcie 2.03, którą właśnie wydałem.
Zasadniczo, 27 sierpnia, już wczoraj.
Dokładnie o godzinie 23:59:12, więc rzutem na taśmę.
I cieszę się, że zdążyłem, bo nie chciało mi się zmieniać daty w liście zmian. :)
Ta wersja dodała możliwość czytania do plików przez sapi
Są trzy opcje na sprawdzenie tego.
Z plików, na plikach tekstowych pod enterem, eksport pola tekstowego skrótem CTRL+P oraz z menu narzędzia.
Mam nadzieję, że wam się przyda.
Nie myślałem jakoś poważniej wcześniej o tej funkcji, ale skoro propozycję dostałem, myślę, że to dość przydatne narzędzie.
Wdzięczny byłbym o opinie, zwłaszcza o tym ostatnim.
Pozdrawiam,
DP
#860 longshoot
właśnie udało mi się zaktualizować do 2.0.3 ale chyba nadal jest problem z tym jak wysyła się posta na
forum głosowe, to trzeba f 12 bo jest zwiecha czy jakkolwiek by to nie nazwać. NIe wiem czy to jest błąd
ogulniy, czy tylko ja tak mam.