EltenLink

Elten 2 - betatesty

Back to Archiwum Eltena

#781 hryniek

alt+f9 dziwny efekt wywołuje w oknie głównym :)

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2017-08-17 21:07

#782 hryniek

niestety muszę potwierdzić problemy z chatem, przy ukryciu zdaje się nie przechwytywać wszystkich zdarzeń

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2017-08-17 21:24

#783 hryniek

przy czym nie chodzi o brak informacji/powiadomienia, nie ma ich nawet w logu

2017-08-17 21:25

#784 hryniek

Kontynuując, jak ukryję chat i go ponownie włączę to zaległe zdarzenia wydają się być odzyskiwane, a przynajmniej wygląda to logicznie, aha.. Nie wiem czy ten problem z forum był naprawiany, czy nie, musiałbym wejść z rc, ale.. Nie mogę sobie wklejać tekstu w dowolnym miejscu. Taki przykład: Mam słowo które chcę meć wcześniej, bo mi ciągle idzie za kursor, no to wycinam, chcę je wkleić i się nie da... Bo się wkleja itak na końcu. I czy mi się wydaje, czy ja długą linię właśne piszę.. Zobaczę po wysłaniu.

2017-08-17 21:45

#785 pajper

Po premierzy bety 72 dostałem zgłoszenia trzech dość poważnych błędów.
Tak więc mamy już betę 73 z poprawkami.
Pozdrawiam,
DP

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2017-08-17 22:55

#786 pajper

Witajcie!
Mam do was pytanie, jak zwykle przy okazji propozycji, co do których nie jestem przekonany. :D
Dostałem przed chwilą pytanie, czemu Elten używa plików ini do konfiguracji.
Czy nie lepiej, żeby używał rejestru?
Tak powinna działać aplikacja w Windowsie.
Moim zdaniem rejestr to i tak wystarczający śmietnik.
A pliki ini są łatwe do przejrzenia, edycji czy kopiowania.
Nie mniej jednak, użycie rejestru to żaden problem, zasadniczo można to zrobić w kilkanaście minut.
Stąd moje pytanie, jak wy to widzicie?
Pozdrawiam,
DP

#StandWithUkraine

2017-08-18 17:04

#787 hryniek

.ini .ini i tylko .ini, w razie problemów łatwe do naprawy, a tak szukaj nie wiadomo gdzie w rejestrze,
już nie raz sobie tak pomogłem, poza tym edycję można robić nawet jak nie jesteś adminem czyt. komputer
szkolny, bo wszystko się dzieje w obrębie profilu, a w rejestrze wcale nie jestem pewny, że taką edycję
przeprowadzisz, poza tym śmiecenie tego śmietnika w przypadku wersji przenośnych. A .ini są logiczne
i dają pewność, że uszkodzisz w razie czego eltena i tylko eltena, a nie wywalisz pół systemu.

2017-08-18 19:40

#788 pajper

Jak pisałem, też tak sądzę.
Ale jeśli większość będzie za rejestrem, przejdziemy na rejestr.
Jak coś, mnie to też utrudni pracę.
Bo diagnostyka będzie dla mnie trudniejsza.
W każdym razie, opcja alternatywna, która mnie się nie podoba, ale się dostosuję, to konfiguracja Eltena w HKEY_CURRENT_USER\Software\Elten
PZDR
Dp

#StandWithUkraine

2017-08-18 19:43

#789 Celtic1002

Ja tam wolę Ini. Rejestr to jeden wielki śmietnik. ;)

"Trzeba być wielkim przyjacielem, żeby przyjść i przesiedzieć z kimś całe popołudnie tylko po to, żeby nie czuł się samotny. Odłożyć swoje ważne sprawy i całe popołudnie poświęcić na trzymanie kogoś za rękę."

Anna Frankowska
2017-08-18 20:35

#790 pajper

I przyszła nowa beta, 74, a w niej dość duża zmiana, chociaż nie aż tak zauważalna.
I jedna nowa funkcja, obiecana jakiś czas temu.

Po pierwsze, zmieniłem wersję Rubiego w agencie na własną, ręcznie kompilowaną.
Gdyby wynikały z tego jakiekolwiek problemy, cokolwiek nie działało, krzyczcie. :)

Po drugie, mamy nową funkcję.
Przyznam, trochę się nad nią napracowałem, ale być może działa dzięki temu. :D
W ustawieniach interfejsu znajdziecie autostart Eltena.
Ale autostart ten jest inny, niż w Klango.
Po jego włączeniu w ogóle nie zobaczycie okienka Eltena ani nie zacznie wam gadać, przeszkadzając w starcie systemu.
Elten uruchomi się po cichu, w trayu.
Wymagało to, jak wspominałem, trochę zabawy i może coś nie działać.
Dlatego każdego, kto to sprawdzi, proszę o info czy działa, czy nie.
Dziękuję i pozdrawiam,
DP

#StandWithUkraine

2017-08-18 22:41

#791 daszekmdn

Wolę ini

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2017-08-18 23:00

#792 misiek

Zostaw tak jak jest ok? Rejestr Windowsowy to już i tak za duży śmietnik. Do tej pory nie mogę pozbyć się jakichś plików np- zainstalowanego i usuniętego 3 lata temu Allplayera, i z kilku innych programów pewnie też się znajdą. A po za tym po co masz sobie i innym życie utrudniać?

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2017-08-18 23:44

#793 pajper

I mamy nową betę. :)
Na celowniku tym razem system logowania, który był już krztynkę przestarzały. :)
Pozdrawiam,
DP

#StandWithUkraine

2017-08-19 11:27

#794 pajper

I mamy Eltena 2.0 RC 7, prawdopodobnie ostatnie wydanie z gałęzi RC.
To nic innego, jak Beta 75 z innym oznaczeniem. :)
Myślę, że jeszcze ze dwie-trzy bety się pojawią, ale nie przewiduję nowych wydań RC.
No chyba, że pojawi się jakieś poważne zgłoszenie błędu.
Pozdrawiam,
DP

#StandWithUkraine

2017-08-19 14:03

#795 daszekmdn

Witam.
Wpadła mi pewna sugestia.
Moim zdaniem lepiej by było gdyby w liscie zmian, przeczytaj mnie można było czytać tekst strzałkami.

2017-08-19 15:15

#796 pajper

Ale można. :)
Chyba, że czegoś nie rozumiem. :D
PZDR
Dp

#StandWithUkraine

2017-08-19 15:28

#797 daszekmdn

A, fakt, można. Ale w przeczytaj mnie mógł byś dodać te podpunkty pod tabem :D, było by ładnie rozplanowane.

2017-08-19 15:30

#798 pajper

To jest myśl, rozważę to. :)
PZDR
Dp

#StandWithUkraine

2017-08-19 15:30

#799 rafalko112

Witam. Elten pokazuje że jest nowa aktualizacja. Daje mu tak potem jeszcze raz tak by zgodzić się z ostrzeżeniem
że blablabla jest to wersja beta niby instaluje aktualizację poczym nagle normalnie otwiera mi eltena.
I mogę z niego korzystać ale gdy zamknę eltena znów to się powtarza.

radio plays is super
2017-08-19 18:37

#800 hryniek

też to miałem, przywróć do ostatniej stabilnej jeżeli chodzi Ci o taki efekt, jeżeli chcesz jednak bety to nw co poradzić, bo nie testowałem takiego scenarjusza.

2017-08-19 19:39