Elten 2 - betatesty
Back to Archiwum Eltena#781 hryniek
alt+f9 dziwny efekt wywołuje w oknie głównym :)
#782 hryniek
niestety muszę potwierdzić problemy z chatem, przy ukryciu zdaje się nie przechwytywać wszystkich zdarzeń
#783 hryniek
przy czym nie chodzi o brak informacji/powiadomienia, nie ma ich nawet w logu
#784 hryniek
Kontynuując, jak ukryję chat i go ponownie włączę to zaległe zdarzenia wydają się być odzyskiwane, a przynajmniej wygląda to logicznie, aha.. Nie wiem czy ten problem z forum był naprawiany, czy nie, musiałbym wejść z rc, ale.. Nie mogę sobie wklejać tekstu w dowolnym miejscu. Taki przykład: Mam słowo które chcę meć wcześniej, bo mi ciągle idzie za kursor, no to wycinam, chcę je wkleić i się nie da... Bo się wkleja itak na końcu. I czy mi się wydaje, czy ja długą linię właśne piszę.. Zobaczę po wysłaniu.
#785 pajper
Po premierzy bety 72 dostałem zgłoszenia trzech dość poważnych błędów.
Tak więc mamy już betę 73 z poprawkami.
Pozdrawiam,
DP
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#786 pajper
Witajcie!
Mam do was pytanie, jak zwykle przy okazji propozycji, co do których nie jestem przekonany. :D
Dostałem przed chwilą pytanie, czemu Elten używa plików ini do konfiguracji.
Czy nie lepiej, żeby używał rejestru?
Tak powinna działać aplikacja w Windowsie.
Moim zdaniem rejestr to i tak wystarczający śmietnik.
A pliki ini są łatwe do przejrzenia, edycji czy kopiowania.
Nie mniej jednak, użycie rejestru to żaden problem, zasadniczo można to zrobić w kilkanaście minut.
Stąd moje pytanie, jak wy to widzicie?
Pozdrawiam,
DP
#787 hryniek
.ini .ini i tylko .ini, w razie problemów łatwe do naprawy, a tak szukaj nie wiadomo gdzie w rejestrze,
już nie raz sobie tak pomogłem, poza tym edycję można robić nawet jak nie jesteś adminem czyt. komputer
szkolny, bo wszystko się dzieje w obrębie profilu, a w rejestrze wcale nie jestem pewny, że taką edycję
przeprowadzisz, poza tym śmiecenie tego śmietnika w przypadku wersji przenośnych. A .ini są logiczne
i dają pewność, że uszkodzisz w razie czego eltena i tylko eltena, a nie wywalisz pół systemu.
#788 pajper
Jak pisałem, też tak sądzę.
Ale jeśli większość będzie za rejestrem, przejdziemy na rejestr.
Jak coś, mnie to też utrudni pracę.
Bo diagnostyka będzie dla mnie trudniejsza.
W każdym razie, opcja alternatywna, która mnie się nie podoba, ale się dostosuję, to konfiguracja Eltena w HKEY_CURRENT_USER\Software\Elten
PZDR
Dp
#789 Celtic1002
Ja tam wolę Ini. Rejestr to jeden wielki śmietnik. ;)
Anna Frankowska
#790 pajper
I przyszła nowa beta, 74, a w niej dość duża zmiana, chociaż nie aż tak zauważalna.
I jedna nowa funkcja, obiecana jakiś czas temu.
Po pierwsze, zmieniłem wersję Rubiego w agencie na własną, ręcznie kompilowaną.
Gdyby wynikały z tego jakiekolwiek problemy, cokolwiek nie działało, krzyczcie. :)
Po drugie, mamy nową funkcję.
Przyznam, trochę się nad nią napracowałem, ale być może działa dzięki temu. :D
W ustawieniach interfejsu znajdziecie autostart Eltena.
Ale autostart ten jest inny, niż w Klango.
Po jego włączeniu w ogóle nie zobaczycie okienka Eltena ani nie zacznie wam gadać, przeszkadzając w starcie systemu.
Elten uruchomi się po cichu, w trayu.
Wymagało to, jak wspominałem, trochę zabawy i może coś nie działać.
Dlatego każdego, kto to sprawdzi, proszę o info czy działa, czy nie.
Dziękuję i pozdrawiam,
DP
#791 daszekmdn
Wolę ini
#792 misiek
Zostaw tak jak jest ok? Rejestr Windowsowy to już i tak za duży śmietnik. Do tej pory nie mogę pozbyć się jakichś plików np- zainstalowanego i usuniętego 3 lata temu Allplayera, i z kilku innych programów pewnie też się znajdą. A po za tym po co masz sobie i innym życie utrudniać?
#793 pajper
I mamy nową betę. :)
Na celowniku tym razem system logowania, który był już krztynkę przestarzały. :)
Pozdrawiam,
DP
#794 pajper
I mamy Eltena 2.0 RC 7, prawdopodobnie ostatnie wydanie z gałęzi RC.
To nic innego, jak Beta 75 z innym oznaczeniem. :)
Myślę, że jeszcze ze dwie-trzy bety się pojawią, ale nie przewiduję nowych wydań RC.
No chyba, że pojawi się jakieś poważne zgłoszenie błędu.
Pozdrawiam,
DP
#795 daszekmdn
Witam.
Wpadła mi pewna sugestia.
Moim zdaniem lepiej by było gdyby w liscie zmian, przeczytaj mnie można było czytać tekst strzałkami.
#796 pajper
Ale można. :)
Chyba, że czegoś nie rozumiem. :D
PZDR
Dp
#797 daszekmdn
A, fakt, można. Ale w przeczytaj mnie mógł byś dodać te podpunkty pod tabem :D, było by ładnie rozplanowane.
#798 pajper
To jest myśl, rozważę to. :)
PZDR
Dp
#799 rafalko112
Witam. Elten pokazuje że jest nowa aktualizacja. Daje mu tak potem jeszcze raz tak by zgodzić się z ostrzeżeniem
że blablabla jest to wersja beta niby instaluje aktualizację poczym nagle normalnie otwiera mi eltena.
I mogę z niego korzystać ale gdy zamknę eltena znów to się powtarza.
#800 hryniek
też to miałem, przywróć do ostatniej stabilnej jeżeli chodzi Ci o taki efekt, jeżeli chcesz jednak bety to nw co poradzić, bo nie testowałem takiego scenarjusza.